发帖
手机端
扫码访问

紅磡 時新 手打牛肉漢堡包

5733 |13

現今紅磡  其實最紅火是這間70~80年代型式的快餐店  每逢假期  都有老有少來排隊
好多人為免輪候通常外帶  所以在這附近  你經常見有人揸住一個漢堡包  隨街一邊行一邊食

我經常聽到我啲90後同事去食  但係我又從未食過  因為每次經過都要排隊  今日下午3點經過門口時
竟然無乜人  唔通落雨影響生意

這個就是這裏的主打 "芝士雙層手打牛肉漢堡" 賣相都好勉強

白色應該係 "時新" 嘅特製沙律醬  兩塊厚厚的漢堡牛肉  一件無乜味嘅芝士  但呢個包有彈性  仲幾好味喎

這件就是手打牛肉  睇都知非一般硬實實漢堡牛肉相比  這件牛肉比起我阿媽的大頭菜蒸牛肉更鬆軟
厚度和鬆軟度真係不成正比  以小象做肉餅嘅經驗  厚而鬆軟真的不容易  調味也算得上幾有水準
但這個是豉油西餐的味道  這個漢堡食得過 (73/100)

波浪薯條也是這裏的招牌貨  但我食嘅薯條涷冰冰  涷咗嘅薯條好食極都大打節扣  但係涷嘅都越食越好食
終於整碟都食晒  仲好似唔夠喉  但係點好食  我唔多識講  總之係好食 (68/100)

呢杯涷齋啡就勁囉  夠膽死用雀巢即溶咖啡  真係離9晒譜 (50/100)

$15 - 芝士雙層漢堡
$12 - 波浪薯條
$12 - 涷齋啡

评分

象版你可知道呢間時新係我由細食到大架,
第一代掌舵人我稱他為大哥,依家係地鐵月台
廣告見到果位二代目我叫佢做二哥,我85年係果頭做
車房仔已經識佢一家啦,果陣時時新並五算出名,
因為類似的舊式快餐有好幾家,時移世易,它今時
今日仍生存到,除了革新與保留傳統制作外,亦因
為四周的類似對手已經全部執晒,俗語語講得岩,
海上無魚蝦為大,再經傳媒吹多兩吹,自然山雨欲來!

問心這裡的漢堡包是否真的好食?
我只可以話食物的分數不及店子的味道!
又係度吹到天花龍X鳳,象版勿見怪!

楼主 发表于 2012-5-19 05:23:01 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-5-19 00:32
象版你可知道呢間時新係我由細食到大架,
第一代掌舵人我稱他為大哥,依家係地鐵月台
廣告見到果位二代目我 ...

有為兄  個漢堡你成日食  梗係唔覺有特別啦{:soso_e100:} 佢件漢堡牛肉  又真係有D計嘅{:soso_e179:} 比M記果件差十萬八千里喇{:soso_e120:}

時新個薯條  都係用急涷薯粉薯條  點解又會比人好食D呢??

仲有奇怪嘅係一間老牌快餐店  點解會用即溶咖啡{:soso_e132:} 唔係自己用咖啡豆煲嘅??

最緊要 唔該你 幫我向你大哥攞番收多左我果一蚊  THX{:soso_e113:}

楼主 发表于 2012-5-19 05:24:52 | 显示全部楼层 来自: 香港
忘了我^_^ 發表於 2012-5-19 00:41
睇相好像是在火車站去紅磡方向的天橋旁邊。

無錯 就在天橋位置  食完早餐搭車番工啱啱好{:soso_e112:}

kkbbq 發表於 2012-5-19 05:23
有為兄  個漢堡你成日食  梗係唔覺有特別啦 佢件漢堡牛肉  又真係有D計嘅 比M ...

大哥二哥只係簡稱,大哥如果仲係度既話都起碼七十幾八十歲啦!

嘩,以為呢間早拾□左。都成6-7年無去果頭lu..
8年前果頭返工成日外買返公司食,手打牛肉漢堡系必食。
但薯條就唔覺好食,可能大家口味唔同。

會唔會坐度食堂,收你一蚊雞補返冷氣費。。

得wo~~紅磡有間甘既野~正啊 不過見到個OL 拿電話系度~

小弟曾經在紅磡附近打滾
果陣都經常去時新
呢幾年經傳媒、網站吹捧
生意更加好
其實佢既漢堡包係唔錯
我尤其喜歡佢既沙律汁
不過佢自侍生意好
價錢有增無減
所以抵唔抵食就好難講
不過呢種舊式快餐店買少見少
偶爾食一兩次回味下都係好事

呢間店好大機會係我細個果陣成日幫襯的快餐店。
我講既係七十年代初的事。
當年在紅磡碼頭旁 (舊碼頭,一層過的)一家門面不大的快餐店,店內幾乎冇坐位,但次次見到都其門如市。
人人幫襯的係佢地的港式漢堡包,我仲記得當年老麥仲未入侵香港。
我幾乎每個星期都跟父母過海探親,回程時,一定到紅磡碼頭搭船。
每次往碼頭途中,我都誠心禱告,懇求上天幫忙,安排到碼頭時剛剛目送渡輪開出。
由於每20分鐘一班船,於此20分鐘等船時間,我就有機會LUR到老豆去買個漢堡包食下。
細路仔,唔准一個人食一個 (而家細路真幸福),可以食到四分一個就能樂上半天。
唔食牛肉好多年,冇得番去回味
但見餐牌上有豬扒包,不妨下次去幫襯下,當做緬懷一下。
不過,今時今日去到紅磡,主菜都應該係先試象版推介的肥EE。