发帖
手机端
扫码访问

尖沙嘴棉登徑〔BRICKLANE〕夜晚空肚食早餐

4632 |4

位置係尖沙嘴棉登徑,即係〔豪峰軒〕對面,菜單好多都係ALL DAY BREAKFAST,舖面細只係得幾檯,裏面有個開放式廚房,裝修亦非常簡單,有種週日放假悠閑FEEL。

店舖主打係EGG BENEDICT,賣相可愛而又帶點邪惡,CLASSIC嗰款可以配煙三文魚,而我比較鍾意PARMA HAM。水煮蛋做到半生熟嘅流心狀態,切開內裏蛋汁即時流出,蛋香滿溢;PARMA HAM鹹香惹味,腿邊有少少脂肪質感軟滑,配上黑松露醬增添芳香;伴碟有菠菜沙律新鮮,油醋沙律汁微微苦澀,幸好有啲黑胡椒提升香味;墊底係英式MUFFIN鬆餅,沿邊位煎得香脆,中間比較硬實,口感唔似係自家製。

另一款係英式ALL DAY BREAKFAST,薯餅香脆可口,香腸配煙肉煎得甘香,有火箭菜伴碟,如果唔鍾意水煮蛋,可以選擇煎蛋或炒蛋。

奄列蛋可以選擇三款餡料,呢款係磨菇 + 蕃茄 + 芝士嘅配搭,奄列蛋略為過熟唔夠嫩滑,內裏配料份量比較少,幸而芝士味都幾濃郁。

餐飲加錢轉咗MOVENPICK CAPPUCCINO,表面奶泡質感軟滑幼細,入口香濃微甜亦唔苦澀,總算係完美嘅終結。

评分

呢間野睇環境唔錯喎!

咁多款"早餐",睇相最吸引我嘅係EGG BENEDICT
半生熟嘅煎旦係我至愛,見到張相流出嚟嘅蛋汁真係口水都流埋

想問轉MOVENPICK CAPPUCCINO要加幾多錢?

楼主 发表于 2012-6-24 21:08:15 | 显示全部楼层 来自: 香港

- EGG BENEDICT (煙肉 / 火腿 / 煙三文魚 ~ 任揀一款) $78.00
- EGG BENEDICT + PARMA HAM $85.00
- EGG BENEDICT + PARMA HAM + BLACK TRUFFLES $98.00

餐飲 : 珈琲 / 茶 / 細杯裝果汁 ~ 任揀一款
另加$15.00可以轉飲 : CAPPUCCINO / MOCHA / LATTE / CHOCOLATE / 大杯裝果汁 ~ 任揀一款

有MOVENPICK CAPPUCCINO飮,正!

食完早餐又去爆房。