发帖
手机端
扫码访问

今年都應該唔駛上深圳

4365 |14
要等到 30 日無事,我估都要等有 vaccine。

深圳 2022 年再見啦!
口岸組消息:羅湖口岸通關;福田、皇崗口岸不通關,但入境人士要憑核酸檢測證明,無需隔離。

楼主 发表于 2020-6-2 23:46:09 | 显示全部楼层 来自: 香港
政府講左啦。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202006/02/P2020060200822.htm

現時的法律框架下,《若干到港人士強制檢疫規例》(第599C章)以及《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章),分別規定所有在到港當日之前的14日期間,曾在中國或中國以外的指明地區逗留任何時間的人士,除豁免人士外,不分國籍和旅遊文件,必須接受14日的強制檢疫。有關規例的有效期分別於二○二○年六月七日及六月十八日屆滿。

... ...

在引入剛才提到的機制的前提下,考慮到我們在未來一段日子仍然需要繼續限制香港與其他地方之間的人口流動及實施強制檢疫措施,以及中國以內和中國以外地區的疫情發展,我們也要留意,我們會把第599C章的有效期延長一個月至二○二○年七月七日,以及把第599E章的有效期延長三個月至二○二○年九月十八日。有關法例修訂將於今天稍後刊憲,並於本星期五(六月五日)生效。

楼主 发表于 2020-6-2 23:49:54 | 显示全部楼层 来自: 香港

所以唔駛諗啦。今年打定輸數。

要 30 日全無新症,根本無可能。

D 後生仔係外國番來根本無症狀。佢地係度傳病,根本無得避。一係就張外地回來的人,隔離 60 天,咁就可以無晒D無症狀傳播者。

就算深圳唔隔離,番到香港被人隔離 14 日,…唔好玩啦。

pure_fun 发表于 2020-6-2 23:49
所以唔駛諗啦。今年打定輸數。

要 30 日全無新症,根本無可能。

都系果句啦!
過得關,返香港又點會要隔離呢!
會特定人士核試互通,只系無我地班鹹濕佬份啫!

社區編輯 发表于 2020-6-2 23:01
口岸組消息:羅湖口岸通關;福田、皇崗口岸不通關,但入境人士要憑核酸檢測證明,無需隔離。 ...

就算所有關開哂?!
你地間場D客都用吾到啦,
大場就有機會享受到尼個福利!
加油呀,仲有新場要捱架!

疫症一日未完,咁好話今年唔駛上,出年都難上!

楼主 发表于 2020-6-3 09:25:28 | 显示全部楼层 来自: 香港

應該有疫苗啦

咁耐啲場應該執哂