发帖
手机端
扫码访问

灣仔某間吹到大一大的粥店,嚇鬼咩!

7882 |34
某日同虎虎係灣仔行街見到呢間粥店,價錢五算太貴,
更有我鐘意的拆肉泥鯭粥{:soso_e124:} ,仲吹到天花龍鳳話有全港最正既咸肉粽,{:soso_e120:}
既然係咁就姑且一試何妨,引用007兄的名句,睇下係我不該定我仆街!{:soso_e144:}

價錢牌套餐原來係中午先有,晚上就要俾正價,感覺俾人昆左!{:soso_e145:} {:soso_e146:}

店內只有6張枱,約可容納10-20人!

泥鯭粥拆肉只係麻麻地{:soso_e147:} ,和我以前食果D起碼爭兩班!
五單只無物鮮甜味,就連果皮味亦欠奉,粥底亦杰過頭,
真係懷疑依家的後生仔女、白領,點解口味同我地D中坑爭咁遠架!{:soso_e180:}

老虎的滑牛魚腩粥無物好講,只是魚腩幾新鮮但只得3塊,牛肉4片,
咁就要四十蚊真係幾貴,但灣仔呢邊租金高呢點亦係事實!無計!{:soso_e117:}

所謂全港最好的咸肉粽,吹到行晒期望自然高,點知…{:soso_e150:}
呢個咸肉粽只可以話中規中矩不過不失吧,離全港最好仲爭好遠!

最後黎個拖水魚皮{:soso_e153:} ,真係又硬又難食,我一定俾佢零分,點解;
有句說話好岩聽叫;畫虎不成反類犬,又或者粗俗D講句不倫不類、
九吾搭八正好形容我對呢個拖水魚皮的睇法,我情願食炸魚皮好X過,
如果對自已的出品和衛生處理都無信心,試問又點俾人客信心啊,如
果有人認為拖水魚皮係好食係得的,就請你來拆我無爭有為的招牌吧!{:soso_e183:}

最後埋單$120,價錢五算好貴屬中上吧,但就算更加平都已經吸引五到
我去幫襯啦,然後我會放長雙眼睇下呢野仲可以維持幾耐!{:soso_e151:}

评分

有為師兄 而家食粥  都好難搵到一間好粥店架喇  所以我現在自己煲粥食  多過出街食粥

我睇你間粥個樣 應該係一間新粥店 小象好固執 小象覺得80年代前開的粥店大多有水準  90年代後的已經唔駛點去

泥猛粥 無果皮味就唔係泥猛粥 點解無果皮味呢?原因新一代吃不了甘苦  有果皮味  佢哋唔食架  而果皮味亦非即滾即有  這樣便又落少一樣囉

嘩!!睇能見個粥底杰成咁  比我真係難以下嚥

隻鹹肉粽好金字塔喎  個三角比例好平均 角度又相配合 厘個師父如果無模cup隻棕出嚟  都算係一件觀賞作品

拖水魚皮我未食過  但賣相尚算ok  係咪D年輕人怕唔衛生  又要遷就吓佢哋呢

我昨晚見到元朗一間頗好味的80前粥店關門裝修  我都擔心裝修完  連味道都改變埋

真係懷疑依家的後生仔女、白領,點解口味同我地D中坑爭咁遠架!

根本依家D後生仔女食親都係垃圾食品,好似老麥個D,都未食過好o野!我有個90後女同事去道香打邊爐,最鍾意食係芝士腸同埋芝心丸。重話係去打邊爐必食,你話死唔死呀?

「去道香打邊爐,最鍾意食係芝士腸同埋芝心丸。重話係去打邊爐必食」哈..哈..哈!!真係笑死無命陪{:soso_e128:} 我都有好多90後同事架...有次去打邊爐  我叫左斤蝦  兩隻藍花蟹{:soso_e112:} 成十個人得我同另外一個40歲的同事食...問佢哋唔食蝦蟹嘅咩??  答案係:有殻嘅嘢都唔會食  魚有骨都唔食{:soso_e114:} 這就是年輕一代{:soso_e101:}

有次成班去西貢食海鮮,叫左個花雕蛋白蒸蟹。佢淨係食左一舊蟹,我地叫佢試碟底d蛋白,佢話唔鐘意食,問佢食過未,佢又話未。吹脹!我就無你咁好氣,食左半碟蛋白,正!

E+出街食嘢又貴又無乜料,
情願屋企食公仔麵!
百多元食一餐粥品,感覺好貴!
:y-27:

楼主 发表于 2012-4-29 17:59:45 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-4-28 03:39
有為師兄 而家食粥  都好難搵到一間好粥店架喇  所以我現在自己煲粥食  多過出街食粥

我睇你間粥個樣 應該 ...

聽象版一席話,勝讀十年書!
個拖左水的魚皮真係有點不知所謂!

d粥睇落傑到呢!返屋企自己煲再落多幾粒幹瑤柱,相信平過距!正過距羅!

拖水魚皮咩來咯?埋□系魚皮一舊?!

無爭有為 發表於 2012-4-29 17:59
聽象版一席話,勝讀十年書!
個拖左水的魚皮真係有點不知所謂!

有為師兄{:soso_e181:} 大家吹吓水者{:soso_e160:} 咪摑我咁大bar喇{:soso_e112:}   

我鐘意食粥,好鐘意食泥鯭粥,亦都鐘意食魚皮
我好時都會到灣仔區
唔該無爭兄透露一下間店叫乜名
等我唔好盲中中被坤左入去幫襯