发帖
手机端
扫码访问

灣仔碼頭一粥面下午茶

150071 |35
   星期六下午經灣仔碼頭上深圳,去到已經14;30,
有D肚餓見最近呢間,就入去醫肚吧!

一入到去咦?物咁似大快樂幾?先前檯收銀買飛後到水吧交單,
由於下午茶時候價錢算抵食,希望出品可以吧!{:soso_e124:}

薑蔥雞排撈一丁,面身夠爽味道還可以的,
只是雞排五夠熱不溫不火,油超多,驚死我未夠肥咩!{:soso_e149:}

跟餐飲加一蚊可轉冰鎮奶茶或咖啡,味道的確比加冰的勝一籌!{:soso_e179:}

菜乾排骨粥就真係麻麻地,粥底未夠綿,菜乾太多拿埋一註,
最離譜竟然用蒸排骨用的肥腩排,個廚房大哥都算天才啦!{:soso_e101:}

腸粉切到成支粉筆咁,無錯睇落視覺效果好似多D同新鮮D,
但係五好忘記食用豬腸粉最重要的,要夠厚先至有口感,{:soso_e120:}
其次腸粉軟淋淋的,整得過長食起上黎好五方便,加埋醬汁好容易
整污糟件衫,我諗一粥面應該去街邊小食腸粉檔學下野先講啦!

埋單雖然平平地,但出品賣相、味道品質都未合格,又係好難有下次!

食飽就坐車上路啦,再見!{:soso_e139:}

评分

有為師兄"一粥面"我成日都經過  但我一次都未幫襯過{:soso_e112:}   這些工廠食品  點會有好野  有一次我好餓  經過我都唔入去{:soso_e120:}   寧願行到遠一遠  去篤串魚肉燒賣{:soso_e113:} 睇左有為師兄嘅經驗  有人請我都唔會去lu{:soso_e128:}

大家樂集團旗下"一粥面"  近年開左好多間{:soso_e114:}
由其在領匯管理的商場   將這些工廠食物  一步一步的讓下一代接受{:soso_e118:}
這些財團  不單止將下一代對食物的欣賞態度改變{:soso_e115:}
更將飲食市場的正常競爭能力  給這些工廠制作食品的財團獨大  {:soso_e146:}
領匯將租金定為天價  一般小企業  已不能再在屋邨內經營{:soso_e109:}
大家樂集團等等的財團   給了天價租金  售價當然是不會便宜{:soso_e149:}
它們的最低工資的員工  差不多要做兩個鐘  才夠錢吃一個晚飯{:soso_e117:}
但這些可憐的基層員工  就是住在這個有貴價商場的公共屋邨內 {:soso_e101:}  
現今屋邨的商場   全由領匯管理  專門租給售出高價食物的財團食肆  或其他財團的連鎖店{:soso_e148:}
小象是住在公屋的窮人  領匯管理的商場只行不買  作無聲抗議   我也盡量少幫襯這些財團  由其"大家活"這兩間  由最低工資事件起  我已無再給它賺我錢的機會

一粥面原名一哥粥麵,最初係黃大仙中心開檔。不過個陣時d野都唔平。而家仲貴。食碗粥加碟腸粉都成三十蚊架!食飯要四字頭先得。唔岩我地呢d收最低工資o既打工仔!
所以好懷念個d舊式粥舖,不過要去d舊區先搵到!

楼主 发表于 2012-5-4 08:44:32 | 显示全部楼层 来自: 香港

象師兄幾時變左咁感性,呢段回覆我覺得好正好岩聽,
因為我都係住屋大的,由以前彩雲村的小本經營到依家領匯霸權,
只有嘆息一句時代已經五同晒,我等販夫俗子有可以又可以如何?

楼主 发表于 2012-5-4 08:48:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
大表哥 發表於 2012-5-4 07:30
一粥面原名一哥粥麵,最初係黃大仙中心開檔。不過個陣時d野都唔平。而家仲貴。食碗粥加碟腸粉都成三十蚊架 ...

真係不知廉恥,咁既水準都夠胆自稱一哥!
我都鐘意去舊區搵食,請問師兄有無好介紹?

無爭有為 發表於 2012-5-4 08:44
象師兄幾時變左咁感性,呢段回覆我覺得好正好岩聽,
因為我都係住屋大的,由以前彩雲村的小本經營到依家 ...

有為師兄  小象一向都係一個思想形  有修養的人{:soso_e113:}
鹹濕  煨鎖  粗口爛舌  只係迎合大家需要{:soso_e128:}
有為師兄講得啱  我們小市民根本是引頸栽 肉隨鉆板 {:soso_e109:} 回想都要讚下大班  佢搞鳩領匯  原來係好有道理{:soso_e179:}

楼主 发表于 2012-5-4 09:12:28 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-5-4 09:05
有為師兄  小象一向都係一個思想形  有修養的人
鹹濕  煨鎖  粗口爛舌  只係迎合大家需要{ ...

我都話象版係謙謙君子,依家終於接受我講的!
我發現係香港食野,驚喜不及大陸多,
再係咁落去,香港美食天堂地位將會不保!

無爭有為 發表於 2012-5-4 09:12
再係咁落去,香港美食 ...

好彩有亂黨搞亂檔乍{:soso_e112:}
地溝油.....化工起死回生食物....頭髮豉油....各種化學香精..色素....假食物充斥市場..蛋...鹽...酒...茶葉...
加上人仔高企.....在種種有利條件...對香港飲食行業的幫助下...香港飲食行業才可生存至今乍{:soso_e120:}

楼主 发表于 2012-5-4 09:30:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-5-4 09:28
好彩有亂黨搞亂檔乍
地溝油.....化工起死回生食物....頭髮豉油....各種化學香精..色素.... ...

咁香港搞飲食果班真係要多謝大陸胞!

無爭有為 發表於 2012-5-4 09:12
再係咁落去,香港美食 ...

香港美食被地產霸權趕絕
用心做的小店生存空間小,是香港人的可悲
相對大陸,香港飲食還有優勢的就是高價西餐
賣心機、食物材料質素、服務、手藝
大陸仲有排都未追得上,包括班食客的欣賞能力
所以收貴D都仲有好多人願意消費
我見香港唔少西餐廳,不論是國際名店或是小店經營
食物是做得好有心機,一碟主菜收300~500元,仲有不少人趨之若鶩
如果租金可以低d,就可以有更多人經常品嘗到
這方面,泰國曼谷就比香港優勝
莫非香港最終成只會為高價國際美食大都會?