发帖
手机端
扫码访问

公屋酒家

10977 |40
     某日同老虎去大坑果邊探婆婆,回程果陣去番樓下酒樓醫肚,
記得一年前仲係客家好廚,亦曾經出過報告,
報告名為東半山的客家菜,但始終都經五起考驗,
今天已經改名為囍滿酒家,和紅磡海逸漁人碼頭
果間囍滿庭同個集團,但裝修和伙計都無變動過,
仲係原班人馬,但所賣的菜式,價錢都已經吾同晒!

晚飯孖寶1;蜜汁叉燒,估五到又幾掂喎,
肥瘦均勻腌得夠入味,當然五排除有落
鬆肉粉或蘇打水之類,起初真的有點抗拒,
但諗真依家出外食飯,有邊間無用呢D野呀,
但求班廚房大哥五好用過量,出品執企理D,{:soso_e183:}
總之都係果句,過得人過得自已咁就算X數啦!

類似百寶辣醬的餐前小食,雖然明知都係下欄野,
但都好過求其俾幾粒花生就要收下欄錢咁PK呀,
做得幾好味送啤酒五錯,俾錢都鋸D啊!{:soso_e144:}

古法蒸多寶魚好壞參半啦,雖然食得出魚夠新鮮,
味道亦合格,但都無理由俾柞菜肉絲架,正宗古法
蒸係要有炸蒜子,冬菇絲、半肥瘦肉絲、姜絲、少許
面豉醬同爆香後,放係魚面同蒸,蒸好只放蔥絲點綴,
什麼燒滾油、豉油都五使落,已經集咸鮮香一身,{:soso_e179:}
但呢個柞菜肉絲都算古法嗎?{:soso_e148:} 算我未敢苟同!

魚湯魚付浸生菜,魚湯魚付整得五錯水準仍保持到,
不過份量就少了D{:soso_e145:} ,價錢亦貴了左D{:soso_e146:} !

飯後大合照可見到魚只食左一半多D!{:soso_e115:}

最後送上糖水生果,碗紅豆沙真係掂{:soso_e142:} ,我俾80分以上!

連兩個白飯,北妹一支埋單約$230,價錢尚可接受!
不過短期內都應該五會再來,希望下次來的時候它還在吧:

评分

囍滿酒家  依家好似大搞緊  好多地方都見  有無兄弟知是邊個集團架{:soso_e132:}
有為師兄  多謝報告  現在出街  今晚再吹{:soso_e181:}

而家D屋村酒樓真係愈來愈難做
又最低工資又加屋租
攪攪吓全部都變為集團式酒樓了

講番無争兄呢餐
碟魚湯魚付浸生菜真係好丁屎喎,賣幾多錢碟?
好在碟义燒賣相真係好正,kt 最怕就係那種乾爭爭嘅瘦义燒,好似食柴皮咁
但點解咁正嘅义燒喺最尾張相睇都係好似食咗一半咋喎?

碟义燒睇嚟最吸引

楼主 发表于 2012-5-15 19:37:15 | 显示全部楼层 来自: 香港

其實整體都算五錯,(如果同其它集團式如沒盜向、苦林等比的話)
果魚湯魚付58蚊,5算貴但份量少左D!
叉燒可以算係最掂檔,反而份量足所以食五晒

楼主 发表于 2012-5-15 19:39:46 | 显示全部楼层 来自: 香港
atompower 發表於 2012-5-15 15:44
碟义燒睇嚟最吸引

好耐無見喎拋華兄,最近忙嗎?
師兄算係老江湖好眼光,碟叉燒確係五錯!

個餐前小食有乜喺度架  好正咁喎{:soso_e112:}
叉燒  我係要食半肥廋  好似有為兄條叉燒  我就唔多啱食咧{:soso_e120:}
條多寳魚嘅榨菜肉絲  好似罐頭貨咁樣嘅  但條多寳魚睇落幾得吓{:soso_e102:}
魚腐生菜  清清淡淡  兩口子三個菜  有魚 有肉 有菜 有湯  配搭絶配  {:soso_e179:} {:soso_e179:} {:soso_e179:}

碟叉燒又真幾見得人下!
條多寶魚就可惜d。。
overall睇落唔錯,價錢又宜人!

楼主 发表于 2012-5-15 20:44:44 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-5-15 20:15
個餐前小食有乜喺度架  好正咁喎
叉燒  我係要食半肥廋  好似有為兄條叉燒  我就唔多啱食咧{ ...

我諗應該有甘荀、沙葛、西芹、花生、肉丁!
加入甜醬、面醬和豆辦醬同撈!
我的飲食報告都係得兩個人食,所以未能和象版的相比,請見諒!

無爭有為 發表於 2012-5-15 20:44
我諗應該有甘荀、沙葛、西芹、花生、肉丁!
加入甜醬、面醬和豆辦醬同撈!
我的飲食報告都係得兩個人食, ...

我的飲食報告都係得兩個人食,所以未能和象版的相比,請見諒!

唔係好明你講乜喎 有為兄??我咪話兩口子這樣的一餐好正囉{:soso_e112:}