发帖
手机端
扫码访问

一間還有一間差 21+

4804 |17

小象在面書上批評劉森記的不是 有前輩回應 帶小象食吓乜叫好食嘅 “蝦籽撈麵”
小象聽見有好野食 便山長水遠由元朗去到大埔街市熟食中心 前輩早已在恭候小象  前輩帶同小象到熟食中心二樓
這 “大埔街市熟食中心”真令人歎為觀止 上午11:30整個熟食中心都是食客  聞說這熟食中心有不少特出的食肆
前輩所指的蝦籽撈麵之最 就是這一家 “平記麵家” 麵檔正中有大大張食評人蔡瀾的推崇 以作招徠
這就是 “平記麵家”出晒名的 “蝦籽豬油撈麵” 睇見張相個賣相 可能你已經 “屌”左一聲 {:soso_e146:} 要你食 你仲屌多兩撚呀{:soso_e131:}
首先講吓個份量 好明顯得一個麵 撈麵通常要用個半麵 點解要用個半麵呢?
(一)        因為撈麵無湯  如果用一個麵 得好少 好難睇
(二)        何况因為無湯  所以一個麵保持溫度亦唔掂  個撈麵好快涷晒
(三)        點解咁孤寒唔比夠兩個麵客人食  因為鹼水麵都幾 “噹”胃  成年人食兩個麵好似無問題  但一個正常人 隔一段時間便會覺胃部不適  所以鹼水麵不宜大量進食
就因為這蝦籽豬油撈麵得一個麵 所以全無溫度可言{:soso_e115:}  冷冰冰的一碟撈麵 份量都其次咧…….睇吓我重有乜嘮叨{:soso_e125:}

竹昇生麵~~睇吓麵條本身  邊忽似鹼水生麵 又粗 又鞋{:soso_e135:}  妖也麼!!乜叫做銀絲細麵啊 重話叫竹昇麵 {:soso_e169:} 佢老味!!D麵咬落去粗鞋唔左講 重要好撚硬 唔鳩怪得知比一個麵 如果食個半麵  可能胃出血都似{:soso_e174:}
蝦籽~~劉森記D蝦籽都贏 “平記”成條街 完全無蝦籽的香味和味道{:soso_e186:}
豬油~~唔知係咪個麵太差 連豬油都拉下來 只知是有它的存在  感覺不到豬油優點{:soso_e117:}
淨雲吞  除了豬肉外還有什麼 蝦呢 鮮蝦雲吞丫嘛  我完全食唔到蝦喎  實話實說  這雲吞豬肉味有70/100  但這是鮮蝦雲吞丫嘛  我唔係要得大大隻蝦果D雲吞{:soso_e123:}   都唔好只係得豬肉嘅雲吞丫  我都係賣雲吞麵架  咁樣搵笨實D喎{:soso_e130:}
前輩你話食左厘檔麵廿幾三十年  真係難鳩為左你喇 {:soso_e109:} 我一向尊重前輩識飲識食  但最近兩次你都好令我失望喎{:soso_e150:}

PS: 小象此文太多助語詞 但實在唔加強語氣{:soso_e169:}   都難以表達小象心中惱火  請諒{:soso_e183:}

评分

象版真係好鬼掹喎!不過呢D先至係你的風格!
講開蝦籽撈面,我就真係五係好識評分,
不過象版報告入邊講的都好有道理!

楼主 发表于 2012-4-21 10:05:41 | 显示全部楼层 来自: 香港

唔知係咪我個人口味問題{:soso_e127:} 食評人大讚{:soso_e179:} 為何我會小到飛天呢??
蔡瀾~我有一段時間睇佢好多書...但越睇越覺得蔡瀾超主觀{:soso_e101:} 就以他常說一句話:「能喝酒的人,一定是一個好人」....???這因為他喜愛飲酒{:soso_e120:}

elephant board master, why don't you come to a "新x人" noodle shop at Centre Street, which is just opposite to Island Pacific Hotel at HK island? You could eat good cow or pork organs noodle ...

