发帖
手机端
扫码访问

虫新出发(12)~归老感慨篇~ 王老虫的心声

332110 |259
前言 :

王老虫之前的包胶,一向刀好着重文笔的写法!
但係时间长左,真係会令自己产生压力及失去创作的灵感!
曾经有一段时间,就因为有以上的问题,令自己迷失左写作的方向,
完全无兴趣出包胶,久而久之,亦刀失去了上VS的兴趣!
所以,虫就係咁样离开了VS大家庭。
虫再次返来后,好彩得到粥版及其他师兄的鼓励下,
令虫再次重新出发,好快地再次融入VS的大家庭!
归老后的王老虫,唔会太过着重写作的手法!
正所谓我手写我心!谂到乜就写乜!
其实出包胶刀係志在分享交流,並唔係志在华丽的笔法!
哈哈!香港人!当然係用番香港的本土文化去写包胶啦!

正文 :

哈哈!

黎到VS的各位巴打:
你地好!我係正气王老虫!
值此归老之时,係呢度向所有认识的、唔认识的,
有来往的、无来往的,香港的、大6的……
总之,向五湖四海的骨友们,问声好!
谢谢咁多位带来的热烈祝贺与良好祝愿!

记得以前係微信群里看过一个故事,
读完后有好大感触,所以非常深刻!
故事就係讲有一个心地很善良的人,
每天在上班路上,都会遇到同一个乞丐,
而佢每次都会比乞丐10蚊鸡!
久而久之,彼此之间也习惯左施舍及接受的行为。
后来有一天,好人路过时只係比左乞丐5蚊鸡,
乞丐就唔高兴,问佢今天点解只係比5蚊鸡。
好人有d唔好意思,跟住同乞丐讲佢结婚了,
自己的经济负担也比以前重了,
所以以后每天只能比乞丐5蚊鸡。
点知果个乞丐一听之后,就勃然大怒,
一拳打向果个好人的面上,
仲骂9佢:屎百佳!居然敢拎我d钱去养女人!

天呀!乞丐唔单止唔感激一下长期以来的关照,
反而反目成仇,真係强盗逻辑!真係趴街歪理!
于是我就谂到VS,谂到左自己的一些事情……

我混VS,一转眼也有好几年了。
或者刀算有d日子了,我深深地感到,
VS也算係个和谐的大浆糊!

我本来就係一个中意同人分享的人,
一旦有靓女密码,就中意同人分享!
哈哈,所以一旦我拥有的,
就中意晒出来,否则就对唔住我自己了。
呢d密码一旦晒出来,就难免会引起围观了,
其实我刀乐在其中,从中满足了自己一点卑微的虚荣心。

论坛混耐左,
结交左好多天南地北,志同道合的骨友係肯定少不了的。
其中不乏真诚交往及实心实意的朋友!
当然,纯粹黎问密码的师兄亦唔少。
于是就有了“飞鸽传书”满天飞,
亦有了“基情”四处燃烧……

你来我往的,就有了“互传密函”了。
呢样本身係一种建立在信任基础上,
能够增进感情,还能互通消息,
让大家都能乐在其中及各得所需的好事。
但係有d嘴馋的师兄,就利用左我的善良和仗义,
黎博取我的信任,其实我刀唔傻,
只係有时候碍于面子装傻一下而已。
特别係有时候对方係个比自己注册仲耐的师兄,
我更加唔愿意拒绝佢地!
然而,边个会估到,
我的善良会被佢地认为係理所当然的,
居然也成了“习惯”!

比过一两次、两三次刀算了,
佢地问完左,刀会讲声谢谢!
但就从来只係pm问有无密码,
睇番佢地的资料,
有d更加无出过任何包胶,但分数刀几高下。
有d更加从来无交流,甚至从未见过佢地,
但就一味黎问拎密码,咁刀算了,
唔通真係好似果个之前所讲的乞丐咁样,
唔比就挥拳相向啊!

以上言论,其实收埋左好耐,
今天闲来无事,就写出黎发发牢骚,
应该有d师兄的情况跟我一样,
希望为此能引起一d共鸣。
当然,以上所讲只係个别师兄而已,
如果有人想对号入座,
请你地一定要遵守VS的精神!
就係Give and Take!
唔好只係一味Take,而无Give!谢谢!

