发帖
手机端
扫码访问

抵食街坊泰菜

3718 |10

五一,我冇假放。
因為要全日全天候侍奉主子。
中午,俾咗碗飽飯我食之後,我奉命去洗廁所。
{:soso__12976757383136705816_3:}
問我係咪外傭放咗假?
有我,我主人駛乜花錢請外傭!
{:soso__716685379445744030_4:}

皇恩浩蕩,主子答應陪我出街食下嘢。
{:soso__10227036802351553728_1:}
好嘢!今晚唔駛洗碗!
下午茶時間剛過,晚飯時間又早得滯。
只好安慰自己,嚟個EARLY DINNER,搵位泊車都容易啲。
揸住架錢七,得主子預先批准,兀下兀下就車咗去大坑

發達!發達!唔單只搵到車位,上手仲有一個半鐘頭剩,嘩!執到錢呀!

原本諗住慳慳地,去順興或者炳記,點知兩間茶檔都冇開。

轉去民聲啦,聽講佢地啲蒸肉餅好得。
又冇開,門口貼住,話要避開食環署突擊檢查後至會開鋪。

冇著落,只好陪住主人兜個圈睇下。
五點過啲,好多店仲未開晚市。

見到X車頭,名大於實,賣越南菜,但個湯河都未做得好,唔知點解仲咁多人幫襯?
{:soso__4852014199646790012_4:}

經過達X日式拉麵,未開市,就算開咗,請我都唔入。
{:soso__14169623249776447259_4:}
佢地嘅豚肉冇錯煮得好好食,但個湯底就…只得個濃字。

見到達X過少少有間泰菜小店,不如就平平地試呢間。
間鋪好細,幾張細摺檯,估計最多坐十個人。
餐牌貼在牆上,價錢寫得唔清唔楚。
不過見個咖哩飯只係35蚊,其他嘢應該唔會貴得去邊。

由主子拍板,叫咗個冬蔭功湯,足二至三人飲。

叫咗個辣椒豬肉炒河,見牆上雜誌介紹,佢地有泰式闊河粉,所以我地都指定要用闊河粉。
睇份報導,因為香港粉麵廠唔供應闊河粉,佢地就要求供應商原塊河粉送過嚟,佢地自己落手切。
要個黃咖哩雞肉飯,碟白飯大大碟。
仲有碟炒芥蘭。
食物味道如何?
好有泰國街頭小店風味。
冬蔭功夠濃,黃咖哩夠甜,炒河都算夠鑊氣,芥蘭菜不過不失。
佢地有樽裝可樂供應,唔駛講,一人一支。
{:soso__11527146916266611047_2:}
去親泰國曼谷,一定會搵間地道小店幫襯。
呢度嘅泰籍女店員都好悠閒,冇人要招呼時,一個打瞌睡,一個追泰文小說。
兩個泰籍廚房猛男間中走出嚟抖下氣。
完全係泰國見到果種情境、果種風味。
唯一唔同就係唔駛指手劃腳,兩位侍應都識聽廣東話。

佢地有午市套餐供應。
炒金邊粉、咖哩飯等,38蚊送樽裝可樂。
湯河就32蚊,同樣送可樂。
供應到下午五點!
唉,蝕底咗,早三個字到就掂晒。
雖然唔可以慳多幾蚊,不過埋單都係151蚊,食唔晒,我仲帶走半碟咖哩飯。
咪見佢地班人外表懶洋洋,收錢果陣好有禮貌,係雙手接錢,泰國人的優良待客之道表露無遺。
鋪裡面牆上貼咗好多小菜相,下次可以試下。

離開時,見隔籬達X開市,門外排晒隊。
心諗:香港人係唔衰過唔心熄。

好似仲未提間泰國食店叫乜名?
金龍泰美食
地址:大坑銅鑼灣道96號A地舖

唔記得影相,以上相片均是自網上借用後加工,偷用相唔敢太過份,請見諒。

评分

其實香港地好多小店無論食物質素同服務都係好好
只可惜香港人既羊群心態
好似唔排隊就唔好食咁
盲目吹捧某些言過其實既食店
相反,很多小店卻被埋沒
朱老大介紹這間小小的泰國菜食店
沒有豪裝,沒有人氣
賣的是食物, 服務及人情味
縱然大坑食店林立
相信仍然有市場!

