发帖
手机端
扫码访问

紅磡搵食第一番@密食當三餐

8676 |14

有為師兄介紹小象去一間有50年歷史咖啡冰廳  高興到小象整晚瞓唔著  終於天光出發
但老虎又話要我幫佢做D嘢  去到紅磡都正午12點  咁都好啱啱午飯時間

其實紅磡這個位置  我間中都有嚟下  而且經過不知幾多次  只係無留意到這間 "文華"  所以今次好快搵到
唔係好似另一間 "合發" 咁改頭換面不倫不類  門口重有六、七十年代色彩

如果以傢俬來講  款式告訴我們  這些枱櫈應該在此服務有一段日子

睇見呢幅油畫 (唔止有油彩  重有50幾年嘅油煙) 就諗起早兩日  在外國拍賣場  賣左1億2000萬個幅油畫
可能呢幅都好值錢㗎

叫左一個$24特餐  這個可算是抵食價

餐包拼火腿奄列  呢個餐包把鬼  牛油都無  但有無都唔緊要  無謂嘥左D牛油 (25/100)
這個奄列反而唔錯  調味應該係用雞粉  並非鹽或豉油的齋鹹  奄列煎得恰到好處  最抵死係好似以前D奄列
內裏D蛋有少少生咁至滑㗎嘛  因為現在D人怕食生蛋  所以現在D奄列好多煎到過火  這個就有D睇頭咧 (75/100)

叉燒湯意粉  咪睇幾件叉燒鬼鬼怪怪咁  又幾好食㗎喎  湯意粉就仆街喇  其實意粉無乜嘢  湯味道都無乜嘢  OK㗎
咁衰乜啊...衰涷囉  全無溫度可言  水吧佬煮下D熱湯喇  唔該  客無唔多個  都咁甩漏  你食得蕉喇 (40/100)

熱咖啡  中等水準  OK喇 (68/100)

出門口影埋呢個六、七十年代窗花  浮雕木字字體  宜家甚少會用㗎喇  好多食店一塊膠布就係招牌  招牌都咁化學
所以執笠都快過人

麵包櫃嘅麵包...喺邊度攞㗎?咁得人驚嘅 >..< 你地睇見會有食慾嗎?

食完午餐行到一間叫 "紅磡雞蛋仔" 嘅街邊舖  呢間舖長期有人排隊

班戟和格仔餅都好有噱頭  我早前試過沙律香芒雜果班戟  好似高級日式班戟的出品  但價錢平5倍  重有試過雞蛋仔
朱古力雞蛋仔都可以喇  但係都係筲箕灣地鐵站個間好食D

今日啱啱食完飯  要左件最平嘅奶油甜班戟$6  班戟皮煙韌  口感唔錯  可惜老闆落得太多甜奶  我又唔係咁鐘意食甜奶
所以...妖!人地大大隻字寫住奶油甜班戟㗎  死蠢象

平平哋都可以幫趁下  位置好易搵  在 "寶石戲院" 對正個條大沽街

標題咪話  紅磡搵食第一番@密食當三餐  咁第三餐呢?話明第一番  當然係有第二番喇

下集預告:紅磡搵食第二番@誘人肥EE (http://www.beeezi.com/forum.php?mod=viewthread&tid=637551)

係咪好想睇

评分

呢間野幾十年如一日,出品未算好好,我諗食氣氛多D!

紅磡雞旦仔和黃埔街果間都幾好食,好難得水準仲保持到!

象版預告肥姨姨係咪肥婆燒雞翅果個?

楼主 发表于 2012-5-6 06:23:36 | 显示全部楼层 来自: 香港

可能紅磡這是個老區  就像以前我在長沙灣間執笠茶記咁樣  完全無得發圍{:soso_e101:} 否則以"大華"的面積  如果企理D  有生意真係會搵到食{:soso_e179:}
佢個男廁大到嚇死你  但個衛生環境之惡劣{:soso_e114:}   更加當場嚇暈你{:soso_e134:} 我選佢為香港之最{:soso_e164:}
去廁所要經過佢個厨房先  好彩我唔係食厨房野  唔係見到都肚痛{:soso_e117:}
其實這就是舊區茶記的幣病  我間執笠茶記咪一樣咁嚇人  自己十步笑百步{:soso_e120:}
第二番嘅肥EE  好抽象  好難估  快將推出  千萬留意{:soso_e113:}

舊式食肆,就算食物水準唔標青,但都會有佢自己客路
尤其係冰室茶餐廳,好似我咁,一般去幫襯,最緊要貪方便,杯奶茶咖啡可以收貨就得
有時我約我親大佬飲野傾計,佢一定約我去佢屋企附近間爛鬼茶餐廳
間店一陣味,經常有小強出現,都唔明佢點解咁鐘意
文華呢類老店,而家興懷舊,只要肯花小小心思,執企理d,谷兩三個招牌菜,叫傳媒幫手吹兩吹,咁就會客似雲來

我鐘意食你果款班戟,已經唔係每個區都可以食到
你的第二番肥EE.....有冇古惑架?好,放長雙眼睇!{:soso_e144:}

睇見舊式冰室突然想起翠華老細 李遠康 少年時在海安咖啡送外賣

於是走去海安試过, 真係不錯, 尤其特色 [蛋牛厚多士]... {:soso_e179:}

值得推介

楼主 发表于 2012-5-6 20:30:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-5-6 17:22
舊式食肆,就算食物水準唔標青,但都會有佢自己客路
尤其係冰室茶餐廳,好似我咁,一般去幫襯,最緊要貪方 ...

D舊區茶記臭有乜咁奇{:soso_e112:} 我間執笠茶記一樣好臭{:soso_e133:} 但係熟客 可能已經習慣左果種臭味  日日都嚟幫襯{:soso_e113:}
肥EE報告已打好左喇{:soso_e182:} 但仲有兩個報告緊急D  出完先輪到肥EE{:soso_e182:}

楼主 发表于 2012-5-6 20:35:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
unhappy123hk 發表於 2012-5-6 20:03
睇見舊式冰室突然想起翠華老細 李遠康 少年時在海安咖啡送外賣

於是走去海安試过, 真係不錯, 尤其特色 [蛋 ...

海安個名好熟喎...唔該比D提示丫 師兄{:soso_e181:}

kkbbq 發表於 2012-5-6 20:35
海安個名好熟喎...唔該比D提示丫 師兄

海安咖啡室 Hoi On Cafe
地址 : 上環干諾道西17號地下
電話 : 2540 6340

http : // www. open rice. com/restaurant/sr2.htm?shopid=1255
Hoi On Coffee.jpg

楼主 发表于 2012-5-6 21:12:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
unhappy123hk 發表於 2012-5-6 21:02
海安咖啡室 Hoi On Cafe
地址 : 上環干諾道西17號地下
電話 : 2540 6340

THX  UUUUUUUUUUUUUUU  師兄{:soso_e165:}

unhappy123hk 發表於 2012-5-6 20:03

於是走去海安試过, 真係不錯, 尤其特色 [蛋 ...

早幾日我才出左有關海安的報告,樂叔有時間去捧下場啦。
http://www.vshare.cc/forum.php?m ... 6297&extra=page%3D1