发帖
手机端
扫码访问

(河馬仔專欄)長沙灣和味館家常小菜評論

4369 |13

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

『馬場樂子(妹)』(18) : 網上賽馬節目之看板娘,負責報導賽馬結果,兼任賽馬節目之秘書。

『馬場彩珠(姐)』(18) : 樂子的孖生家姐,在網台節目中除了負責報逢二四(六或日)之攪珠結果外,亦會負責客串一些感情節目。

『Mary CHAN』(18) : 馬場姊妹的大學同學及網台同事,負責攝影之外亦負責在青春節目中客串。

『司馬蓮華(姐)』(18) : 馬場姊妹的大學同學及網台同事,喜歡唱歌跳舞,間唔中在電台節目中唱下歌。

登录/注册后可看大图

(文章部份)

樂子 : 今日我地大圍枱人一齊食飯,家常菜就最啱啦。

蓮華 : 每人都可以食到歡喜的餸菜,不夠的話又可以加一兩碟。

Mary : 小菜館真係度度都有,呢間蓮華話有時都會同屋企人來食下晚飯小菜,今次就試下蓮華嘅選擇啦。

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

蓮華 : 點菜之前不如我和Mary去洗一洗東西吧,您們看看有什麼要點的唄。

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : 其實有咁多樣餸,不如就逐幾樣講呢。

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : 菠蘿咕嚕肉+豬什煲+家鄉焗魚腸,咕嚕肉較預期甜,味道及脆口程度尚可以。豬什煲料非常足而且多配菜,食得麻辣的朋友應該幾喜歡,最好就係豬什食落都覺得清洗算乾淨。而家鄉焗魚腸這個焗得唔錯,焗得夠香之餘魚腸份量適中,而且夠厚,頗有層次。

馬場樂子 --- 對菠蘿咕嚕肉+豬什煲+家鄉焗魚腸之評分 :

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

蓮華 : 沙白雞+刴淑蒸鮮魚雲+蒙古烤羊排骨,鮮雞加上沙白煮成湯,白色的湯充滿了雞和沙白的精華,雞肉比較預期中滑。刴淑蒸鮮魚雲一道菜就對嗜辣嗜吃魚的朋友來說,應該會是一定會試的。魚雲很滑而不覺泥味,加上酸酸辣辣的味道,配酒真的很好吧。而蒙古烤羊排骨加上孜然粉,肉算香,只是羊騷味就欠了少少呢。

司馬蓮華 --- 對沙白雞+刴淑蒸鮮魚雲+蒙古烤羊排骨之評分 :

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

Mary : 清炒時菜+京都骨+砵酒焗魚雲+石岐乳鴒崧,炒菜算唔油啦亦唔算老,京都骨比咕嚕肉處理得好,好似金沙骨般一條過亦夠蜜味。砵酒焗魚雲嘅惹味程度可能原及落了辣椒嘅刴淑蒸鮮魚雲,不過仍然冇泥味。石岐乳鴒崧以生菜包加丁粒乳鴒肉,肉算炒得唔老,味道就唔覺太突出,不過可以當作餐前小食。

Mary CHAN --- 對清炒時菜+京都骨+砵酒焗魚雲+石岐乳鴒崧之評分 :

登录/注册后可看大图

樂子 : 家姐都來啦~~

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

彩珠 : 頭抽雞煲+台式絕技炒蛋+薑蔥蠔+蒸蟶子,頭抽雞煲熱辣辣以煲仔上,味道雖然不會有很濃烈的味道不過輕輕的鹹味又帶起鮮雞肉味。台式絕技炒蛋一項真的要讚呢,雖然只是蛋+菜脯+崧子,不過蛋餅的內部是非常滑,有點點牛奶質感而充滿蛋香,加上菜脯一點都唔過鹹,要讚的功夫呢。薑蔥蠔用鐵板上,算是熱辣辣而蠔肉感覺算是滑滑呢。蒸蟶子加上粉絲蒜泥,不太油蟶子新鮮就足夠了。

