发帖
手机端
扫码访问

灣仔碼頭一粥面下午茶

150058 |35
此舖位早於十多年前已被大家樂佔領.   後來集團改為只賣外買搬上二樓. 跟著變為此粥面舖. 現在都是集團天下.

楼主 发表于 2012-5-4 23:20:07 | 显示全部楼层 来自: 香港

發展落去真的會如朱版所講,
呢層當然意料中事啦,
但問題係這係不可改變的事實,
皆因人的貪念係永無休止,
好似大坑呢個地方落續有新樓盤以天價發售,
過幾年後果邊所有餐廳都會大執位,變成另一個銅鑼灣!

楼主 发表于 2012-5-4 23:23:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
newg 發表於 2012-5-4 15:58
此舖位早於十多年前已被大家樂佔領.   後來集團改為只賣外買搬上二樓. 跟著變為此粥面舖. 現在都是集團天下 ...

早知大檸樂旗下的,我眼尾都五望佢!

大家樂,大快活,一粥麵,海皇粥......諸如此類諸如此類.....
我 N年無幫襯喇
因為我唔喜歡由一條方程式做出嚟的食物.......
冇heart 的食物可以好得去邊?

但係...但係......佢哋咪又係大把捧場客!
kt 成日諗,係唔係我哋幾個食版麻煩友奄尖腥悶?
定或者係而家嘅人飢不擇食?

楼主 发表于 2012-5-5 00:01:10 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-5-4 23:41
大家樂,大快活,一粥麵,海皇粥......諸如此類諸如此類.....
我 N年無幫襯喇
因為我唔喜歡由一條方程式做 ...

我都五鐘意同好耐無去幫襯你講的呢幾間,
原因係我五鐘意果種形式,排隊買票 - 排隊水吧交票 - 等叫號碼拿餐,
我覺得就好似監倉派飯,喂大佬我五係乞丐啊!

至於點解仲有咁多人幫襯?我諗以平民百姓的心態,
應該係覺得呢類快餐空間比較大,環境裝飾較一般茶記企理,
所以有小朋友的家長都特別鐘意,當然有些人係鐘意果種HEA的感覺!

無爭有為 發表於 2012-5-5 00:01
原因係我五鐘意果種形式,排隊買票 - 排隊水吧交票 - 等叫號碼 ...

我都五鐘意幫襯呢幾間野.  又貴又唔底食. 質數更不成.

kt1997kt 發表於 2012-5-4 23:41
我 N年無幫襯喇
因為我唔喜歡由一條方程式做 ...

我唔係完全抗拒快餐店
有時候,我都會去食個早餐、下午茶,仲有大家樂的一哥焗豬扒飯
我對飲食的要求都係睇心情同環境
去快餐店都係貪方便
非上班時間,我會挑剔D,果時才講究"辛苦搵黎自在食"

原因係我五鐘意果種形式,排隊買票 - 排隊水吧交票 - 等叫號碼 ...

"至於點解仲有咁多人幫襯?我諗以平民百姓的心態,
應該係覺得呢類快餐空間比較大,環境裝飾較一般茶記企理,
所以有小朋友的家長都特別鐘意,當然有些人係鐘意果種HEA的感覺!"

你正正講左我點解幫襯快餐店的原因
好多時,附近未必有自己想去的食肆
時間又唔係太鬆動,與其冒險幫襯一是旦一間茶餐廳,不如去快餐店穩陣D
冇期望就冇失望,起碼地方企理

厘D霸權快餐店  最好係同班人去吹水{:soso_e119:} 一人飲杯野  坐佢老味兩個鐘{:soso_e113:}

腸粉對我來說分2樣,
一是粉麵欓要加多多麻醬甜醬芝麻一起食。
如果係D粥舖就一定要即蒸只加豉油,
如果一早蒸好搵個鈻蓋蓋著,
咁嗰D腸粉一定煱到有倒汗水,
咁唔食好過