发帖
手机端
扫码访问

點樣用法蘭絨濾泡咖啡

2634 |3

將法蘭絨放入濾杯裏面,注入熱水沖洗乾淨。
14915_0918_HOMEMADE COFFEE_001.jpg

14915_0918_HOMEMADE COFFEE_002.jpg

14915_0918_HOMEMADE COFFEE_003.jpg

倒入適量嘅咖啡粉,注入熱水後咖啡粉會稍為膨脹,要留意咖啡粉嘅份量。
14915_0918_HOMEMADE COFFEE_004.jpg

慢慢注入少量90℃熱水濾泡第一次,閒置等滴漏約30秒。
14915_0918_HOMEMADE COFFEE_005.jpg

慢慢注入少量90℃熱水濾泡第二次,輕輕攪拌,閒置等滴漏約50至60秒。
14915_0918_HOMEMADE COFFEE_006.jpg

14915_0918_HOMEMADE COFFEE_007.jpg

14915_0918_HOMEMADE COFFEE_008.jpg

一般注水濾泡兩次,隨個別喜好有啲人可能會注水濾泡三次。
14915_0918_HOMEMADE COFFEE_009.jpg

• 法蘭絨喺第一次使用前,記得首先要用熱水煮約三分鐘。

• 記得要從中間開始向外面打圈注入熱水,亦要留意水溫、濾泡快慢往往係會影響到咖啡嘅香氣與口感。

• 布質嘅法蘭絨相對於過濾紙較為粗疏,咖啡嘅油脂可以通過法蘭絨而滴漏,保留到咖啡嘅香氣與口感,醇厚而有層次感。

• 法蘭絨嘅纖維較厚,滴漏時間相對於過濾紙亦較耐,即係咖啡粉喺熱水中濾泡嘅時間亦較長,可以充份萃取咖啡嘅精華。

• 法蘭絨可以繼續返用,每次使用後可以用水煮滾或用熱浸泡,攤凍後輕輕擰乾放入密實袋,擺喺雪柜內保存備用,否則會殘留異味。
多謝師兄報告

原來用法蘭絨都有咁多學問,又環保,有時間留在這版真的學會很多呢

要有心機才有好咖啡