发帖
手机端
扫码访问

三毛視點: 骨場女技師 VS 骨場女服務員

165620 |51

近呢年幾, 自己出外(國內)時間多左, 見識(大陸同胞)亦多左
從我所見及觀察到; 好多人去骨場對女技師同女服務員有好唔同既態度

1) 外型要求: 女技師就好多人要求樣靚身材正, ; 而女服務員外形差一D的話, 對佢地講野都可能大大聲聲

2) 服務要求: 女技師按得好唔好係其次, 吹水得, 外型OK就簽幾百大元小費, 都可能係物超所值; 而女服務員外形差一D,就算服務幾好都好, 好多人都未必對佢地客客氣氣

3) 工資: 大家都知道技師收入同鐘數有直接關係, 而技師亦有小費收入 (收入大部份), 一兩萬人工技師大有人在, 咁服務員? 可能得二三千一個月, 小費可能幾三幾百

當然, 大家一定會講, 都唔一定, 我同意, 不過係大多數者.

同樣係骨場工作, 崗位唔同, 大家一樣服務同一批客人, 不過所體會到既態度就好唔同

另外大家試想一下, 他們 (服務員)不搵快錢, 努力工作, 他們大可以為左搵錢, 放低尊嚴, 不過佢地無咁做.

呢批女孩我地係唔係應該更值得尊重

我都知凡事都有另外, 我只係想講出我所見所感受.

评分

其實系各司其職,各做其事,各謀其利者

其實係部分人基本都對77大叫大罵,呼呼喝喝。
不分男女致真。
當然可能原因就係有無得溝ge問題掛?

心理學家做過好多測試
證明過靚女比起恐龍有多好多著數
人一出世就已經係咁
呢個係一個無奈嘅事實

系呢度嘅會員,我亦相信好多會願意俾一個靚女按而唔係恐龍按

而點解一個唔識按嘅靚女會小費高過一個好識按嘅恐龍
就真係睇骨場嘅定位了
系深圳3大場,我覺得係因為太多男賓入去溝女形成左一種風氣
而如果一個唔識按嘅靚女入去玉清度做,佢就會根本連生存都生存唔到

再講到技師同服務員比較
其實我認為好難攞兩樣野黎比
因為唔係apple to apple
服務員應該同服務員比
咁當大家慣左用某種態度對服務員
就不論去到茶樓又好,餐廳又好,骨場又好
都會係咁樣對佢地

我覺得技師又好,服務員又好
只要佢地做好自己應該要做嘅工作
都值得我地尊重

评分

楼主 发表于 2012-12-20 14:45:02 | 显示全部楼层 来自: 香港

同意.

技師好難同服務員比較, 畢竟性質唔同
所以最後我都係用"尊重"作結

ballmen 發表於 2012-12-20 14:38
心理學家做過好多測試
證明過靚女比起恐龍有多好多著數
人一出世就已經係咁

早排睇新聞,話日本有打算收靚仔靚女多d稅。
話因為佢地外貌比較有著數喔。

mo_mo_mo 發表於 2012-12-20 14:45
同意.

技師好難同服務員比較, 畢竟性質唔同

不過何為尊重?例如輪牌黎神獸,應該彈鐘,黑面?定係平淡渡過?

兩者作比較 就5一樣~~JS 做既工作系為客人按摩~ 服務員只是落單~ 收入都差好多添

楼主 发表于 2012-12-20 15:02:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2012-12-20 14:53
不過何為尊重?例如輪牌黎神獸,應該彈鐘,黑面?定係平淡渡過?

我指係態度, 即係對服務員唔應該大大聲聲咁

對技師, 唔應該做技師本身不想做既野

ryohung0077 發表於 2012-12-20 14:51
早排睇新聞,話日本有打算收靚仔靚女多d稅。
話因為佢地外貌比較有著數喔。 ...

問題係。。。 點定義靚仔靚女?
根本無可能實行。。。