发帖
手机端
扫码访问

懷舊早茶 - 銅鑼灣鳳城酒樓

8199 |33

見 tok 超出個日式拉麵報告出得咁過癮
我又被了起條筋出番個懷舊粵式早茶報告助下興先{:soso_e120:}

數月之前和老虎去銅鑼灣陶源飲過一餐幾滿意的早茶
並將之寫成報告記下一些與虎同遊的足跡
http://www.vshare.cc/forum.php?m ... 8129&extra=page%3D3

數星期前,kt 又偷得浮生,一心希望和虎再探陶源,享受多一次寧靜的早茶
可惜.....去到已經人面全非
陶源結業了,喜歡的雀籠點心沒有了,寧靜的飲茶環境亦此情不再了{:soso_e134:}
所以.....kt 好興幸上次能品嘗過一頓滿意的早茶
亦好興幸能夠寫咗一份自已都幾滿意嘅報告記錄了那滿意的經歴
所以.....人真係要珍惜眼前、活在當下!

目標食肆沒了,兩口子惟有漫步街頭
看看有甚麼似樣一些的茶樓,準備好一餐醜又一餐吧!
行至禮頓道,一間老字號茶樓影入眼廉......鳳城酒樓
kt 和老虎對望一眼,再相視一笑.......就這間吧!
雖然鳳城傳統老店在北角和旺角,但銅鑼灣這分店水準還不會相差太遠吧!

揀了樓上比較少人的位置,影張相先
傳统的裝修,不算豪華,但環境還算乾淨企理
惟一要扣少少分的是樓面比較婑,如果人多可能比較傳聲和嘈雜

三軍未動,糧草先行
第一碟不請自來的就是朱老師所言的下欄野
kt 喜歡食脆口的花生,但老虎嘅口味就相反
所以呢碟淋花生就俾老虎一個人趙哂喇

影吓張點心紙,嚟得鳳城梗係食佢嘅傳統點心啦
唔通食蝦米煎腸粉咩

第一樣點心 - 香酥竽角
呢個名我叫嘅咋,因為我期望嘅竽角是外皮炸得鬆化,食落又有芋香
其實炸的點心有兩個基本要求
(1) 食落口唔好成口油 (呢樣野就要考厨師手勢,炸嘅時侯要猛火迫D油出嚟,但太猛火又驚炸燶)
(2) 食落唔好有油"益"味 (呢D就睇間酒樓有幾用本喇)
呢味竽角符唔符合要求?睇多張相再話俾大家知

睇埋呢張相,我可以講....呢味竽角各方面都合格有餘
外皮炸得好鬆化,一啖咬落去竽皮入口即溶
而入面的餡料唔會炸得過哂火乾爭爭
D竽頭蓉配埋肉粒的香味,食落口感一流,值得推介!

呢味就係鳳城出名點心喇 ----上湯粉果
蒸粉果就好多酒樓都有得做
但炸粉果,浸入上湯沾一沾上湯嘅味
食落又有另一番感覺

粉果入面隻蝦都幾新鮮,配埋入口脆脆地的粉果皮
真係好味架!

呢個點心……懷舊魚翅灌湯餃……就係我今次幫襯鳳城的最大目標
而家好多酒樓嘅魚翅灌湯餃都係浸在上湯中浸熟
係慳水慳力,亦唔需要太多的手藝同時間就做到
kt 去鳳城之類的酒樓就係想追尋番一些傳統做法的灌湯餃
睇咗張相,大家覺得呢隻灌湯餃係咪賣相好靚
餃皮做得剛剛好,唔太厚令到餃入面的餡料都隱約可見
似唔似一些八十後靚女的皮膚,飽滿有彈力並且有吹彈可破的感覺?:em11:

賣相太靚喇!俾多張唔同角度嘅相大家睇多次
講番呢隻傳統懷舊魚翅灌湯餃點解對 kt 咁有吸引力
就係廚師的手藝同心思了
大家睇下隻餃嘅摺口做得幾正,咪知道乜野係傳統的手工囉!
同機器做出嚟的真係有好大分別!
仲有.... kt 好欣賞傳統灌湯餃的做法
有人講過俾 kt 知,傳統灌湯餃的做法是先將餡料煑好
再將之冷凍变成"啫喱"狀固體狀態
跟着厨師就用搓好的粉皮,包入固體"啫喱"後才放入蒸柜蒸熟
咁多的工序梗係比那些用生料包成餃然後連湯一齊煮熟的現代式灌湯餃更難做,更珍貴啦!

