发帖
手机端
扫码访问

旺角生蟲清湯腩,失望!

9937 |40
某日中午經過旺角見到呢間生蟲清湯腩,
有留意報紙都係近排幾紅,清湯腩亦係我所愛,
就入去食頓午飯吧,順便睇下是否又一盲目吹噓!

店內環境細細約可容納30人,自由行同胞佔5成!

叫左清湯腩飯連杯凍飲,咁就差五多五拾五蚊,
內有羅白、坑、粗腩各兩塊,牛孖筋一條,牛腩肉質
實左D鞋D,湯底有牛骨香味,可惜咸左D,懷疑有
落左師傅,飲左兩啖已經頂五順放棄吧!

埋單$55,以咁既料、咁既功夫可以話絕對五值!
若比較大利、九記果D老店起碼爭兩班,和我平時
係紅磡食開果間亦起碼爭一班,雖然生蟲並未算難食,
但往後經過也不會再次光顧了!

评分

好多鋪名大於實,原因?
可能同報紙雜誌飲食版既記者,做鱔有關
亦有可能,有左名後,出品無咁用心!

楼主 发表于 2012-5-1 02:24:22 | 显示全部楼层 来自: 香港

我都係咁話,我平時食開紅磡果間無名小店八寶,都好食過佢多多聲!

這間生蟲清湯腩  我間中都經過 但都未有入去試過  {:soso_e112:}
但經有為兄品評  咁又可以食少一間  多謝有為兄的犧牲{:soso_e120:}
單看有為兄影果條"牛腩絲"就扯火喇{:soso_e111:} 咁幼條嘅牛腩  用嚟做牛柳絲炒麵就差唔多{:soso_e146:} 食牛腩 最少要厚番一倍以上喇 大佬{:soso_e101:} 你收人四十六蚊一碗架{:soso_e131:}
雖然條幼條牛腩絲睇落麻麻  但牛腩質數 味道 炆得好 唔好就好難睇得出{:soso_e100:} 所以唔亂九咁小佢{:soso_e113:} 但整體嚟講 原來九記賣三十蚊碗粉麵  係超合理喎{:soso_e120:}

SmallD 發表於 2012-5-1 02:15
好多鋪名大於實,原因?
可能同報紙雜誌飲食版既記者,做鱔有關
亦有可能,有左名後,出品無咁用心! ...

同意細D師兄的論點  有錢搵到  就可以搵多幾份報紙雜誌吹多兩咀  客多左水準更難以保持......{:soso_e101:}
現在因為介紹飲飲食食的太盛行{:soso_e161:}
有時寫到無野好寫  連一些未上軋道的新食肆也被無限放大  所以睇報紙雜誌飲食版  都經常中招架{:soso_e120:}

見今日有為兄出深港兩個飲食包膠都麻麻無咩食神。
已加多些分以安撫你哪能失落心情。{:soso_e154:}

又喺一間吹噓食肆!你都話自由行同胞佔5成!
咁好生意唔e+唔掍(撈)幾時掍(撈)。
但local人一樣被掍,真喺最x“不該”。 。 。{:soso_e111:}

講返牛腩,個賣相幾衰樣,成舊瘦肉咁,口感實唔方好去邊!{:soso_e148:}

楼主 发表于 2012-5-1 23:06:45 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2012-5-1 22:55
見今日有為兄出深港兩個飲食包膠都麻麻無咩食神。
已加多些分以安撫你哪能失落心情。

你講得全中啊!
我食過其它清湯腩,
呢間算最渣啦!

咁既間局食店
咁既料牛腩飯
賣四十六蚊一碗
食水太深重夾唔好食
真小佢xx

楼主 发表于 2012-5-2 08:26:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
petertts 發表於 2012-5-2 02:57
咁既間局食店
咁既料牛腩飯
賣四十六蚊一碗

的確係抵小,鬼叫自已一時屎忽痕咩:y-27:

i thought that 清湯腩生蟲 ... i was so scared ...