发帖
手机端
扫码访问

三蝠周圍食 --- 佐敦男爵大排檔

18086 |84

前言
之前係kt兄既飲食報告回帖多口講左句有機會都出下飲食報告,即刻被kt捉住呢句話,三蝠從來都唔喜歡欠人野,因此即刻出份飲食報告交功課,費事kt遲下又捉住我呢句說話借d意搵位入我。另外,小弟亦希望借呢個報告順道支持下飲食區,希望呢區既流量亦越黎越好。

事不宜遲,進入正題,不過呢個係小弟第一個飲食報告,如果寫得唔好,請大家多多包涵。
今次小弟係同一班朋友去左佐敦既男爵大排檔

登录/注册后可看大图

(網上圖片)

雖說名叫大排檔,但其實係一間室內地鋪,小弟係第一次黎,聽朋友講呢度口啤幾好而且幾有人氣。我地一行8人黎到,訂左位所以唔駛等位,當晚是星期六,但客人又冇預期中咁多。

呢度有火鍋,有小菜,當晚我地冇打邊爐,八個人叫左8個餸
率先上枱有「鎮鋪口水雞」

登录/注册后可看大图

叫得鎮鋪,應該係招牌菜,賣相唔錯,味道亦算唔錯,雞有d唔夠滑,不過個汁好入味,唯一係麻辣程度一般,如果食憤大陸川菜既人一定會覺得唔夠辣,但對於我黎講又剛剛好喎,滿意!

跟住黎既係蛋白炒涼瓜

登录/注册后可看大图

平時好少咁樣炒涼瓜,蛋白既清淡很好地帶出涼瓜既味道,喜歡涼瓜既朋友應該要一試。

再黎蒜香一口牛柳粒

登录/注册后可看大图

牛柳粒伴隨蒜粒同埋薯條上碟,牛柳粒好諗,而且好入味,呢個係全晚個人最喜歡既菜

跟住有椒鹽九肚

登录/注册后可看大图

呢個不過不失,都叫炸到外香內軟,但份量太少,8個人只係剛剛夠一人一件

接住係百花讓豆腐

登录/注册后可看大图

豆腐夠哂滑,味道清香,一個幾唔錯既菜

再黎西蘭花花姿片(唔好意思,食左一半先影到相)

登录/注册后可看大图

西蘭花炒得唔錯,爽脆但又唔會太硬,不過花姿片就一般,唔係好有味

繼續有蝦醬豬頸肉陳村粉(唔好意思,唔記得影相)

豬頸肉幾好,有哂蝦醬味,不過陳村粉略嫌太厚,影響左整體水準

最後係豉汁蒸大鱔

登录/注册后可看大图

用籠仔上不過唔知係咪真係用籠仔蒸,賣相我就覺得唔夠好,主要因為睇落條鱔唔夠肥美,不過食落就幾好,有鮮味而且豉汁都幾入味,係肉就少左dd,不過算做幾有水準

呢度另外一個招牌菜係豬油撈飯

登录/注册后可看大图

雖然明知好唔健康,不過我都忍唔住撈左少少豬油加豉油,真係非常惹味,食多兩豌都仲得,不過就真係唔可以食太多,因為真係極度唔健康。

總結
呢度既小菜都算有水準,而且價錢亦算實惠,當晚8個菜連啤酒汽水白飯都係$906,當然,我最buy都係呢d小店既氣氛,一班人聚會大聲講大聲笑,就係小弟最喜歡呢d大排檔feel既餐廳最重要原因!

评分

好!batbat 你有口齒,話出就出!
kt 唔係食區嘅版主
但你開哂我名話我搵位入你
所以就算過份少少都走入嚟加分俾你啦!

呢間男爵大排檔嘅餸睇落都幾好喎
尤其係嗰碟蛋白炒涼瓜
好鬼清喎,講得好聽少少就係好鬼健康
好多大廚講真好少有咁嘅配搭
因為對自己廚藝少D信心都唔會咁清對清
好易炒咗出嚟俾人客話冇味架!

碟椒盬九肚都炸得好靚
不過真係細碟少少(其實其它菜碟頭都唔係大)
至於碟大鱔,而家蒸鱔係上菜喇
而家嘅鱔俾日本仔搶到貴哂都唔緊要
最慘係在香港都好難搵到又大條又肥美嘅白鱔嘛!

點都好,多謝batbat 你出報告嘅心意
以後去食咗D 好野,影多幾張相再寫下食嘅feeling
以你好似kt 咁多口水嘅人
出食嘅報告對你來講真係 easy 執啦係咪?

楼主 发表于 2012-7-15 22:52:56 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-7-15 19:22
好!batbat 你有口齒,話出就出!
kt 唔係食區嘅版主
但你開哂我名話我搵位入你

多謝kt跨區既加分
呢間男爵大排檔的確OK架
睇菜牌都仲有好多唔同小菜
唯一就真係的骰左少少
如果全男班就真係要嗌多幾個餸

至於飲食報告
雖然唔駛寫好多字
不過始終小弟唔算得好識食評
有時都唔識點寫
不我都會盡力啦
有機會都會繼續周圍食繼續出報告

batbatbat 發表於 2012-7-15 22:52
多謝kt跨區既加分
呢間男爵大排檔的確OK架
睇菜牌都仲有好多唔同小菜

我初初寫食版報告都好生疏
不過……寫多幾次就愈寫愈成熟嘅喇!:em11:

幾時介紹下太平洋有咩美食 {:soso_e106:}

楼主 发表于 2012-7-16 09:57:10 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-7-15 23:14
我初初寫食版報告都好生疏
不過……寫多幾次就愈寫愈成熟嘅喇!

盡力啦
我都唔敢包越寫越好
不過最緊要我窯得差都有kt你加分就得:y-53:

楼主 发表于 2012-7-16 09:58:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
ballmen 發表於 2012-7-16 09:22
幾時介紹下太平洋有咩美食

而家介紹佐敦呢間野唔好咩?
啊~
差d唔記得你係上面玩到唔識返香港:y-17:
香港飲食對你黎講係冇用....:y-18:

batbatbat 發表於 2012-7-16 09:58
而家介紹佐敦呢間野唔好咩?
啊~
差d唔記得你係上面玩到唔識返香港

你係TPY食埋甘多好野

都唔介紹下

楼主 发表于 2012-7-16 10:22:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
ballmen 發表於 2012-7-16 10:19
你係TPY食埋甘多好野

都唔介紹下

係周圍都食到好野多啦
你出返個飲食報告先啦:y-29:

batbatbat 發表於 2012-7-16 10:22
係周圍都食到好野多啦
你出返個飲食報告先啦

我人又老,錢又無

點似bat哥甘,可以有特色按手,特色按頭吖
去皇室又有乳鴿食

你食完都唔肯出報告俾我呢d老人家學下野