影完好似八十後少女皮膚嘅灌湯餃,kt 梗係第一時間咀過佢啦
再加上喜愛的浙醋,諗住好好咁同呢件八十後好好溝通吓喇........

點知?點知?好失敗!好失敗!
失敗在甚麼地方?
就係蒸少咗一分鐘,D"啫喱"狀餡料還沒完全融化囉:em13:
頂!為山九刃,功虧一簣,呢樣疏忽真係要打 pat pat!
就係差咗呢一分鐘,之前嘅八十後靚女變村姑了!:y-47:

最後一味,大路 order ----蟹籽燒賣王
冇乜特式,但選料、賣相、味道還算不錯,合格之選吧!

最後想寫一寫感想
這一餐懷舊早茶有些點心滿意有些不滿意
但 kt 很想這些傳统茶樓能夠好好經營下去
因為它們是在香港碩果僅存能夠代表了南方飲茶文化歷史的地方
當然,kt 知道傳统茶樓能夠敵擋社會發展嘅洪流絕對唔係易事
所以一有機會就要去體驗多幾次
唔係就好似上次陶源酒家早茶一樣,想再幫襯都冇機會了
又係一句........珍惜眼前,活在當下!

楼主 发表于 2012-8-2 16:07:16 | 显示全部楼层 来自: 香港
幾日前用草稿箱寫呢個帖
出咗之後原來按當日時間排
所以為咗銷路,kt 惟有出屎橋自已回個帖浮個報告上嚟,順便又呃多一分

我今朝都偷得少少時間嘆緊早餐
見到kt報告
可惜遲了少少
如果唔係身在銅鑼灣的我就即刻入鳳城飲個早茶

我都算係鳳城既支持者
不過晚飯多,飲茶少
記憶中晚飯最少十幾二十次
飲茶就好似得一次定兩次
鳳城係銅鑼灣有兩間
除左禮頓道呢一間
百德新街都有一間,但據稱不是玄門正宗
所以普遍覺得禮頓道分店水準較佳

觀乎kt的點心
雖未談得上首屈一指
但部分懷舊點心的確難於其他酒樓找得到
灌湯餃雖只有少女外貌而有村姑內涵
但人手製的心思及堅持還是值得稱讚
誠如kt所說
我們身處於變化急速的大時代
老店鋪老情懷正快速的消逝
我們沒能力停止這時代巨輪
只有珍惜賣少見少的一點點情懷

kt1997kt 發表於 2012-8-2 16:07
幾日前用草稿箱寫呢個帖
出咗之後原來按當日時間排
所以為咗銷路,kt 惟有出屎橋自已回個帖浮個報告上嚟, ...

自從上次改版後
出帖時間就以第一次儲存草稿時間為顯示時間
攪到我而家出帖都唔save係草稿了

楼主 发表于 2012-8-3 19:09:29 | 显示全部楼层 来自: 香港

鳳城晚飯我都去過幾次,多數係旺角那間老店
我比較喜歡預訂佢哋嘅炸蟹鉗同埋甜品蓮蓉布甸,好鬼好味:em20:
但係我個人覺得,鳳城晚飯嘅懷舊味冇早茶咁濃
因為佢夜晚嘅小菜在其他菜館都不難食到
所以相對嚟講我都係渴望去鳳城飲早茶多一些

楼主 发表于 2012-8-3 19:13:58 | 显示全部楼层 来自: 香港
batbatbat 發表於 2012-8-3 09:38
自從上次改版後
出帖時間就以第一次儲存草稿時間為顯示時間
攪到我而家出帖都唔save係草稿了 ...

如果出冇相嘅骨場報告我都少用草稿箱
因為 save 落 words 到埋尾再上 VS都唔係難事
但有相嘅報告我就喜歡用草稿
先 upload 哂 D 相,再對住D相先後寫文我覺得靈感好似多一些

kt超版再出食版報告~
金虫一定支持{:soso_e179:}
金虫係中西區食虫~
虫宅都喺中西區~
上環鳯城酒樓~
不算太舊,
開業已有8年多,
是新光酒樓遷走後才與金聚德分成2間食肆,
來鳳城為的是老店的味道與手勢,
對服務態度倒是沒什麼期望,
以前也來過幾次,
好的沒有這麼好,
差的也沒有這麼差,真是極端。
最近一次飲早茶是上個月陪老闆及同事去~
又是Happy Friday時間,
循眾要求往“鳳城”飲茶,
等位的時候大家左右顧盼已商定了數樣菜式,
及入席,點得快,上得快,吃得快,
充分體現香港節奏,
一行八人,一籠點心則三四件,
所以有許多款式都沒有試,
只就有印象的品評一下~
香煎蝦米腸:推薦,煎得那一邊有一點薄薄的脆皮,趁熱蘸一點醬,一流。
奶黃包:很小,估不到裏面的奶黃奇多,熱辣辣的一直流出來,可惜有點太甜。
糯米飯:不油不幹,咸淡得宜,是坊間的中上之選。
珍珠雞:太幹身,偏硬,不合我的胃口,而且料很少。

