发帖
手机端
扫码访问

九龍東 Holiday Inn Express 中菜 - 彩雲軒的日與夜

5052 |15
kt 飲飲食食除咗食物質素之外
亦對食肆環境有少少要求
今次要介绍的中式食肆 - 九龍東 Holiday Inn Express 彩雲軒
對我來說就好多方面都滿足到我要求
首先就係環境寧靜舒適
食物亦精緻好味,連食物碗碟擺設都表露有心思有heart
價錢呢?唔算太平,不過都算物超所值

就因為以上因素
kt 去過飲早茶,亦去過食晚飯
所以可以出呢個報告----彩雲軒的日與夜

唔講咁多,去片睇吓呢間野有乜好先..........

呢張卡片先俾大家知下呢間野嘅資訊先

再睇吓酒家環境
係咪好靜好舒服,影呢張相係某公眾假期早上九點鐘左右

再睇吓窗外景色,唔算無敵景觀,但還算開揚

天花裝飾時尚,给人一種好舒服的感覺

好!睇完環境,開始睇食物同茶具了
茶具冇乜特别,反而茶壺上印有茶葉品類有點新意思{:soso_e179:}

第一樣點心上枱 - 帝苗雞粒水晶餃
食呢樣點心貪佢賣相靚
事實上冇令 kt 失望
呢隻水晶餃真係皮薄餡靚,晶瑩剔透
連食落去嘅雞粒葉粒蝦粒都爽口弹牙,非常有口感,正!

再來一籠牛肝菌地鱼燒賣王
賣相還算合格,用料都好新鲜
但食落有淡淡牛肝菌味,如果唔喜歡此味道的看官就要三思了

又喺一個好特色的點心 - 原隻鲍魚雞粒酥
雖然係鲍魚孫唔夠涉牙隙,但賣相同擺設都係一流水準
酥皮又正汁酱又好味,此店必食之選!

想叫即燒燒鵝腸粉,樓面話燒鵝味燒好喎
冇計,帶子腸粉都殺啦
我最喜歡的唔係腸粉本身,係裝腸粉那隻特色的碟,上枱時真係吸引非常
腸粉本身都好滑,中上之選

蟲草花滑雞粥,粥底好,稀杰適中,雞件又滑又入味
唔好睇少那幾條蟲草花,無論賣相同味道,都起咗畫龍點睛嘅作用架!

好,睇哂我飲早茶食嘅野了
俾多幾張點心纸大家睇下佢哋嘅出品同價錢啦

去埋個厕所就埋單,kt 好學唔學,學人連厠所都影埋
連去厕所都要有電視睇,你話誇唔誇張喇

最後埋單八折後一百九十蚊,抵唔抵? kt 冇 comment 了!

講完彩雲軒的日,又要試下佢嘅夜了
和主子再探彩雲軒的小菜水準.............

晚間人流比較多了,但環境還算清靜,冇某些酒樓充斥住街市繁囂的感覺

夜晚的飛環裝飾,感覺上比日間更有時尚的感覺

餐具擺設比日間更精嫩得體

先來餐前小吃 - 鴨舌海哲
海哲爽而入味,反而鸭舌普普通通

嘩!乜冬冬?
咁靚嘅上枱樣,又揾微火番熱,大家估下乜膠野嚟?{:soso_e120:}

開估,松露花膠燴雞絲是也。
一句講哂----好得!一路加熱,熱辣辣咁入口,普通野都變精品啦!

潮蓮燒鵝,大路之作
惟一可評的是選料唔錯,鵝身唔肥唔瘦,食相味道都算合格吧

欖菜石鍋豆腐,一味令 kt 喜出望外的平凡小菜
kt 對白白滑滑的豆腐一向興趣普通
點呢味菜纯屬遵照主子命令,所以根本没有期望
點知,榄菜雞粒混合滑豆腐又出奇地配合
連一向對豆腐味道麻麻地的 kt,都要冒被主子狂炳的風險同佢搶食一番
你哋就知呢味平凡小菜幾吸引到 kt,極力推介之選

最後連飯後生果的擺設都咁有心思,我就好滿意喇

埋單又係八折後三百八十個大洋,我就話抵食了!

{:soso_e179:}{:soso_e189:}

sounds very good
thanks for the info

唔講都唔知KT又出左飲食報告

睇相睇名我以為KT又介紹埋D貴價野
估唔到呢間係酒店入面既中菜廳價錢唔算貴
睇到咁舒適既環境
如果好似KT所講食物都有番咁上下質素
價錢真係唔算得好貴
不過對於我黎講
地點係最大問題
好日都唔會走去將軍奧既我
眕怕都冇緣試呢間野啦

楼主 发表于 2013-7-9 16:32:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
batbatbat 發表於 2013-7-9 15:02
唔講都唔知KT又出左飲食報告

睇相睇名我以為KT又介紹埋D貴價野

我都出少咗好多飲食報告喇
點解呢間我要出?
因為真係值得推介
佢價錢唔貴,食物質素好,環境又唔嘈
雖然 batbat 你可能好少去將軍澳
不過仲有其他 VS兄弟會有機會去架{:soso_e120:}

CHING知唔知8折到幾時? 價錢都算OK咁既環境

咁高級都是一百幾蚊唔是呀嗎有機會真是要試試

Very good choice , i will go next time

將軍澳近邊

點解有八拆。是不是係人都有。至幾時?