发帖
手机端
扫码访问

一個特別的飯局,一個特別的報告

22265 |101

序言

這是一個特別的飯局,有甚麼特別?
因為這是全部骨版版主都到齊嘅一個飯局囉

成班版主,除咗我之外,個個日理萬機
今次......好難得先可以約埋一齊食餐飯架
連腿神都冇雷公咁遠走落嚟大家共聚一堂
你地話特唔特別喇!

成班版主,除咗我之外,個個識飲識食識去按正骨,個個各自各精彩
今次......好難得大家都咁齊心為咗黑哥嘅開心事而願意揾籍口唔北上......住
你地話特唔特別喇!

這是一個特別的報告,有甚麼特別?
因為這是大部份骨版版主都有份執筆嘅一個報告囉

成班版主,除咗我之外,個個出咗過百個骨版報告
今次.....以我記憶所及,係第一次合力炮製呢個 cross-over 飲食報告
你地話特唔特別喇!

成班版主,除咗我之外,個個出咗過百個骨版報告
今次.....竟然有資深老手出佢第一次處男食評報告
你地話特唔特別喇!

出報告的目的

點解要出呢個報告?
係成班版主,除咗我之外,個個技癢想show 吓 quali 囉
講真嘅就係有三大目的:

第一,成班版主真係想出番個報告自娛同娛人
自娛係成班版主想用呢個報告留番一些知己聚頭,談天說地,酒酣耳熱的開心經歷/回憶足印
娛人係成班版主想用呢個報告同大家分享歡樂的時光 (咁先配得叫 vshare 嘛!)

第二,成班版主係想同大家玩個 "估版主遊戲"

大家可以估下用呢種顏色寫食評嘅係邊個版主?
大家可以估下用呢種顏色寫後記嘅係邊個版主?

我講嘅,如果全部都估中嘅就有分加
大家快D回帖玩呢個"估版主遊戲"喇
不過咁.....唔好一回帖乜都唔講,淨係估邊個邊個呀
起碼都要擦兩句我哋鞋先估,唔係當你地 "無意義回帖" 扣分...甚至禁言架{:soso_e145:}

第三,成班版主係被逼要出呢個報告"交功課"呀!
話說一班版主討論緊呢一餐幾時食、去邊度食之際
我哋收到一位VS極度權威人物的回帖鼓勵同 "支持" :em20:
攪到大家乍驚乍喜,惟有全力以赴,食到最好啦!
呢個報告,就好似那些年的讀書報告一樣
睇咗書.....梗係幾唔願意都好.....都要死份報告出嚟交待嘅啦
如果唔係,極度權威人物會以為大家攞咗D "支持" 拉大隊去三水香薰/鬆腿雙鐘呀!

真正飲食報告

係咪睇得好過癮呢?未算未算......
而家先係主菜出場呀.......去片.......

上面碟餐前小食,即係俗稱伙計下欄嘢
一般食評唔會有人寫
梗係啦,又唔係主菜,點好食都唔入流
既然唔入流,就等唔入流嘅人寫幾句
一碟三格,除咗左邊的豆腐乾算係小食,其餘兩樣應該係醬料
問我豆腐乾好唔好食?
我鬼知咩!
除咗有幅相留念,我未動筷已死無全屍
各位大佬!下次留番啲下欄嘢俾我呢啲下欄人食好唔好!

呢味香煎墨魚餅係我叫的餐前小吃
個樣煎得好靚,食落都幾爽口彈牙
可能大家都有點肚餓了,兩野就冇哂......唔夠分呀:em1:
好彩我快手影番張相留個記錄啫:em11:

食完小吃,即時介紹 一味要預訂的此處名菜
就係得到2009年美食之最至高榮譽金獎的.........龍皇白玉卷
話哂都係撚手名菜,此味餸上枱時真係好似輪牌撞中時尚幼幼靚女技師時那種驚豔感覺
乜野係白玉?我幾肯定係指最面層那塊石班肉 (以口感來看應該是東升班)
乜野係龍皇?我唔係好清楚喇!睇下有冇食家可以提點出嚟吧!
除咗面層係石班肉外,中層應該係一些炸過的蝦膠
再配合埋底層的菠菜蓉蒸蛋白
整個菜除咗顏色靚靚之外,食材配搭都係以鮮味為主
而且,厨師為怕整道餸太清太冇味,所以就用了蟹粉鹹蛋黃汁伴碟
唔好以為這蟹粉鹹蛋黃汁祇係整色整水攪靚個賣相呀
呢個汁獻真係身負重任負責吊起整道菜嘅味道架!

再寫多兩句,這道菜採用的材料好中式
但做法同出品都有好濃烈的西餐影子
真係好似法國菜咁賣心思、賣時間、賣手藝的
冇野再講,讚一個吧!{:soso_e179:}

食完一度名菜,又要介紹另一度一樣要預訂的名菜了
呢個山仔係乜?
名菜--------富貴雞是也
個山仔祇係賣排場,有得睇、冇得食
入面係乜冬冬? 再睇片啦

破冰就揾 kt ,破殼破處呢D粗重野就梗要揾個有心有力人士啦!
邊個隻手?唔講喇!總之就係可以一鎚定音之手啦!

破殼之後仲有兩層錫紙
廚師做法一絲不苟,兩層錫紙可以傳熱及令隻雞保持原汁原味

錫紙之下又包著大片荷葉以加强香味

攪咗一輪,主角出場
隻雞賣相都唔錯,惟一美中不足是手頸扭作一團
好似隻雞做緊瑜伽咁{:soso_e120:}

上鐘喇!哎!唔係,係上枱先啱!
講下個餸,隻雞肉地好滑,大小適中
但真心話隻雞腌製得不太入味,食落感覺普通
整道菜給人一種少少華而不實的感覺!

呢個叫“萬壽果牛肋肉”,正合我我呢個牛魔王胃口。
唔好睇佢大大件咁,
卻燜得很有功架,
入口腍得黎仲有幾分咬口。
當然完全無任何用鬆肉粉“拿”過味道。
再講味道,
牛肋肉係邊個位其實我唔知,
不過呢件野牛味濃厚又鮮味,
加埋個醬汁真係送飯佳品。

晶瑩玻璃蝦球

表面看似平淡,
但細心睇會留意到蝦球係晶瑩剔透,
食落感覺清新得黎又爽又彈牙, 諗番起都流口水,
係其中一味佳作!

咁清咁唔富貴嘅餸梗係我點架啦!
叫什麼白果金菇鮮竹枝
絕對唔係呢間食肆的招牌菜
講特別冇乜特別,相信好多人食完都冇乜印象
佢勝在夠清淡
鮮竹枝一向好食,唔駛點靠廚房功
我係白果精,無論係被動或主動,對食白果我一向甘之如貽
趁此機會,澄清一下
本人拒絕加入白果門
我只曉食白果,唔曉派白果
講番碟菜,雞蛋裡挑骨頭,如果獻汁再少啲就完美
冇錯,要少獻汁而煮得好食,就要靠廚房功啦,嘿嘿!

呢碟蜜梅京都骨,食落無乜驚喜,比一般京都骨多了小小酸梅味,但唔覺得有乜好,而且太甜
炸漿亦不脆,肉又太un,唯一好處,就係影左幾張相之後,食落口,仍然覺得熱辣辣。

嘩!乜料呀?好似一排三國士兵揸住枝矛等出征咁嘅?
唔好睇小呢個餸呀!又係要預訂的得獎名菜嚟
乜冬冬名堂?
2011年美食之最米飯組金獎-------鴛鴦糯米飯 是也

又係好誇張咁,呢兩碟野祇係由部長擺上枱排下隊哂下冷俾我哋影相嘅咋
一影完就拿拿臨拎走咗嚟分開一碟碟上的了

話明係名菜,俾多張 close up 等大家睇清楚少少

叫糯米飯食就叫啦,乜解救你班大款版主咁"呵 gor"食得咁招積架
糯米飯點會變成咁樣呀?等我扮下食家拆下呢個局啦..........
呢味"呵 gor"兼招積的糯米飯上層係好似炸芋角一樣
鬆化的芋角入面就有黑糯米飯,甜甜地味道幾好
下面個層就係白糯米了,加咗一D肉粒雞粒
食起上嚟同上層的畧帶甜味黑糯米就有咗咸甜的層次對比
真係幾有特色架!
不過.....不過......我係草根出身
我都係喜歡傳統的腊味糯米飯多一點:y-17:

呢味菜唔知叫乜名 (好似叫蛋白桂花翅諸如此類)
呢味菜唔知邊個大款叫
我印象中好似食過兩啖,但就腦退化症發作完全冇印象,唔記得乜野味道
更奇怪的是,問哂所有版主.......
大家都同一時間腦退化症發作,食咗好似冇食過咁
搲爆頭諗下點解?可能有兩個結論:
一個可能係呢度餸真係平凡過平凡,冇乜吸引特色的超大路作品
另一個可能就係呢度餸上枱之時
正值 "雪盜大將軍"眉飛色舞地講緊佢骨場殺敵之道
"雪盜大將軍".....用佢嘅口水,吸引咗大家嘅專注力,亦同時騎劫同強姦咗呢度餸喇

金盤洗手?
唔係唔係,呢個金盤係繼富貴雞之後,又一專人現場待候製作的道具是也
金盤滿載杏仁露,部長權充金盤"攪"手,一路加蛋白一路"攪"
似模似樣,好似專業非常,good show !
好唔好食?唔好問我,我負責影相嘅咋 :y-47:

個杏仁露唔錯,加蛋白要加8蚊,仲要最少兩個order
嘩!正呀!啱晒我,可以同坐我隔籬的健碩honey一齊sweet sweet
原來蛋白杏仁露係專人現場即製,加8蚊有真入表演,又唔錯喎
吓?!點解有三碗架?邊個加咗單?
唔制呀~~我唔要玩3P~~

香芒卷甜品 - 唔錯O既, 不過無咩特別, 難度不高... 只要芒果本身夠香夠甜就自然好食O既一度甜品

呢道甜品,就係好大路既楊枝甘露,不過用料尚算新鮮,味道不過不失,甜品黎講,叫做合格
呢道豆腐花是我叫的,我喜歡食人豆腐嘛,如果加埋雜果就更正喇
講番這個甜品,賣相一流,黃糖分開上,適合對不同甜味有要求的顧客,抵讚!
但係....但係......豆腐花本身先係這道甜品的主角喎
講番少少老實的批評話........
豆腐花本身一D都唔滑,豆香都完全欠奉
又喺嗰句,祇係金玉其外的大路之作!

好喇夠喇,連甜品都講埋,又係飯局嘅尾聲了
呢個時候,大家又要盤算下半場嘅計劃喇
有些大款北上,有些大款南下,有些向左走,有些向右走.....
總之.....大家都想拍拍屁股、瀟灑地走.....

bill photo.jpg
留低嘅垃圾,梗係由一個平時打掃開VS嘅大款超版攪掂佢啦
嗱!呢張相就係最有力嘅 "呈堂證供 ".......我哋真係有找數架!
仲有仲有.........
大家用心少少睇吓張單,就可以估到那大款超版平時喺骨場俾小費嘅水平喇!

版主的話

間食肆係位於尖東海景喜福酒店地庫的海景軒
原來佢都係車胎人一粒星
雖然車胎人的資料只能參考,不能盡信
但點都好,多謝TOK版安排
我俾10個LIKE..............TOK版

成日D人都話食咩唔係問題, 最緊要係同咩人食...
呢餐唔係我食過最貴或者最好食一餐,
不過就肯定係我人生食過最開心的其中之一餐.
除左某位神級人物又一次放飛機之外,
今次都可以話係最人齊一次.
難得各位都係大忙人都百忙中抽空現身實在難得.
歡聚加上美食, 實在人生一樂也.

對酒當歌, 人生幾何?
難得一班知己好友聚餐,
可以暢所慾言, 講乜都得,

不過呢到話晒都係酒店入面,
車呔一粒星, 講野唔可以太大聲~!

除左多謝TOK版好介紹外,
仲要多謝佢送埋我番屋企, 等我唔洗無啦啦北上燒錢

最後, 當然要恭喜某神級達人啦!!
又要恭喜皇版 (雖然呢一餐無你份, 但我地係呢一餐飯O既時間決定招攬你!),
希望下次版主聚會會見到你!

以上幾位版主都講過好享受那種知已歡聚嘅開心時光
咁....我哋版主聚會究竟會講乜野?無架,我哋都係討論下.........

人民地埋: 睇下我哋祖國山河,邊處人傑地靈盛產時尚美女
宏觀經濟: 揾下方法點樣促進深圳特區經濟起飛,從而惠及湖南、湖北、四川、江西.....等等的資金流向
微觀經濟: 探討下人仔同港紙的兌換走勢,用兩種貨幣消費的利與弊
工商管理: 研究各深圳按摩大企業的經營模式,同埋預計各企業的前景盛衰

係咪好學術性呢?係架,我哋而家係開緊 晚餐工作研討會呀!
當然仲有啦........
我哋又會吹下VS的開心事、八掛野
亦都會評估下vshare 呢個平台嘅價值,從而了解到點解我們每日都有過百免費廣告在這平台發放:em25:
仲有仲有..........我哋版主聚會都會有一些具前譫性嘅決定的
就因為呢個飯局,影響咗皇騎嘅下半生
就因為呢個飯局,皇騎就要踏上一條打雜掃垃圾的不歸路了
所以....你哋睇完會唔會好羨慕我哋有呢個咁正嘅飯局呢!

