发帖
手机端
扫码访问

九龍城湘菜 - 湖南少奶

8769 |31

空歡喜一場!
原來你的相是你一早上載,並非系統回復正常
kt,我古感,你有陰毛!:em1:

睇相幾有氣氛,好似深圳一些食肆小店格局
湖南菜我都好鐘意食

涼拌魚皮,你唔講,我仲以為係豬皮
在大陸我未必會叫呢味菜,怕佢唔衛生
香港就可以一試

紅燒肉係我的至愛
當然,東坡肉我都鐘意到飛起
我自己覺得,紅燒肉比較粗一D,最適合大口大口吃
東坡肉帶點杭州秀氣,我一向期望係做得小巧細緻一D
我反而覺得東坡肉做得好,一D都唔肥膩,只會入口溶化
而紅燒肉一定要有果種肉感
不過,聽聞湖南有家老店,佢地賣的紅燒肉要成100人仔一碟,比其他店貴一至兩倍
據說佢地的紅燒肉係入口溶化
死啦,寫到呢度自己流口水添,等等,等我抹左D口水先

黄骨魚煑荷包蛋
睇kt的描述,自己食指大動
我好動意食黃花魚,閒來都會去街市買條回家叫主子蒸
(實情係主子吩咐我去買):em9:
蛋角吸收左魚汁,嘩,白飯都可以食多碗

最後的香辣笳條
kt你係咪起晒我底,知道我鐘意食乜野?
我係茄子擁躉 (我擁茄子好過有人擁紅魔鬼,起碼今日心情唔駛咁沮喪)
茄子好吸油,要少肥膩就要睇廚師肯唔肯花心機
我出街都好少食到少油的茄子
如果鐘意在屋企撚番兩味,又鐘意食茄子,我有個提議
就係用烤的方法,用有坑紋的平底烤鑊
如果係易潔鑊,可以薄薄搽一層油,甚至唔落油
烤到兩邊變色,期間落一些鹽,最好係有靚海鹽
烤好後上碟,淋一些食用初榨橄欖油
如果有焗爐,可以用爐焗,不過唔好用錫紙包實,錫紙先搽油,開口焗讓茄子可以乾身些
以上的製法可以食到茄子的本身香味,又健康好多

寫咁多無謂野,除左撐kt你呢個報告外
亦係撐近日如死城的飲食區
希望系統快D回復正常,飲食區繼續歌舞昇平!

漏講一句
呢間食店有一樣野係美中不足
點解唔係叫湖南姑娘?
我要姑娘,唔要少奶!{:soso__11300669876823810942_4:}

楼主 发表于 2012-5-14 18:57:04 | 显示全部楼层 来自: 香港

唉!呢輪個個版都死氣沉沉.....淨係D廣告帖就興旺到不得了
我呢個報告真係冇乜特別
如果平時好可能已經胎死腹中唔想post 出嚟
不過真係見好靜,咪試下出咗佢等大家有個藉口吹吓水囉

話時話,點解象版你回帖有幾個表情公仔睇唔到架?:y-9:

kt1997kt 發表於 2012-5-14 18:57
唉!呢輪個個版都死氣沉沉.....淨係D廣告帖就興旺到不得了
我呢個報告真係冇乜特別
如果平時好可能已經胎 ...

"話時話,點解象版你回帖有幾個表情公仔睇唔到架?"

佢D表情可能是不文,要睇到就要提高閱讀權限。:em8:

我呢個報告真係冇乜特別

我都唔知點解D公仔出唔到喎 {:soso_e101:}

chulo2009 發表於 2012-5-14 19:00
"話時話,點解象版你回帖有幾個表情公仔睇唔到架?"

佢D表情可能是不文,要睇到就要提高閱讀權限。 ...

係呀可能D公仔太過粗口啊  厘排我都少左粗口  無謂比人有位入{:soso_e113:}

楼主 发表于 2012-5-14 19:13:23 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-5-14 18:50
空歡喜一場!
原來你的相是你一早上載,並非系統回復正常
kt,我古感,你有陰毛!

仲提紅魔鬼?:y-26:
我今日都係懷住傷痛嘅心情寫呢個報告撑場咋:em22:
至於偶像你咁長嘅回帖.....
今晚 kt 有約,明天慢慢先回:em8:

我呢個報告真係冇乜特別

發完嗡風..又講番你個紅燒肉和個乜鬼野茄子{:soso_e112:}
"紅燒肉"這是一個又愛又恨的鬼東西{:soso_e163:} 唉!!點解好食嘅嘢一定會攞我條老命{:soso_e101:} 唔駛食  睇得出個"紅燒肉"我會食一半  打包一半番屋企  隔一夜食重正{:soso_e102:}
個乜鬼野茄子  應該會幾辣   但賣相一定和個味道一樣咁好{:soso_e179:} 我有無九嗡錯呢 kt超版{:soso_e113:}

kt1997kt 發表於 2012-5-14 18:18
黄骨魚即係黄花?
我都唔肯定呀?不過食落就好似黄花嘅味道!

我上網查過,原來黃骨魚唔係黃花魚
下面幅相就係黃骨魚
yellow bone.jpg
冇錯!可以上載相啦!

坐車有經過呢間店,從外面睇的確係五太顯眼,
估五到食物水準都幾好喎!
多謝KT超版的湘菜報告,
有落開龍城都會去試下!