发帖
手机端
扫码访问

歪歪師搵食記(1) - 南記粉麵

17653 |70

前言

歪歪師呢次唔去骨場, 去食野, 支持下VS 的飲食版, 今次為大家介紹的是南記粉麵, 係港島區的朋友應該好多都試過吧~~

餐廳簡介

今次去的是位於上環德輔道中272-284號興業中心地下B舖 的南記粉麵, 呢間店係新開的, 講真我以前好小係港島區出沒, 所以都唔係好知道有呢間野, 係最近我轉左係上環返工, 而南記粉麵剛好係上環開了一間分店, 所以我就去試試….其實呢間野生意真係好好, 不過可能因為店舖面積不大, 位置不多, 令人有錯覺佢好多客人, 但說穿了只是間舖太細…..

呢度係用開放式廚房的設計,在廚房工作的店員均有帶上口罩,確保衛生!但員工的效率就不是很高!這裡是採用快餐形式的, 食客不論是外賣定是堂食,都要先到收銀購票,等待叫號碼.

之前說過店舖面積不大, 其實廚房已經佔用了大約三份之一的位置,而右邊的全部是卡位。總數六張桌子,近門口那張可坐6位食客,其他最多可容納4位食客!舒適度只可以一般, 但以他們的大眾化價錢的定位去看, 我覺得是可以接受的!

食物

我今次點了鴛鴦河 $16 ( 早餐 ),
鴛鴦河包括招牌春卷 + 牛丸 + 魚蛋 各X 2! (但我今次只點了魚蛋)
招牌春卷: 用炸腐皮包住鯪魚肉,食落味道一般, 同個人覺得唔夠彈牙和咬口!
魚蛋: 都算滑和彈口, 味道都幾鮮甜
河粉: 都好幼滑, 不算好油, 而且份量十足
湯底: 清清地!但我食不到是什麼味, 相信閃加了味精來調味!

分數

食物味道: 7/10
份量: 9/10
環境: 6/10
服務: 6/10
總分: 7/10

後記

其實這個鴛鴦河ok... $16 一碗十足份量的河都算抵食, 但對我來說味道只是一般, 如果要等的位, 再食的機會應該不大!!
今次第一次寫飲食報告, 寫得唔好, 請多多包涵, 期望以後有機會再為大家寫更多不同的飲食培報告!

评分

早餐無野飲?

楼主 发表于 2012-6-7 10:09:15 | 显示全部楼层 来自: 香港

yyc388 發表於 2012-6-7 10:09
要加錢.......所以我冇飲~~

加幾多呢?

新界仔好少過海, 個湯底睇落好清{:soso_e101:}

楼主 发表于 2012-6-7 10:22:46 | 显示全部楼层 来自: 香港

+2 有豆漿
+6 有凍飲

楼主 发表于 2012-6-7 10:23:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
czshare 發表於 2012-6-7 10:21
新界仔好少過海, 個湯底睇落好清

咁佢係清湯, 當然好清la :y-17:

起碼都5文啦!而家D物價............唉!

楼主 发表于 2012-6-7 10:25:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
大表哥 發表於 2012-6-7 10:23
起碼都5文啦!而家D物價............唉!

係ar, 而家食什麼都咁貴, 物都加, 係人工冇得加~~

南記粉面係香港仔起家
由當年係香港仔一間小鋪圓枱摺椅伙記落ORDER
做到今日港九有分店自助式快餐店咁樣
小弟真係睇住佢大
可惜亦睇住佢差
以前佢地既湯底用魚骨淆....真係有魚既鮮味
而家? 就真係徙X氣
而家既南記唯一我覺得OK係佢既係辣椒醬....唔太辣...加D魚露撈一撈味道唔錯
其他.....已經冇野吸引我去了