发帖
手机端
扫码访问

新堡餐廳的下午茶,感覺五錯,會再光顧!

128521 |24

行過果面都可以試下
灣仔黎講,價錢可以接受

我在紅磡食左三餐....跟住去紅磡火車站上車...食多餐個報告咪出左在Zeta區囉{:soso_e102:} 你無睇咩{:soso_e132:}

下午茶食60,都唔平

ecxrena 發表於 2012-5-9 15:08
下午茶食60,都唔平

睇清楚D喇  兩位60蚊啊  咁嘅環境  咁嘅食物  仲想點呀  

灣仔區嚟講28一個茶餐算平了. 環境又唔錯, 食物質數又好. 好過去大X落, 大X活.

楼主 发表于 2012-5-9 23:16:59 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-5-9 14:01
我在紅磡食左三餐....跟住去紅磡火車站上車...食多餐個報告咪出左在Zeta區囉 你無睇咩{:sos ...

咁象版就走寶啦,係長毛檔野向觀音廟行過幾個鋪位,
有好出名的生記鹵味和我覺得OK的八寶清湯腩!

楼主 发表于 2012-5-9 23:19:20 | 显示全部楼层 来自: 香港
ah_kay123 發表於 2012-5-9 22:47
灣仔區嚟講28一個茶餐算平了. 環境又唔錯, 食物質數又好. 好過去大X落, 大X活. ...

呢D連鎖快餐最難食就係下午茶?

有為兄好介紹!

一般茶記食呢餐都要差唔多價錢,但味道就另當別論囉

楼主 发表于 2012-5-10 21:51:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2012-5-10 16:13
有為兄好介紹!

一般茶記食呢餐都要差唔多價錢,但味道就另當別論囉 ...

茶記灣仔區黎計都五平,味道更普通!

我經常路過此店,但從未試過光顧,甚至不大留意
除了其入口細小,不大起眼外,就是因為軒尼詩道太繁忙,每次自己經過均是來去匆匆
反而旁邊的茶餐廳就幫襯過幾次
睇午餐牌,價錢絕不平宜過中上環,說高比不上附近的五星級酒店,說低周圍的全部平過佢,要走這個價錢的路線,應該有D把炮
無爭兄係幫襯下午茶,$28,跟個午餐價好唔協調,平得緊要呀,我有D唔明店主的經營策略
既然定位是走中價路線,下午茶卻要搶茶餐廳生意
食開咁平的下午茶,仲邊有人會於午晚市幫襯貴一截的餐?
講番D食物
可能要迎合灣仔區港人口味,下午茶餐好有港式feel
無爭嫂叫的三文魚長通粉好正路
我一向認為長通粉較難煮
原因是煮得太生或太熟係好易覺,唔似其他長意粉
一般麵條意粉,若略腍了少少,一般香港人唔會介意,甚至唔覺
但長通粉若過熟,就會軟身唔堅挺,賣相已經唔好
長通粉最優勝的地方就係好能夠鎖住醬汁
雖然我冇食過,但可以想像這道煙三文魚忌廉汁長通粉一定好惹味
無爭兄叫的炒扁意粉最有港式feel
龍蝦汁野菌雞絲,全部都係正宗西餐材料
不過意大利人係唔會將扁意粉炒來吃