发帖
手机端
扫码访问

點樣係一杯好嘅espresso

2843 |4
一杯好嘅espresso,首選咖啡豆夠新鮮,而咖啡粉嘅粗幼度、壓粉嘅力度、水溫適中,沖煮出嚟就有表面呢層creama,入口時呢層creama幼滑均勻,而且咖啡嘅味道甘香醇厚,完全覆蓋味蕾表面。其實用hand drip方法嚟沖煮咖啡,如果咖啡粉嘅粉質太粗令熱水流得太快,唔能夠充份萃取咖啡,咖啡粉嘅粉質太幼令熱水流得太慢,又會過份萃取咖啡;如果壓粉唔夠力嘅話,熱水流得太快同樣唔能夠充份萃取咖啡;如果水溫太高亦會令咖啡味過澀,水溫太低會令咖啡味過酸,水溫維持喺90℃至92℃沖煮咖啡最適合。

相對嚟講下面呢杯espresso似乎唔係咁理想,表層creama唔夠均勻,沿杯邊太厚但中間太薄,往往影響到咖啡嘅口感。
多謝師兄報告

thanks for sharing. I will not make espresso at home. but always buy in star bucks as it only cost $20/cup.

等我仲以為第2杯先係好野,呢門學問真係有排學啊....

希望快D買部機番去玩下,學多門手藝搵食

飲杯咖啡都很大學問