发帖
手机端
扫码访问

一間還有一間差 21+

4805 |17
楼主 发表于 2012-4-22 03:34:14 | 显示全部楼层 来自: 香港

真係好感動{:soso_e166:}irene 師兄的給我一次的翻譯{:soso_e181:} 這雖然不是什麼大不了...但這便是irene 師兄的熱誠{:soso_e179:}
irene 師兄所說  應該是潮式牛雜或豬雜  我記得 好多年前果帶有幾間賣潮式牛雜或豬雜店鋪  我曾經在那裏飲過潮式豬雜湯  現在還記得  可知幾好味道{:soso_e112:}

象版的專業執著,我都好理解
行家點評,你最有資格
講開蔡瀾評食,佢老人家鐘意食豬油,有豬油就讚好,好主觀
其實佢都出過唔少鱔稿
有時就明讚暗踩
我唔係咁信佢讚既野,不過如果佢直接彈的話,咁一定blacklist間鋪
大埔街市熟食中心真係幾多野食,朋友約我入去食過幾次
印象中,有間賣魚腐的唔錯,有間賣炸豬扒,香口抵食
呢間平記,我唔記得有冇幫襯過
不過象版批評佢地的蝦籽撈麵份量唔標準
我個人認為,細D冇壞,可以食多D其他野,只要價錢合理就得
當然,如果蝦籽和麵的質素都唔得,份量大D細D都係死罪。

楼主 发表于 2012-4-22 11:40:59 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-4-22 10:48
象版的專業執著,我都好理解
行家點評,你最有資格
講開蔡瀾評食,佢老人家鐘意食豬油,有豬油就讚好,好主 ...

專業唔敢講  但將食物盡量做好  是小象的態度{:soso_e112:}
我都唔係怪佢麵嘅份量  你話齋  唔夠喉  咪食多碟囉   其實我係食左兩碟  其中一碟同前輩分享  我叫多碟 就係要再試清楚  唔好小錯人地  {:soso_e120:}
平記做左咁耐麵  質數差成咁  仲話有蔡瀾為佢點評  我真係覺得我間鋪執得唔值得囉{:soso_e146:}

kkbbq 發表於 2012-4-22 03:34
真係好感動irene 師兄的給我一次的翻譯 這雖然不是什麼大不了...但這便是iren ...

Yes, 是潮式牛雜或豬雜, you will like it...

楼主 发表于 2012-4-22 16:23:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
irene559 發表於 2012-4-22 16:18
Yes, 是潮式牛雜或豬雜, you will like it...

師兄 比你提醒左 有D咁好味嘅潮式牛雜或和豬雜{:soso_e100:}
本來今日想帶隻老虎去試吓{:soso_e112:} 點知老虎行行吓話唔舒服{:soso_e101:} 咁又要第日去過喇{:soso_e114:}

都係蔡瀾惹的禍. 我覺得好多時經蔡生推介過嘅食店喺一段時間之後質量就會下降.

ah_kay123 發表於 2012-5-31 02:35
都係蔡瀾惹的禍. 我覺得好多時經蔡生推介過嘅食店喺一段時間之後質量就會下降.  ...

蔡瀾食嗰D又唔同我哋食嗰D啫!

opclk 發表於 2012-5-31 04:09
蔡瀾食嗰D又唔同我哋食嗰D啫!

咁就梗係啦, 同去食飯一樣, 識老細同唔識, 食嘅嘢都唔同啦.