另外也試了潮州粉果、芋絲餅、鯪魚球、排骨,不難吃,也沒什麼特別感覺。
同事還點了菠菜餃、蝦餃、燒賣、椒鹽魷魚須、叉燒包等,資源所限,未能盡試。

最後送的糖水卻有驚喜~{:soso_e182:}
共有陳皮紅豆沙與西米露兩款,
前者普普通通,後者卻煙煙韌韌,幾清香,
又不會太甜,大家都讚不絕口。
唯一是加了些甜粟米有點奇怪。

總的來說,點心普遍個頭偏小,但味道算是不錯,
況且,它本來就不是一間港式酒樓嘛,都OK啦。{:soso_e113:}

P.S.同事訂位時已再三聲明:來到就要入座。
接線員滿口答應,但我們還是站在人如流水、
菜如遊龍的大廳內足足三個字……美中不足。{:soso_e180:}

食晚飯~
老虎的媽媽乃順德人, 適逢上星期是她的牛一,
就做個孝順女婿, 請她老人家吃吃她的家鄉菜吧.{:soso_e152:}
還記得那晚七時到達酒樓,
點了個四人餐, 有雞炖鮑翅仔, 脆皮炸子雞, 窩貼大明蝦, 上湯浸芥膽,
西蘭花石斑球, 楊州炒飯. 另外還點了外母大人最愛的燒腩仔.

雞炖鮑翅仔, 以這個套餐的價錢, 合理地找到悉數的翅, 雞湯味亦很濃,
還能找到一只烏雞腿, 有點意想不到. 可惜樓面太忙, 要自己落手落腳添湯.

脆皮炸子雞, 雞很嫩, 包括雞胸的位置, 應該不是冰鮮雞.
皮亦很脆, 一向不吃雞皮的我也有點心動把它吃下.

窩貼大明蝦, 是香口的菜式, 面的蝦也算爽口, 可惜底下的麵包過油, 也多了有點膩.

上湯浸芥膽, 原以為比較清淡, 但所謂的上湯竟是濃濃的芡汁, 如果換作清湯會醒胃一點.

西蘭花石斑球, 石斑球老了一點, 西蘭花則不過不失, 然而好像放了味精.

楊州炒飯, 炒出來有點黑, 是過了火喉吧. 然而也相當足料, 蝦, 叉燒堆滿一碟.

另外點的燒腩仔, 肥瘦適中, 吃下也不覺太膩, 難怪屬外母大人的指定菜式.

也許今天實在太忙碌了, 吵吵鬧鬧的, 菜上得很急,
樓面亦很逼, 還是閒日好一點. 就像回鄉那樣, 也不要等長假期.
慶幸外母大人與樓面的林經理相識多年,
林經理送了很多生果及糖水,
唯一稍為失色的,就係送嘅西米布丁,面嗰層焦糖唔夠香,蓮蓉得好少.
埋單時有一台客發現計錯數,爭執良久,搞得我們也跟著等……
各位阿叔阿姐都算是好笑容,老店來講也幾難得 鼓掌.jpg

金虫 周潤發4.jpg

评分

鳳城晚飯還好可以,
但講到點心就真係普通得很,
或許係老一輩師傅已退下來,
新一代點心師傅未能領悟傳統,
所以會有青黃不接,良莠不齊的情況!

去開北角果間
佢個XO醬土魷係必食
焗西米布旬要訂先有得食

楼主 发表于 2012-8-4 18:51:01 | 显示全部楼层 来自: 香港
yob 發表於 2012-8-4 10:29
kt超版再出食版報告~
金虫一定支持
金虫係中西區食虫~

金虫連回幾個飲食帖
真人一出手,便知有與冇
你擺明係一個識飲識食嘅食家啦!
kt 大胆要求,好似你今次呢個回帖
無論內容,資訊都係一個如假包換嘅報告啦
所以kt 不情之請,希望金虫先生你下次品嘗美食之時影多幾張相
出番個圖文並茂嘅飲食報告等大家流下口水啦:em19: