发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳羅湖“永和快餐大王”

18250 |53
上個週未國賓出來,時間尚早o埋行走去黃貝嶺嗰頭啦~

村牌坊後面啲城中村拆到七七八八,深圳政府舊年年頭開始大肆
收樓收地,特別城中村改造,更加大打出手。
以前呢度喺一個市場,街邊好多嘢食。 。

聽聞清拆民樓同時好多所謂嘅三無人員都撤走到關外,當然治安都
好咗啲。 。以前人流湧湧步行街,時下5點啦,都變得冷冷清清。 。

平價火鍋,話2-30蚊食飽飽。 。冇試過。

黃貝嶺地標“喔物”

以前喺“湘沁樓”,曾留下唔少回憶。
已經易主,新開“椰子雞”做活動,吃100送100。

對面“夏雪花”,揾個機會去試下~

“山雞”酒店隔離有間新開“家家長沙米粉”。

對面即喺“鳳凰印象”,嗰間“巴蜀風”o埋就響地牢囉。 。

“雙喜酒樓”早午菜點出品唔錯,但近年都每況翌下。 。

喺呢間啦,多個ching 推介過呢間即點即做小籠包。
行到攰攰o地~ 入去睇下有咩食。 。 。

6點鐘jek, 生意咁鬼好,一個人要同人搭台。 。

餐具。

睇下有咩食。 。

小籠包,10蚊/籠,即點即做即蒸。
透過玻璃見到個阿嬸企響廚房內,
包小籠包個手勢相當熟練!

新鮮出爐,皮薄多汁,肉餡亦實淨!
點少少紅醋,調味相當可口!

點杯豆漿,竟然話仲煮緊,要等10分。咁唔要啦~~

見到隔離有兩個客點梅菜扣肉飯,咁我都點個試下。 。
來到竟然咁鬼肥,梅菜又淡又冇味,得個腍字~
真失敗!但18蚊又可以要求啲乜呢~~

食完呢餐真喺覺得好肥膩,快快脆走人去對面個M記買杯咖啡中和下~

勝惠:¥28(1人)。

BY THE WAY, 摘自网络关于 “永和豆漿” & “永和大王” 两个饮食品牌俾大家了解下。

一: 永和豆漿:
永和豆漿最早誕生於台灣的永和縣,距今天約有90多年的歷史。
據說當時是由清政府滅亡之後的宮廷御廚傳入民間的。當時是由石磨磨製豆漿,豆香濃郁、營養豐富,深受當地百姓的喜愛,並慢慢流傳開來,到1985年在台灣註冊商標,98年林炳生先生在上海成立了第一家弘奇食品有限公司。
"永遠的朋友、和樂的家庭"成為永和豆漿永續經營年的服務宗旨。

二: 永和大王:
永和大王創建於1995年12月12日。
截至2005年8月,永和大王在上海、北京、深圳、武漢、杭州、青島、蘇州等地共擁有超過90家連鎖店,是國內著名的中式快餐品牌。
2004年2月,永和大王與菲律賓快餐巨頭快樂蜂餐飲集團成功合併。永和大王將藉助快樂蜂集團超過25年快餐業的成功經驗,力爭成為中式快餐第一品牌,為顧客提供美味的、有價值感的產品。

评分

好耐無落黃貝領啦,呢個可愛的小香港物變成咁架?慨歎!
呢間小龍包我食過,咁既價錢算有驚喜啦!
咖啡中和油膩?齋啡就得!

楼主 发表于 2012-7-22 23:53:27 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

當年two奶村已不復當年。
不過經濟發展,社會進步,
城中村改造, 若干年後或許
又喺另一個昌盛嘅景像。

10蚊雞又即做新鮮出爐,
又真喺唔錯!

喺齋啡,肥膩到乜咁仲加奶咩。
不過M記齋啡都冇料到。:em16:

大陸d小籠包真係好正好抵食 .....
o係香港就升左上神檯o甘款, 幾十蚊得個四隻 .....
溫bankcheck

呢間小籠包唔錯的,樓主有機會可試下佢地D肉粽!都係有水準的!!

楼主 发表于 2012-7-23 13:25:53 | 显示全部楼层 来自: 广东
szman 發表於 2012-7-23 04:22
呢間小籠包唔錯的,樓主有機會可試下佢地D肉粽!都係有水準的!!

新鮮熱辣,唔錯!

肉粽即□系糯米雞?

楼主 发表于 2012-7-23 13:32:48 | 显示全部楼层 来自: 广东
philipsuen 發表於 2012-7-23 01:44
大陸d小籠包真係好正好抵食 .....
o係香港就升左上神檯o甘款, 幾十蚊得個四隻 .....
溫bankcheck ...

幾抵食咯!
最緊要促□系新鮮出爐tim..

平時都好小去E D地方食, 得閒真係要試下先~~~

當年吃早餐~~我都系豆漿~油條~白粥~ 都幾好味道啊
開左十幾年哦~~ 都算好

ken_choy 發表於 2012-7-23 13:32
幾抵食咯!
最緊要促□系新鮮出爐tim..

大陸o的小籠包全部都有湯 ~~