发帖
手机端
扫码访问

東涌正記川粵菜館

6247 |19
星期六晚走去東涌逸東搵食,記得有師兄出過東昇樓農家菜的包膠,
咁岩順路就入去試試,睇下究竟係景點定食點!

沿著信逸樓一直行約分零鐘就會見到一條鐵樓梯,
遠遠望到燈光火著果度就係今晚目的地!

去到東昇樓先發現太多人要等位,又估五到山卡
啦地方都咁旺,太肚餓五等啦,見到有間新開
主打川粵菜的正記有位五使等,就退而求其次!

奇味脆骨腩$55,外層夠脆內裡魚肉仍保持鮮嫩,
SORRY!太肚餓啦食左大半先記得影相,份量其
實頗夠,微辣帶點之然粉香味,送啤酒絕配!     7/10

避風塘牛仔骨$80,價錢貴左D但份量足無呃秤,
應該係先過牛仔骨後拉油,再加上金銀蒜、辣椒、蔥
少許之然粉和幼黑椒,後用猛火狂炒幾下,鑊氣十足!   6/10

勝瓜炒什菌$45,呢個價錢絕對貴,想想一條勝瓜不過
才十元八塊,成碟野總成本都五使15蚊,感覺有D搵笨,
不過仍要讚一下廚房佬,勝瓜剛剛熟與五熟之間,火喉
控制得宜,為呢碟野扳回五少分數!         6/10

一碗白飯兩支獅威三個小菜埋單$234,五平亦五貴!
希望下次來試下東昇樓,到時再和大家Share,拜拜!

评分

五十五蚊一個脆骨腩  真係抵到笑喎{:soso_e179:} 唔好食都抵  仲何況好食添{:soso_e120:}

牛仔骨小象至愛{:soso_e166:} 可惜老虎唔鐘意食  所以我好難有機會食{:soso_e101:}

勝瓜看似簡單  但真係好易過火 一過左火就無得夠{:soso_e117:} 會好似我咁軟綿綿  放入口無口感  咁就嘥料{:soso_e109:}

唔貴丫   二百幾合理價錢  好!!今晚都和老虎擦番餐  出個包膠先  但係 老虎當然唔會同我去東涌癲啦  

楼主 发表于 2012-5-19 17:29:58 | 显示全部楼层 来自: 香港

有為兄都搞高清食評,睇到流口水!

脆骨腩,系埋脆鯇魚某d部位?
睇過個樣一定好香口,送酒絕對一流!

楼主 发表于 2012-5-21 09:23:06 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2012-5-20 23:36
有為兄都搞高清食評,睇到流口水!

脆骨腩,系埋脆鯇魚某d部位?

應該係大魚或鯇魚,但都做得五錯,
味似椒鹽,送啤酒真係正!

上水都搵5到 大拍檔啦~  最近都系元朗多
勝瓜炒什菌 睇落好吸引下~~~好綠

楼主 发表于 2012-5-21 23:56:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
pp026621 發表於 2012-5-21 23:02
上水都搵5到 大拍檔啦~  最近都系元朗多
勝瓜炒什菌 睇落好吸引下~~~好綠

多謝辣雞哥過來撐場,
香港真係好少大排檔,
就算有都五會平得去邊,
消費下下都拍住大酒家!

無爭有為 發表於 2012-5-21 23:56
多謝辣雞哥過來撐場,
香港真係好少大排檔,
就算有都五會平得去邊,

差不多啦 ~~一碟30-40幾~ 水圍~10幾渣~又低吃哦

楼主 发表于 2012-5-22 00:20:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
pp026621 發表於 2012-5-22 00:08
差不多啦 ~~一碟30-40幾~ 水圍~10幾渣~又低吃哦

死火,完全五知你講咩?