值此归老之时,浏览VS,
最感动的係看见了好多朋友发帖祝贺,
不得不讲自己的虚荣心,亦得到了极大的满足!

首先一定要感谢我所有的朋友,
感谢你地的美好祝福。
回首往事,真係不知不觉地在VS已经有四年半了,
虽然本人文化有限,但亦真係感慨万千。
係VS呢几年,係工作之余,
能有一大堆骨友在一齐吹水交流,
真係好开心,比股票赢钱更开心。

哈哈!VS呢个平台比我地大家有缘分聚在一起,
真係好唔容易,希望以后我地都能夠互相珍惜,
真正的以心交心,以后大家走在中国呢块土地上,
起码刀有个朋友招呼你。

所以,在此我要衷心地感谢:
感谢VS的天地,
让我地在骨云缭绕中相识,
让我地在骨海灿烂中相交,
祝愿我地在骨霞烂漫中走到一起,
骨情浮华,悦动我心!

感谢我所有认识的朋友,
你地的情义,你地的祝贺,
你地的热情,你地的鼓励,
仲有你地的帮助,将永远记在我王老虫的心里!

感谢我唔认识的所有朋友,
既然我地都黎到VS这一平台上,
就请将果d不快轻轻挥去,
让佢地随风而逝,随云飘散,
让我地都友好共处于VS的大家庭之中。

最后,讲起朋友,又谂起一首歌来!

永远是朋友

歌手:金巧儿

千里难寻是朋友

朋友多了路好走

以诚相见 心诚则灵

让我们从此是朋友

千斤难买是朋友

朋友多了春常留

以心相许 心灵相通

让我们永远是朋友

结识新朋友 不忘老朋友

多少新朋友 变成老朋友

天高地也厚 山高水长流

愿我们到处 都有好朋友

千里难寻是朋友

朋友多了路好走

以诚相见 心诚则灵

让我们从此是朋友

千斤难买是朋友

朋友多了春常留

以心相许 心灵相通

让我们永远是朋友

结识新朋友 不忘老朋友

多少新朋友 变成老朋友

天高地也厚 山高水长流

愿我们到处 都有好朋友

结识新朋友 不忘老朋友

多少新朋友 变成老朋友

天高地也厚 山高水长流

愿我们到处 都有好朋友

愿我们到处 都有好 朋友

乡下佬

评分

楼主 发表于 2015-10-16 00:48:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
AB3335403 發表於 2015-10-16 00:38
如果你几年没去,中间肯定执过下,前段时间做环保都做到风生水起,但呢排又差咗,岛上没咩靓女了 ...

靓女刀去晒平安了!:em8:
回复 支持 0 反对 1

做乜咁感慨呀?一樣米養百樣人呀。

楼主 发表于 2015-10-15 22:42:48 | 显示全部楼层 来自: 香港
matureguy 發表於 2015-10-15 22:39
做乜咁感慨呀?一樣米養百樣人呀。

哈哈!
咁快坐到沙化既!:em17:
归老啊!
刀係一d心声呢!

楼主 发表于 2015-10-15 23:20:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
哈哈!今日下午路经时影的车!
车头的红色玻璃帖印有VS两字!

虫哥升级了~~ 多D去出游啦~~比小弟欣赏下~~星期去水立方吧

楼主 发表于 2015-10-15 23:51:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
pp026621 發表於 2015-10-15 23:49
虫哥升级了~~ 多D去出游啦~~比小弟欣赏下~~星期去水立方吧

射射辣鸡哥!:em8:
几时去水方?

岩就倾多两句,吾岩就完全吾up,VS既然系个江湖,自不然人来人往,虫兄,一切如浮云,

岩就倾多两句,吾岩就完全吾up,VS既然系个江湖,自不然人来人往,虫兄,一切如浮云,

我好似無問過你攞密碼!應該唔系講我!哈哈

虫哥,体咗你篇月亮湾,我连踩三次,一次香蓠,一次日式,一次美容,吃晒白果,呜呜呜,我要密码,