发帖
手机端
扫码访问

曼谷〔SOMBOON SEAFOOD〕超抵食咖哩炒蟹

4153 |5

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

呢間〔SOMBOON SEAFOOD〕嘅招牌菜一定係咖哩炒蟹,廚師先將肉蟹斬件泡油,用綠咖哩、辣椒、胡椒爆炒再淋上蛋汁,可以鎖著蟹肉嘅鮮甜,又保持到嫩滑嘅口感,咖哩味唔太重,反而香料味更濃郁。粉絲蝦煲亦係必食,最重要係啲蝦夠新鮮又厚肉,咬落去FEEL到蝦肉表面爽口彈牙,內裏仍然鮮嫩,而粉絲吸收哂香料、蝦油亦好夠惹味,成為蝦煲嘅精華所在。記著正牌〔SOMBOON SEAFOOD〕只係有BANTADTHONG、SURAWONG、RATCHADA、UDOMSUK、SAMYAN、CENTRAL EMBASSY、SIAM SQUARE ONE七間分店,有啲TAXI佬會呃你話〔SOMBOON SEAFOOD〕休息無開門,可能又話前面塞車去唔到,結果就載咗你去山寨版嘅〔SOMBOONDEE〕隨時俾人劏到一頸血,要去正牌〔SOMBOON SEAFOOD〕就最好自己坐BTS空鐵 / MRT地鐵去,如果坐TAXI / TUK TUK未必信得過。

评分

賣相很不錯, THANKS

真係無介紹錯喎,抄蟹真係我的最愛,仲要平,岩晒!!

點樣平法?有冇大概