楼主 发表于 2012-5-2 15:18:14 | 显示全部楼层 来自: 香港

我耐不耐就入大坑打個白鴿轉
自從成為港島區其中一個飲食熱點
我見到好多新店進場,舊式小店被淘汰
但同樣地,好多新店都係一兩年貨仔,好快就夭折
上網查過,呢間泰國菜都有好幾年,算係幾受歡迎
難得佢冇學人"升級",又或者擴充營業
只係守住間豆潤鋪繼續走街坊路線
我就係因為咁出個帖幫佢推一推
希望佢頂得住d業主無良加租壓力

好正啊  個辣椒豬肉炒河用咁濶河粉炒  一定别有一番風味 {:soso_e124:}  最有heart係 原塊河粉送嚟自己切果下丫嘛{:soso_e179:}
炒芥蘭和黃咖哩雞肉飯點解無相嘅??我想流下口水啊{:soso_e120:}
四樣野 仲有兩支可樂 埋單151元 仲唔平過大陸{:soso_e100:}   最衰我隻鄉下婆咁遠一定唔去  否則明日都去吔番餐{:soso_e113:}

我都好鐘意去大坑果頭搵食架,
不過食均晒之後得到一次又一次失望,
有些高檔的我食五起,太過拿渣又五想入去,
結果睇起來有點憎人富貴厭人貧,但這係事實,
朱版提過民聲冰室的蒸肉餅好正,但我就覺得好難食!
對報告中的泰式小廚亦沒有太多好感,只可以話係入得口!

楼主 发表于 2012-5-3 09:44:05 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-5-2 16:56
好正啊  個辣椒豬肉炒河用咁濶河粉炒  一定别有一番風味   最有heart係 原塊河粉送嚟自己切果 ...

所有相都係"借用",我自己冇影到(我主子就影咗兩幅放上FB),網上搵唔到佢地的黃咖喱同炒芥蘭相。
芥蘭夠鑊氣,只係色水唔夠碧綠,街坊小炒,大眾化收費,我接受。
黃咖喱中規中矩,雞肉、草菇、豆角、九層塔,味道都好曼谷街頭風味。

楼主 发表于 2012-5-3 10:04:10 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-5-3 01:12
我都好鐘意去大坑果頭搵食架,
不過食均晒之後得一次又一次失望,
有些高檔的我食五起,太過拿 ...

我未幫襯過民聲,因為每次到大坑佢地都好爆,我怕等位,情願去另一間。我都係睇網上話佢地的蒸肉餅掂,既然無爭兄話把鬼,你的意見在我心目中比網上班友權威得多,一於聽你講,將佢從清單除名。
至於間泰國小店,我只係食過碟頭野,以價錢計係可以接受,又確係令我憶起曼谷街頭風味。可能我去果陣冇其他客,好鬆動,心情都靚D。尋晚去左九龍城,選擇就多啦,但睇黎好地道的泰菜館都人山人海。 兜左個圈,聽主子話,去左金寶。把鬼!野食渣到冇朋友,以後都唔會再去。相比之下,大坑小店就可取得多。不過,如果我係繁忙時間去,可能又會變成一間把鬼店。

果間日本野俾D所謂美食達人,吹水吹出黎
真正美食,
係要留落民間,自己搵食搵番黎架!

楼主 发表于 2012-5-3 19:10:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
SmallD 發表於 2012-5-3 11:50
果間日本野俾D所謂美食達人,吹水吹出黎
真正美食,
係要留落民間,自己搵食搵番黎架! ...

間日本店食過一次,當時都開左幾個月
裡面座位少,但班服務員都做到雞手鴨腳
服務員介紹一個什麼特選湯麵,話個湯底靚好多,收多20~30蚊,即管一試
我同主子一個特選,一個普通,特選除左咸D就唔覺有點特別香D
日式湯麵的靈魂在於湯底,佢地的湯底冇層次
最大鑊係個湯和麵冇化學作用,抽象D講,唔覺佢有生命
我唔介紹俾貴D錢,但定得高價錢就要交足貨
後來睇雜誌介紹,原來個老闆唔係廚出身,佢係自己為開店而研究點煮麵
有heart唔夠的,都唔專業,人地日本學煮麵都要花好多時間
要食到顧客頭頂放煙花,你估可以靠打天材波
如果間店走老千拉麵路線係冇問題,問題係佢要走高價路線
我都怕自己太主觀,所以請教個開日本餐館的朋友
佢只係搖頭,俾隻手指{:soso_e180:}

chulo2009 發表於 2012-5-3 10:04
我未幫襯過民聲,因為每次到大坑佢地都好爆,我怕等位,情願去另一間。我都係睇網上話佢地的蒸肉餅掂,既 ...

其實民聲我之前出過報告,
佢的蒸肉餅賣相如一座小山丘,相對討好,
但係一入口,果種類似腐肉、豆腐渣既口感,
叫我實在接受不了,咁就無左68蚊,唉!
可笑的是坐上客許多都係半山落黎或跑馬地過來,
專登開架靚車過來食果餐,正式屎忽痕!