後記

今次版主聚會係vshare成立以來係最齊人,
版主一個都不漏,連我地腿神達人都由深圳南下出席,
難得每位版主抽空出席,你知每位版主都各有各忙!
時間就係金錢,難得齊人一聚吹過不停,東南西北無所不談,
一餐便飯時間過得很快,要歸家既歸家,要北上就北上,
我就要番去動物園餵老虎啦。
一餐普通晚飯都成4000個大洋{:soso_e133:} , 你就知道我地班大款版主幾富貴啦。{:soso_e113:}  

评分

為左捧k版場,一定要爭呢個梳化坐!
不過呢個骨版版主crossover報告,希望飲食版版主加多d分喇!

楼主 发表于 2012-7-27 12:04:47 | 显示全部楼层 来自: 香港

而家VS出面版面又大改動,要入左區先睇到新帖,一時唔覺意入左黎先知你set緊140,
如果未得,可以delete左佢!

有幸出席,
好似係我第一次食車太人餐廳。。。

首位VS非版主回帖捧場 {:soso_e182:}
留位先

好特出心材嘅一份食區報告
最貴就係隻乞丐雞
以前見過人地食過
自己就真係無試過了

一班人熱熱鬧鬧食飯係好開心嘅事
上次皇室派對之前我地去拆羊一樣拆得好過癮
有機會應該搞更多呢d活動啦~

果然係飲食報告
睇完晏d再回

好啦
慢慢dap完而家可以回
睇完報告第一個感覺
就係你地班版主真係大款也
連聚餐都要揀呢d高級場地
雖則話有神級人物支持
不過對於我呢d市井之徒
真係請我去食都唔敢去
所以個個餅主都係真大款{:soso_e179:}

講返d野食
個富貴雞外型真係殺哂
睇落d皮膚....唔係...係d肉質都好滑下
不過你地就話唔夠味...
唔通相頭組始終係差d味道?

另外個糯米飯賣相又係精緻
而且配搭幾新鮮
我諗我會鐘意食

杏仁茶係小弟其中一個最愛既甜品
我係中環一間私房菜食過我覺得最好食既杏仁茶
無論香味, 濃度, 質感都係一流之中既一流{:soso_e104:}
你地呢個賣相都係非常好
唔知味道又如何呢?

總括黎講
呢d大款飯堂所有菜式賣相都無得彈
又精緻, 又巧手
味道就真係要食過先知
不過小弟呢d窮等人怕且呢世都冇咩機會試
最後多謝咁多位版主出心出力出時間
為我地炮製呢個特別既報告{:soso_e179:}

至於估版主遊戲
我暫時都好有信心估到一兩個
不過估中有幾多分先?{:soso_e120:}
多分加先值得我花時間去估喎....{:soso_e148:}

呢個CROSSOVER報告
希望大家唔好掟番茄啦...

唔知象版會唔會加下分呢...

楼主 发表于 2012-7-27 12:35:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
SmallD 發表於 2012-7-27 12:02
為左捧k版場,一定要爭呢個梳化坐!
不過呢個骨版版主crossover報告,希望飲食版版主加多d分喇! ...

係呀!咁多個骨版版主入香港飲食區出報告撑場
象版你好快Q些出嚟俾家用呀
仲有,唔好係咁意俾最低工資呀,唔肯過你架:em13:

海景軒~
毋庸置疑{:soso_e179:} {:soso_e179:}
金虫都食過1次~
果次只恨人少,未能品嚐太多精彩的菜色{:soso_e118:}
金虫最愛招牌富貴雞{:soso_e142:}
記得服務員把這味菜捧過來時,
鄰檯不少客人都目不轉睛的看著。
服務員用鎚仔把塘泥拷碎,飄出陣陣荷香,
新鮮雞肉嫩口無比,又多肉汁,
裡頭再釀入本菇、瑤柱和火腿等豐富材料,
美味之餘,亦感受到製作的認真。
簡直無得頂 good.gif

估版主遊戲好難估姐{:soso_e134:}