发帖
手机端
扫码访问

飛機餐

11225 |39

大家咪會錯意  點解飛機餐唔喺 "特別分享區" 出呢個報告  小象今日所講嘅真係飛機餐  點解我要講呢個飛機餐呢  我搭左13個鐘機無野食得落肚  餓到仆街  你話係咪要小下佢  話說去加拿大時  飛機餐已經難食  回程更加離譜  小象真係無辦法食得落  我食過唔少飛機餐  但係 "加航" 嘅飛機餐  已經取代咗我心目中 "港龍" 係最差嘅位置

2012-04-15 15.07.31.jpg
起飛後小食  我叫左杯蘋果汁  附上包芝士條  個包咁嘅芝士條鹹撚到呢
我都唔明鬼佬講到咁健康咁有原則  點會俾D超晒標鹽份嘅食物俾客食

2012-04-15 15.35.27.jpg
食完包芝士條口喝到想喊  我要叫多罐可樂

2012-04-15 16.05.18.jpg
第一餐飯牛肉麵
個麵淋個pat屎  牛肉強烈雪藏味  食一啖即停  諗住食個包  個包竟然好似剛剛從冰箱攞出嚟咁樣  掰開個包搽牛油  拉長左三份一都未掰得開  咁仲點食得
朱古力餅又係甜到唔係人食嘅  
欖油雜豆沙律  硬掘掘  淡茂茂
全盤飛機餐90%要回收

第二餐肉片意米
真係食意米啊  食左一啖我已經頂唔住
個包同上次一樣  我唔明點解唔叮熱個包俾客食
以為有兩粒生果食下  但菠蘿酸到PK
全盤飛機餐90%要回收

臨到HK前兩小時是小吃時間  本來係食合味道杯麵  但又話有氣流  唔可以供應熱食  改派發三文治
我X呀  三文治又係涷冰冰  十幾個小時無野食得落肚  我真係好肚餓喇  難食都要啃左件急凍三文治

呢個當然唔係飛機餐  我去溫哥華都係搭 "加航" 所以一早起身  自己煮個豐富早餐打底  上機前再去飲餐茶  唔係就餓撚死左啦

飛機餐報告純粹發洩  sorry囉

评分

I just took Air Canxda ... I was more lucky ... I got instant noodle ....

I like Air Canxda more than CX because its seat is more spacious ...it's important for 'long leg' me

楼主 发表于 2012-4-23 17:25:34 | 显示全部楼层 来自: 香港

師兄  坐長途機  除左搭商務以上  都幾難會舒服{:soso_e101:} 我幾十歲仲辛苦  膝頭坐上個零鐘{:soso_e100:} 一定要起一起身企下  唔係好痛架{:soso_e127:}

嘩,就黎可以追上我地d水平。

十幾個鐘,食到(你基本上係冇乜點食)D咁不堪入口的飛機餐,簡直係折磨!
遺憾!
一般來說,飛機餐很難會好吃,唔係主菜唔得,就係甜品太流
不過間中亦有例外
記得某年坐維也納航空,長途中途要轉機
轉的是一架細機,載客量幾十人
班機提供午餐
開餐時,空中服務員先為大家鋪上檯布,奉上真正的不鏽鋼餐具,高腳酒杯
先上麵包,是熱辣辣的,一籃麵包,隨你選擇
跟住是奉酒,上前菜、主菜,最後是甜品和茶或咖啡
每道菜均是逐道上
食物質素雖是一般,但整體感受卻非常窩心
請勿誤會我是坐商務或頭等,那次只是經濟位
這個經驗令我印象難忘,也是我最滿意的一餐飛機餐

kkbbq 發表於 2012-4-23 17:25
師兄  坐長途機  除左搭商務以上  都幾難會舒服 我幾十歲仲辛苦  膝頭坐上個零鐘{:soso_e10 ...

我不比你好过,我的脚膨脹了,很不舒服

楼主 发表于 2012-4-24 17:24:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-4-24 10:27
十幾個鐘,食到(你基本上係冇乜點食)D咁不堪入口的飛機餐,簡直係折磨!
遺憾!
一般來說,飛機餐很難會 ...

維也納航空有D咁有排場嘅飛機餐{:soso_e102:} 頭等都唔會有喇{:soso_e112:} 比我食到咁嘅飛機餐一定開心死{:soso_e142:} 就算食物差D  都比環境氣氛  帶番起食物味道{:soso_e124:}
我否次搭港龍商務位去台灣  個飛機餐嘅氣味  同公立醫院的膳食一模一樣{:soso_e101:}   我一下都唔掂佢{:soso_e130:}

楼主 发表于 2012-4-24 17:26:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
irene559 發表於 2012-4-24 13:12
我不比你好过,我的脚膨脹了,很不舒服

說也奇怪 好多人話搭長途機會腳腫{:soso_e115:}   但我又未試過喎{:soso_e114:}

我食左公司canteen既免費飯餸十幾年
你呢兩餐算過得去架喇
你自己整果塊切到咁q厚我估係牛排
大約5成熟
睇見我都想食
tmd連食落肚果d口味都越來越似你{:soso_e110:}

chulo2009 發表於 2012-4-23 18:27
遺憾!
一般來說,飛機餐很難會 ...

this service are same if u have first class in cathay
surprise