发帖
手机端
扫码访问

跟你說件事

20292 |69
tkt2046 發表於 2014-7-22 23:47
我條船最鍾意回我"哦", 真係好無奈, 唯有馬上閉嘴
本來想回, 估唔到navin兄已經快我一步 ...

其實不要想太多,你當是一種打招呼的習慣就可以。
等於台灣人用"安"一樣,以前玩ONLINE GAME一上線成個SCREEN都是"安"、"安安"啦。

EDENANDREW 發表於 2014-7-22 20:26
你係咪冇搵人地~~唔係無啦啦黑你

唔係. 我都係岩岩個星星帖果個採耳囉. 早兩日第一次按. 呢兩日 we chat 佢, 同佢食左飯未, 忙唔忙之類既家常話, 唔覆, 之後黑我. :y-35:

betfootball 發表於 2014-7-23 09:50
其實不要想太多,你當是一種打招呼的習慣就可以。
等於台灣人用"安"一樣,以前玩ONLINE GAME一上線成個SC ...

哈哈, 係咁二講下, 其實呢D只係個人習慣
不過我把口唔得, 好多時唔知點接落去, 又真係無嘢好講, 咪得閒再傾

楼主 发表于 2014-7-23 14:05:35 | 显示全部楼层 来自: 香港

見到各CHING熱烈回覆, 我都冇諗到大家對JS/腿妹/采兒既回覆咁有研究及經歷, 首先借呢個回覆, 多謝支持. 我其實都係出呢個PO都係講一件我及"她(采兒)"既一件小事, 分享一下.

好啦, 到我覆一下星爺: 其實個"嗯"字係一個介乎"知悉"及"好的"的意思, 當然又未到真係"好的"意思. 請CHING先了解這個字的背後意思才可以再講對應方法.

所以當佢答"嗯"字係比"哦"字為好, 因為"哦"字只係你講一輪野之後, 答"哦"只係一個可有可無既回應, 所以你講左等於冇講, 因此佢出個"哦"字, 你都咪鬼覆佢, 等佢有野講再算. 另外, 仲有個"呵呵", 都係廢既回應, 可以不理.

但係個"嗯"字, 因為有啲含意, 只係阿妹唔知想答D乜,所以你係可以再進一步覆下佢, 睇下佢既反應.
例如你可以覆1) 嗯?
或2) ??, 或3) 用更多既字表述一下自己既見解, 又問下佢意見,
我諗佢都會覆下你一句半句既. 到時捉住佢果句話又可以大做文章啦. 總之, 溝女既野, 你懂的啦!!!

而我既情況, 因為同佢比較熟, 所以我以經喺佢當面話, 你唔好淨答我"嗯"啦, 我都唔知你想點, 答多句好唔好啫?? 佢就笑笑口話好.

希望以上小弟愚見, 可以幫到大家. 多謝收看.

navin 發表於 2014-7-23 14:05
見到各CHING熱烈回覆, 我都冇諗到大家對JS/腿妹/采兒既回覆咁有研究及經歷, 首先借呢個回覆, 多謝支持.  ...

萬分感謝

我試過同佢來來回回講幾句後, 我講左自己既意見, 佢就 "恩" .  之後就唔知佢想點.

同埋佢唔係成日覆我.

所以我琴日都作左個決定, 洗晒全部 we chat 既聯絡. 因為頂唔順比人黑名單 或 恩恩恩....
從新來黎
依加淨返個基地美容村姑 (因為真係想搵佢正按, 要知佢返工班次).

有時覺得, 瘟女, 仲慘過係香港明刀明槍去溝女.

楼主 发表于 2014-7-23 14:19:48 | 显示全部楼层 来自: 香港
star_coconut 發表於 2014-7-23 14:12
萬分感謝

我試過同佢來來回回講幾句後, 我講左自己既意見, 佢就 "恩" .  之後就唔知佢想點.

都係架, 溝女係難架, 但係大家有經歷有交流係唔同D既, 關係係由無數次既嗯, 唔答, 然後有野講, 有事跟你說.... 而來的, 努力CHING.

如果你真係受唔到呢D野, 倒不如做番一個"客"算, 但係你甘唔甘心?? 問心, 自己個心最誠實.

navin 發表於 2014-7-23 14:19
都係架, 溝女係難架, 但係大家有經歷有交流係唔同D既, 關係係由無數次既嗯, 唔答, 然後有野講, 有事跟你 ...

您好似我心裡條蟲咁

我係洗晒全部 we chat . 但轉頭又留返個香薰個 id, 雖然無加返佢, 但起碼作為不時之需

個心始終放唔底 :y-6:

但又覺得同佢無乜可能咁. :y-13:

楼主 发表于 2014-7-23 15:50:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
star_coconut 發表於 2014-7-23 14:24
您好似我心裡條蟲咁

我係洗晒全部 we chat . 但轉頭又留返個香薰個 id, 雖然無加返佢, 但起碼作為不時之 ...

講真, E啲場口(骨場), 阿妹見人多過我地, 而且佢地都係"南漂"打工, 難免有介心, 亦唔會輕易交心, 所以你都唔好放係心上. 大家隨緣, 好傾就傾多兩句; 冇反應就做番個"好既客人". 萍水相逄, 本來就應該好來好去. 小費畀足, 服務到位, 相見歡愉, 走時依依, 巳經不錯的了.

star_coconut 發表於 2014-7-23 09:51
唔係. 我都係岩岩個星星帖果個採耳囉. 早兩日第一次按. 呢兩日 we chat 佢, 同佢食左飯未, 忙唔忙之類既 ...

可能問多了...覺得煩...

navin 發表於 2014-7-23 15:50
講真, E啲場口(骨場), 阿妹見人多過我地, 而且佢地都係"南漂"打工, 難免有介心, 亦唔會輕易交心, 所以你 ...

咁又係, 真係受教了. 又解開心中的結 :y-30: