发帖
手机端
扫码访问

Knight’s Kitchen (1) - 食豬記

6752 |19
Knight’s Kitchen (1) - 食豬記

前言:

之前成日都想過黎食區出報告,又應承過Ken版,Kt版會出,亦係時候實現承諾。不過第一次寫食評,寫得唔吸引唔好鬧呀!廢話講完,開始正題!

正文:

某個平凡的中午,因為電腦出問題,就去了銅鑼灣Sogo附近維修。拿電腦到維修部後,亦係時候去醫肚了!

在Sogo往灣仔方向尋找的時候就發現這個廣告招牌!

想想自從在日本住了幾年,都很少在香港吃日本料理了。於是就走下樓梯去看!對的!這家日本料理就在地庫!

穿過那日本風格的門口,就有服務員以不標準的日本話“いらっしゃいませ”來歡迎我了。説明了一位後就帶我坐到角落上的一個位置。

場地係傳統日本式普通檔次料理格局,某程度比新款fusion好,比較warm。

廚房係開放式,基本可以現場見到師傅預備飯菜。當然亦非常整潔。

不過亦奇怪客人非常少,那一刻想會不會到了黑店?雖然菜單價錢也不算太貴。不過比較靜亦是好處,現在食飯時間很難找到這麼寧靜的飯店。

看了一下中午套餐就點了個在日本非常普通的滑蛋豬排飯。沒錯!這裡是主打豬排的!

(金星豬!)

當然亦點日本料理店先會有的“カルピス”。

沒有多久,飲料同飯也來了!

“カルピス”係日本進口,所以味道無特別問題,好正常。

至於滑蛋豬排飯,飯是日本米煮,米粒軟硬適中,有咬感。至於豬排,因為係現場炸,所以非常香口。肉質方便,鬆軟而同時保持咬口,亦不油膩。食落沒有渣,有日本當地水準!雞蛋嫩滑,洋蔥熟而不淋,非常好。趴下咬下,很快吃完!

之後休休閒閒坐一會就埋單離去,總數12X元。

味道不錯,有機會應該會再去。

後記:

1)自己其實幾鍾意食日本野,不過自從早幾年開始係日本斷斷續續度過三,四年。可能食習慣當地正宗菜式,所以回港後比較少食,特別係一個人時。因為總感覺味道不夠好,不夠正宗。不過近年開始發現食物水準開始提升,特別係中價店鋪。所以亦開始去試。當然服務態度始終有形無神,未能完全同日本看齊。不過亦感覺非常滿意。

2)另外這間日本料理有一點非常特別,就是食定食時,白飯是可以不停加不收費。基本上很少地方會有。大胃王就肯定非常喜歡!

3)第一次寫食物報告,比較生手,唔好意思!其實早幾個月前就打算開始試寫,不過太多事拖到今日。希望有時間可以繼續寫下啦!

- 完 -

评分

你又食豬
同豬有仇?
豬扒飯个賣相好得

豬扒睇落好正,有機會,跟住你既介紹去試試!

楼主 发表于 2012-12-25 01:01:51 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2012-12-25 01:03:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
SmallD 發表於 2012-12-24 22:50
豬扒睇落好正,有機會,跟住你既介紹去試試!

行開有機會食下,基本油唔多。
好多連鎖店都做唔到。

珍豚美人。。。食個飯。。個名都仁過人。。{:soso_e148:}

楼主 发表于 2012-12-26 08:43:42 | 显示全部楼层 来自: 香港
czshare 發表於 2012-12-25 21:21
珍豚美人。。。食個飯。。個名都仁過人。。

可能因為唔食豬公,淨食拿。

個場幾乾诤冋清淨喎
價錢在铜鑼湾來說不算貴,但閒日lunch time咁少人就真係唔太明
可能经济真的不大好,大家消费都諗過踱過
所以那些平民大路化一点的甚么元乜元物壽司就大排長龍
而其它貴價精致少少的就……
食物行業而家真的是寒冬時侯

講番食物,件猪排睇樣真係炸得好靓
加埋環境清静,皇版真係冇介绍错
得閒去開铜锣湾記住去幇襯下先

楼主 发表于 2012-12-26 11:35:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-12-26 11:05
個場幾乾诤冋清淨喎
價錢在铜鑼湾來說不算貴,但閒日lunch time咁少人就真係唔太明
可能经济真的不大好,大 ...

我都覺得幾奇怪,坐左成個幾鐘(12:30~14:00)度,最多人都唔夠五成滿。
有可能附近日本菜比較多挂,又或者餐比其他普通日本料理貴左20蚊度,所以少人。
反而最近我覺得活多人特別OL中意食60-70級別lunch,

ryohung0077 發表於 2012-12-26 11:35
我都覺得幾奇怪,坐左成個幾鐘(12:30~14:00)度,最多人都唔夠五成滿。
有可能附近日本菜比較多挂,又 ...

剛剛查過
原來銀座梅林都有好多間
k11,新城市,ifc 都有
係一間有82年著名的吉列猪排專門店(猪仔睇到實暈{:soso_e120:} )
但佢在sogo 地庫那一間(唔知係咪報告入面那一間?)已经執咗
搬咗去軒尼詩道525号澳门逸園中心地庫了