发帖
手机端
扫码访问

比人點x左一鑊

9578 |40
可以上載番相  我梗要插頭柱香先喇

有一個成日和我週圍搵食嘅好朋友  介紹我去洪水橋一間泰國餐廳  佢話D野好正  星期日咪同老虎去當預祝母親節囉
星期日 母親節前一星期  都唔使等位咁筍  重有好多吉檯添喎  我好少咁好彩架喎
先來一個老虎至愛冬蔭公湯  表面睇好辣  其實一D都唔辣  只不過係好鹹  我隻老虎咁鐘意飲冬蔭公  我話比多碗佢  佢都話唔要  40/100
成日都係蒜茸包送冬蔭公湯 今次試下牛油薄餅  塊牛油薄餅名乎其實“薄”餅  真係一塊紙咁“薄” 牛油味又無 應該話乜味都無  "屌"  這個牛油薄餅和今晚厘個冬蔭公湯簡直絶配  50/100
鮮蝦柚子沙律 初初第一 兩啖 心諗好彩厘個都似番D樣  點鳩知食到中間越食越甜大倖你落左D乜春落去啊咁撚甜嘅 又浪費半碟  50/100
雞翼焗釀糯米  唔知係咪比前三款菜給我太大打擊  這個雞翼焗釀糯米完全無心情品嚐 只覺好重五香粉味 平平無奇 60/100
泰式炸蝦餅  這個味道正常一些  但蝦肉太鬆散  全無爽口感覺  D蝦肉靚極有限  60/100
這是全晚最好的出品椰青一個  70/100
埋單275元唔貴  但唔貴都無用我兩公婆都未飽  下刪粗口三千字
我在Facebook打咭  叫我去果個好朋友立即回應  你地睇下果兩句回應先嬲鳩爆  再要下刪粗口九千字  K是我的好朋友  F係我

食唔飽泰國菜  為要向老虎賠罪  再同老虎去元朗食一些有特色的甜品
這一間 “甜心鮮果園”是全港首創的鮮果炒冰 乜野叫炒冰  在網上搜尋到一些資料給大家分享
「炒冰源於台灣,是風靡一時的街頭小食。他說:「炒冰其實沒有冰,它只是用新鮮果汁來炒,正如食雪糕,也不會吃到雪。」師傅先將經過提煉的果汁倒入鑊,待果汁漸漸凝固時,再用鑊鏟將果汁炒至完全凝固,過程中,師傅須不時用木舀固定炒冰成方形,全程需時六至八分鐘。」
我點了一個西瓜炒冰  感覺似食思樂冰 但你可以感覺到果汁和果肉夾雜的味道  但係小象覺得炒冰新意多過實際  唔係唔好食 但不算是好好食
芒果河粉撈 厘個老虎就喜愛咧 我食左少少  老虎成兜食晒
鮮雜果細拼盤  新鮮雜果都好難話唔好食  埋單105蚊

评分

去九龍城食泰國野都唔係次次好食
始終係小店
廚師同食材唔容易維持固定水準

星期日飯市時間重有吉位 !
還是母親節前一星期都唔使等位 !
一看就知這店了真的是好吃有限
就是言中我光不光顧我未食過的店之指標...
(不熟地頭或無朋友推介過的食店
就是看入座有90%才光顧
真的衰極有限)

雞翼焗釀糯米難明怎會有好重五香粉味 !

炒冰多年前於台灣小店也吃過
特式 !
還可以....亞茂整餅之類

頭注香俾kt搶左啦。
好似俾你鬧爆的泰菜館,港九新界周圍都係,包括最多泰菜館的九龍城,就算由泰國人主理都冇保證
乜雞翼焗釀糯米係泰菜?我都係第一次見泰菜館賣呢款香港菜
招牌自稱正宗,唉......

通常招牌自稱正宗既,都唔慌正宗!
我以呢個理論去搵食,好多時都證明正確既!

你又唔早D教路
咁大家就唔駛食左咁多冤枉野

chulo2009 發表於 2012-5-15 01:27
你又早D教路
咁大家就唔駛食左咁多冤枉野

你呢個食家,睇到你去中環陪嬌妻撐檯腳,食靚野,見到都口水流!

SmallD 發表於 2012-5-15 01:33
你呢個食家,睇到你去中環陪嬌妻撐檯腳,食靚野,見到都口水流!

我見到大家咁多時間上大陸搵靚靚JS,我都流晒口水啦!

"來一個老虎至愛冬蔭公湯  表面睇好辣  其實一D都唔辣  只不過係好鹹"  most hk people like salty but not spicy 冬蔭公湯.

"鮮蝦柚子沙律 初初第一 兩啖 心諗好彩厘個都似番D樣  點鳩知食到中間越食越甜大倖你落左D乜春落去啊咁撚甜嘅" maybe 甜味剂 (e.g. 三氯蔗糖) is added.

chulo2009 發表於 2012-5-15 01:35
我見到大家咁多時間上大陸搵靚靚JS,我都流晒口水啦!

我都無上妤耐喇,希望新正苦快d加綜援,我就可以去番轉!