楼主 发表于 2012-4-21 16:35:54 | 显示全部楼层 来自: 香港
irene559 發表於 2012-4-21 13:28
elephant board master, why don't you come to a "新x人" noodle shop at Centre Street, which is just o ...

多謝irene559師兄 回應{:soso_e181:} 小象對英文真係....{:soso_e126:} 好彩我有個私人翻譯秘書  佢叫Google{:soso_e106:}   但佢成日譯到鬼五馬六   可能Google D英文都叻唔得過我好多{:soso_e120:}妳睇吓佢翻譯成點 {:soso_e101:}

「董事會主大象,為什麼你不來“新x人”面店正街,這是在港島區港島太平洋酒店對面?你可以很好吃的牛或豬肉機關麵條......」

irene559師兄  不過大約我都睇得明嘅{:soso_e182:}   多謝晒你的回覆{:soso_e163:}

象兄,其實我本身唔係好鍾意食鹼水麵,因為我怕鹼水果陣味!
不過,我有時隔好耐就會想食撈麵(鹼水),我睇呢間野既麵份量,真係好肉酸!{:soso_e140:}
我過往食過咁多次鹼水撈麵,都未見過咁肉酸,好心老板唔好咁姑寒啦!{:soso_e111:}
份量少都算啦,仲要咁難食,難怪你忍唔住用多左助語詞!我真係明白你當時果種感受!{:soso_e150:}
如果呢間野本來係鮮蝦雲吞既話(沒蝦,我仲以為係上海雲吞{:soso_e110:}),我係象兄,一定發火,

同老板理論!因為搞錯既話,點都要出聲理論,唔係點會有人比面你啊!

楼主 发表于 2012-4-21 20:30:58 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2012-4-21 17:26
象兄,其實我本身唔係好鍾意食鹼水麵,因為我怕鹼水果陣味!
不過,我有時隔好耐就會想食撈麵(鹼水),我睇呢間野 ...

esther師兄{:soso_e181:} 鹼水麵 要有一個放鹼過程{:soso_e100:}
當鹼水麵從麵廠送到  一定 一定 不可以立即食用{:soso_e107:}
最少要放上一天  再將鹼水生麵解散  又再把麵捲好  這兩下動作叫放鹼   再放多一天  這樣鹼水麵才沒有鹼水味{:soso_e112:}

kkbbq 發表於 2012-4-21 20:30
esther師兄 鹼水麵 要有一個放鹼過程
當鹼水麵從麵廠送到  一定 一定 不可以 ...

象兄,你是內行,最清楚了!多謝你塞錢落我袋!{:soso_e181:}
但我試過有d餐廳,佢d麵都有濃既鹼水味,唔通佢地處理鹼水過程有問題?{:soso_e132:}
除左係麵既鹼水味,我最怕就係煮得唔夠熟,生生地!{:soso_e101:}
可能佢地會覺得咁樣煙煙韌韌,有咬口先好食,但我就唔鍾意!{:soso_e123:}

所以,我一般唔叫呢隻麵,我多數食米線或米粉!{:soso_e121:}

楼主 发表于 2012-4-21 21:56:50 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2012-4-21 20:51
象兄,你是內行,最清楚了!多謝你塞錢落我袋!
但我試過有d餐廳,佢d麵都有濃既鹼水味,唔通佢地 ...

鹼水生麵  一定係要食爽口{:soso_e100:} 如果要食淋麵  落單時  要講明{:soso_e121:} 因為麵檔佬  一定係比爽麵客人食{:soso_e112:}

kkbbq 發表於 2012-4-21 16:35
多謝irene559師兄 回應 小象對英文真係.... 好彩我有個私人翻譯秘書  佢叫Goo ...

Sorry, I do it for you:
「大象版主,為什麼你不來“xx人”正街的麵店,這是在港島區港島太平洋酒店對面?你可以吃很好味的牛或豬肉/器官麵條......」

评分