发帖
手机端
扫码访问

睇住佢 做到發達的泰國菜館

4018 |16
元朗鳳攸南街  有一間叫"小茄子"的泰國菜館  鳳攸南街位置僻泊  如果無熟路人帶路  都幾難搵到  在這樣的死角位  三數年間由一間變三間  真不是易事
當只有一間鋪時  要在門外偷雞開枱
現在已有第二間鋪位營業  在隔籬第三間已差不多裝修完成 (以上兩張相偷番嚟 昨晚掛住傾偈忘記影門口)
"小茄子"由價廉物美起家  做至今天高朋滿座  長期有人在門外等位  但是可惜是  變大左  出品開始走樣
我的飲品青檸梳打水$20超抵飲 用正宗泰國梳打水  有杯半份量  成餐飯都夠飲  90/100
泰式生蝦剌身  是我食過的最………………….差 無味無道  40/100
泰式拼盤有炸蝦、魚餅、蝦春卷同炸雞件 無樣好食  40/100
法包咖喱雞  咖喱汁都叫可以  個包皮硬包軟  好正  D雞不提也罷  食淨一半雞  60/100
迷你印度薄餅  除左新鮮熱辣即做外  諗唔到點讚好  55/100
泰式柚子沙律  和泰式生蝦剌身同一句評語  41/100
泰式鳳爪夠辣夠味  但最多都係 62/100
辣肉生菜包  這是我所愛吃的菜式  辣肉香料配搭清新口味的生菜  真係食極唔厭  70/100
冬蔭公  味無問題  但太稀  無一個停留口腔的感覺  60/100
馬拉盞通菜  終於有一個令小象喝采之作  馬拉盞香濃而不鹹 80/100 所以 我今晚都買左舊靚蝦膏自己下厨
明爐烏頭  粉絲浸完汁好好味  烏頭宗全被比下去  60/100
餐後例送椰汁大菜糕  泰式甜品小象鐘意到癲  但這個椰汁大菜糕 我食一啖就吐番出嚟  1/1000

埋單唔貴1057元  七個人每人151元  不過抵食唔等如好食  仲要一食完就收晒D 碟 叉 更 筷子 重有無下次??機會微D囉

评分

象版呢餐都五算貴啦,不過有好多野如果無你評分的話,
淨睇相真係俾佢老點左!
個甜品得1/1000分,象版真係好五妥佢喎!

楼主 发表于 2012-4-26 23:38:27 | 显示全部楼层 来自: 香港

有為兄{:soso_e181:} 小象影相  大多數影多幾張  會揀最好的一張給大家觀看嘛{:soso_e112:}
師兄當你到食件天拿水味嘅甜品.....{:soso_e126:} 你可能會{:soso_e155:} 添喎{:soso_e120:}

so many dishes ... it's really not expensive ..... i like shrimp paste vegetable ...

楼主 发表于 2012-4-27 08:14:57 | 显示全部楼层 来自: 香港
irene559 發表於 2012-4-27 01:09
so many dishes ... it's really not expensive ..... i like shrimp paste vegetable ...

我都覺得唔貴  只係唔好食{:soso_e101:}

kkbbq 發表於 2012-4-26 23:38
有為兄 小象影相  大多數影多幾張  會揀最好的一張給大家觀看嘛
師兄當你到 ...

原來係咁,齋睇又真係睇吾出喎!:y-47:
天拿水味?俾我直頭反耛都似!:y-56:

楼主 发表于 2012-4-27 17:53:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-4-27 17:46
原來係咁,齋睇又真係睇吾出喎!
天拿水味?俾我直頭反耛都似! ...

今日去搵當晚食飯的舊同事午飯{:soso_e161:} 佢哋六個人食完第二日...兩個肚疴{:soso_e174:}...兩個肚痛 {:soso_e118:}

kkbbq 發表於 2012-4-27 17:53
今日去搵當晚食飯的舊同事午飯 佢哋六個人食完第二日...兩個肚疴...兩個肚痛  ...

咁嚴重?俾我實返去小爆佢!:y-29:

好在細心睇象版個內文姐,睇標題以為係好野,呢間可以blacklist!

好明顯間店的廚房好唔掂
由一間開到三間,食物質素跌watt成咁,會唔會個老闆唔係廚房出身?