馬場彩珠 : 對頭抽雞煲+台式絕技炒蛋+薑蔥蠔+蒸蟶子之評分 :

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : 到最後嘅砵酒焗蠔+蒸魚+椒鹽鴨下巴,砵酒焗蠔蠔本身外表脆脆地之外,甜甜地嘅味道加上頗肥嘅蠔肉,感覺上層次更豐富。蒸魚食得到係新鮮魚冇乜電油味,OK可接受。椒鹽鴨下巴都幾得意,主要係食近脷同埋下巴底嘅肉呢,鹹鹹香香用手食送啤酒真係唔錯。

馬場樂子 --- 對砵酒焗蠔+蒸魚+椒鹽鴨下巴之評分 :

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

『司馬蓮華(姐)』(18) : 來自潮州的大學同學,性格溫柔,有時喜歡不必要之妄想。對煮食興趣頗大,特別是潮州食物。在假日偶然會開私房形式的女僕Cafe,名為『潮州メイドCafe』,在餐牌中亦會加上馬場彩珠寄賣的小甜品...

『司馬騏綵(妹)』(18) : 司馬家的領養妹妹,小時候因車禍失去左手,但她亦向成為畫師的夢想努力。外表文靜但內裡怕寂寞,間中愛向司馬蓮華撒嬌。

以下是司馬姐妹、蓮華(姐姐)及騏綵(妹妹)之對話。

蓮華 : 今天Cafe終於到了打烊時間呢,開工之前見到水果店的老闆。他說上次我弄的茶粿好好味道,送給我這個香氣飄飄的夕張哈密瓜。雖然這個瓜很細,不過妹妹好喜歡食呢。趁妹妹在點數的時候,切半個一齊試試吧。

(在廚房切好後,蓮華拿出雪好的哈密瓜來。)

蓮華 : 妹妹,啊,您換了之前的短袖女僕服呢。雖然你之前說過在工作時一定要穿長袖女僕服,原來短袖都好合身啦。

騏綵 : 短袖的工作時好像方便多呢,姐姐,好香的哈密瓜香氣。

蓮華 : 知道你喜歡食哈密瓜嘛,張開口試下味道,呀~~~~

騏綵 : 嘩~~好味道耶,姐姐也一定要試一塊,呀~~~~

登录/注册后可看大图

此Wallpaper由河馬仔設計及監製、由香港同人組織毒薔蝕骨之畫師---Kamui繪製而成。

以上各圖均以<共享創意 署名-非商業性 3.0 香港 授權條款>發放。

*(圖中所述之故事及看板娘人名純屬虛構、如有雷同、實屬巧合。)

评分

好多味送買相唔錯,睇落去巳經覺得好味,流晒口水!

看相片好似几好食, 下次試吓。C HING 什么街名呀?

Seem very good taste.....

楼主 发表于 2012-6-18 00:30:07 | 显示全部楼层 来自: 香港
SmallD 發表於 2012-6-16 22:45
好多味送買相唔錯,睇落去巳經覺得好味,流晒口水!

其實佢地好似仲有其他奇特食物,但我地就食家常小菜就好滿足呢

楼主 发表于 2012-6-18 00:31:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
wellcometaste 發表於 2012-6-17 12:05
看相片好似几好食, 下次試吓。C HING 什么街名呀?

在順寧道,長沙灣的

幾好感哦~~見到蔬菜   長沙灣好多車行我就知多~~有甘好野吃~~ 第一次知

楼主 发表于 2012-6-21 00:01:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
pp026621 發表於 2012-6-18 00:49
幾好感哦~~見到蔬菜   長沙灣好多車行我就知多~~有甘好野吃~~ 第一次知

其實在一些橫街呢:y-31:

河馬仔 發表於 2012-6-21 00:01
其實在一些橫街呢

我好少去過邊~~河馬兄~你系賽馬天堂見過你哦~

有雞有魚有菜,相當豐富o既一餐!{:soso_e102:}