发帖
手机端
扫码访问

劉森記 唔會有第三次幫襯

11117 |47
象版想问吓劉森記係唔係有兩间?

有时有啲舖就係咁,起咗朵排晒長龍去食过之后又係

哎喲,我打錯字,係"何洪記"才對
何洪記只有霎東街一間
唉,D食物係真係好貴,但印象中,幾十年來,佢地未平過
個鋪一向自置,去年(前年?)佢地賣左個鋪套現過億,然後向新業主租番個鋪
我的經驗唔覺佢地水準下降,我仲覺得幾得
加價或將貨就價,我情願選前者
我情願減少幫襯,食少幾餐保護荷包,都唔希望食D跌WATT野

無爭有為 發表於 2012-4-19 00:59
都係一時時咋象師兄,
記得聖誕節去過一次,
小弟又五熟路,突登係碼頭飛的過去,

以我經驗,麥奀記以前的麵,鹼水味有時係過重,伙計臭串
其實我係好抗拒去幫襯
不過近年再幫襯番,改善左
可能30幾蚊碗細蓉(真係好細)太貴,而對面的沾仔記20蚊就大大碗,吸引左好多人過去
麥奀人流冇以前咁誇張
我覺得佢地最靚係碗湯,麵都好彈牙兼冇左鹼水味
不過雲吞就一般,反而蝦子撈就幾好

楼主 发表于 2012-4-19 08:42:42 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-4-18 20:19
何鴻記位於銅鑼灣利舞台旁邊,係幾十年老字號。
佢地除了麵得之外,粥粉都好有水準,尤其係乾炒牛河,掂 ...

何洪記分店多到咁交關{:soso_e112:} 但總覺得分店一多就....{:soso_e127:}
"麥奀記"都有一間在溫哥華{:soso_e100:} 多年前食過  無乜印象..但依俙記得都可以{:soso_e100:}

楼主 发表于 2012-4-19 08:46:46 | 显示全部楼层 来自: 香港
irene559 發表於 2012-4-19 00:29
big elephant board master, i always passed this shop and would like to try ... but after your report ...

可以慳番  絶對唔推薦"劉森記" {:soso_e107:} 如果你鐘意食酸蘿蔔例外 {:soso_e100:} 免費任食 又好味{:soso_e179:}

楼主 发表于 2012-4-19 09:27:44 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-4-19 00:59
都係一時時咋象師兄,
記得聖誕節去過一次,
小弟又五熟路,突登係碼頭飛的過去,

咁大檸樂{:soso_e120:} 所以話有時食野同揼骨{:soso_e102:} 都要講吓運{:soso_e128:}
我在溫哥華食咗碗雲吞麵...D麵梘水味重到似食緊舊番梘{:soso_e118:} 成六十蚊一碗添呀!!佢老味{:soso_e130:}

楼主 发表于 2012-4-19 09:30:00 | 显示全部楼层 来自: 香港
ah_kay123 發表於 2012-4-19 03:41
象版想问吓劉森記係唔係有兩间?

我知有兩間  但只識去厘間{:soso_e114:} 有人話桂林街厘間..已經係好食D果間{:soso_e120:}

楼主 发表于 2012-4-19 09:34:42 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-4-19 08:22
以我經驗,麥奀記以前的麵,鹼水味有時係過重,伙計臭串
其實我係好抗拒去幫襯
不過近年再幫襯番,改善左 ...

其實我食左碗  似食番梘嘅六十蚊碗的雲吞麵{:soso_e101:} 已經降低左要求{:soso_e112:} 但我真係唔順咁嘅味道{:soso_e114:} 仲可以有人排隊{:soso_e123:} 吹鳩漲{:soso_e164:}

淨係睇相, 個賣相都覺得唔錯噃. 黠知原來是得個樣. 反差這麼大.