发帖
手机端
扫码访问

九龍城湘菜 - 湖南少奶

8768 |31
chulo2009 發表於 2012-5-14 22:08
我上網查過,原來黃骨魚唔係黃花魚
下面幅相就係黃骨魚

黃骨魚唔係黃花魚阿化{:soso_e114:}
好似黃骨魚係淡水魚   黃花魚係鹼水魚喎{:soso_e112:}

kkbbq 發表於 2012-5-15 07:41
黃骨魚唔係黃花魚阿化
好似黃骨魚係淡水魚   黃花魚係鹼水魚喎  ...

Bingo!
你講o岩晒。

楼主 发表于 2012-5-15 13:47:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-5-14 18:50
空歡喜一場!
原來你的相是你一早上載,並非系統回復正常
kt,我古感,你有陰毛!

其實我一向好鍾意一些小店格局
二三知己食飯,冇咁拘束但又有另一番親切少少嘅味道!

至於食物,涼拌魚皮我喺大陸都唔敢食
其實喺大陸好多生野、半生熟野我都唔肯搏......除咗生果:y-53:
我喜歡紅燒肉多過東坡肉,因為我喜歡那種大啖大啖嘅咬口感覺
純粹個人口味,亦可能我未食過真係好正的東坡肉
偶然你一講起杭州秀氣我又要長氣講單野......
幾年前同老虎去上海睇世博,回程時順道去行下杭州西湖
喺西湖天地 (羅康瑞開的)某間食肆食龍井蝦仁、東坡肉同小籠包
食肆向住西湖,原本湖光山色
但....實際卻是遍地強國同胞,旺過彌敦道女人街.....
已經乜mood 都冇,再嚟那個精緻的東坡肉.....用一個好精緻的盅裝住出嚟
諗住好正......點知一食落去,溫溫吞吞.....嚴格嚟講係凍的
一凍就梗係成口油啦......即時吐番出嚟
唉...杭州東坡肉.....kt 有陰影呀:y-13:

講到香辣笳條
乜你又好似起晒我底架?
我老虎喺屋企就係用焗爐焗笳子嘅喇
惟一分別是老虎冇用海鹽,用蒜鹽代咗不過真係幾好味架

楼主 发表于 2012-5-15 13:52:13 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-5-15 00:06
坐車有經過呢間店,從外面睇的確係五太顯眼,
估五到食物水準都幾好喎!
多謝KT超版的湘菜報告,

無争兄,呢間野OK架,唔算太標青,但入去食一定唔會做水魚
你如果去真係試下個黄骨魚荷包蛋啦......真係幾好味

紅燒肉真係湖南菜必點,不過响大陸食多,香港真係未食過,冇法;返大陸快過出九龍
黄骨魚煑荷包蛋未試過

atompower 發表於 2012-5-15 15:53
紅燒肉真係湖南菜必點,不過响大陸食多,香港真係未食過,冇法;返大陸快過出九龍
黄骨魚煑荷包蛋未試過
...

大陸快過出九龍  咪同我一樣 {:soso_e112:}  但係依家人仔高企  大陸的消費超越香港  我玩唔起lu{:soso_e101:}

kt1997kt 發表於 2012-5-15 13:52
無争兄,呢間野OK架,唔算太標青,但入去食一定唔會做水魚
你如果去真係試下個黄骨魚荷包蛋啦......真係 ...

謝謝KT兄好介紹,
以KT呢D識飲識食的都大讚,
我諗整體都五會差去邊!

kt1997kt 發表於 2012-5-15 13:47
其實我一向好鍾意一些小店格局
二三知己食飯,冇咁拘束但又有另一番親切少少嘅味道!

你講西湖的狀況一D都冇錯
風景本來好靚,可惜同胞太多太熱鬧
你幫襯西湖天地?!我對呢間好有印象
哈!香港人開,有港式點心,食物點會地道
果次我入去開左茶,見個餐牌唔對路,立即速速撇,唔好浪費我個胃的空間
諗起就谷氣
我留低左副雷朋黑超,唔夠五分鐘行番轉頭,位已經執好,冇新客坐
但間店話冇見到我副黑超,口同鼻拗,算我當黑,果杯茶錢認真貴
西湖天地,我永遠都記得你!

講番東坡肉
杭州最好食都係張生記,係當地人講的
真係入口溶化
本來西湖裡面間樓外樓的東坡肉都好出名
可能又係我當黑,幫襯果次冇樣野得

論到講番茄子
你太座同我主子都係鐘意用焗爐焗
會唔會佢地係識得架?
我主子唔鐘意用蒜鹽
佢要蒜頭味就一定會用生蒜頭切粒,再加海鹽
佢對食奄尖過我好多

expensive or not?