发帖
手机端
扫码访问

劉森記 唔會有第三次幫襯

11082 |47

上次去"劉森記"食食蝦子撈麵 雲吞麵 牛栢葉已很是失望{:soso_e114:}  但有師兄話去"劉森記"梗係食水餃喇{:soso_e100:}  可惜在每逢假日經過劉森記都排晒隊 所以都無再有機會嚐試{:soso_e121:}
今天下午三時經過劉森記 見無人排隊喎{:soso_e112:}  唔好走雞 嗱嗱淋入去試吓D水餃有幾好味先{:soso_e113:}
叫左一個蝦子水餃撈麵一支舊庄可樂  蝦子撈麵好快嚟到  但水餃遲左十分鐘先到{:soso_e101:}   個蝦子撈麵嘅蝦子真係好麻麻 如果靚嘅蝦子會隨着麵的熱力 散發出蝦子的香味 但這…{:soso_e125:}
個竹昇麵的麵質都爽口彈牙{:soso_e102:}  但係油都唔多滴 乾爭爭咁 靚嘅麵應該落多D豬油食蝦子已經超胆固醇 食埋多D豬油…一餐半餐 括出去啦{:soso_e120:}
水餃一攞埋嚟 我就急不及待開佢波 一啖咬落去 仆佢個街鹹撚到丫{:soso_e118:}  除左鹹味和麻油味 小象真係乜味都食唔到 個湯如果以一間幾十年老店嚟講 直頭係失敗{:soso_e180:}
咁"劉森記"又唔係無好野食嘅  果支舊庄可樂 同埋這些酸蘿蔔都保持水準  仲唔駛錢添 {:soso_e179:}
埋單四十一蚊唔算貴囉...{:soso_e100:} 不過...食完"劉森記"一小時後 口渴到好要命{:soso_e127:}  對左兩支柑桔蜜都頂唔順 番屋企飲杯花旗心參水先解到味精毒{:soso_e126:}
我在FaceBook講這次遭遇 有朋友回應話:「去"劉森記" 梗係要要食牛栢葉同黑椒牛丸喇」{:soso_e162:} 我同佢講 我食過牛栢葉喇 我唔會再比"劉森記"呃鳩我第三次錢
{:soso_e130:} {:soso_e130:} {:soso_e130:}

评分

而家唔得架啦....

劉森記我只係幫襯過一次
印象一般,都係食蝦子撈麵,唔覺得精彩
我自己認為好食的蝦子麵,首推麥奀記和何鴻記
不過話分兩頭,以上兩間店收費貴好多
象版你心目中有邊間的蝦子撈麵是好得來值回票價?

劉森記我几年前食過一次已經冇再去,個次坐入面近牆,但比好多烏蠅攻擊,一路食隻手一路撥

楼主 发表于 2012-4-18 17:27:20 | 显示全部楼层 来自: 香港

"麥奀記"好耐無食過lu{:soso_e114:} 真係十幾廿年都有..唔記得左味道{:soso_e127:}
小象孤陋寡聞"何鴻記"無去都未過添{:soso_e101:}
邊間最好{:soso_e132:} 黃枝記囉.....不過唔係香港果間....係澳門{:soso_e120:}
小象試過澳門兩間"黃枝記"嘅蝦子撈麵..果種蝦子幽香..還是歷歷在"鼻"{:soso_e152:}

楼主 发表于 2012-4-18 17:31:46 | 显示全部楼层 来自: 香港
atompower 發表於 2012-4-18 15:18
劉森記我几年前食過一次已經冇再去,個次坐入面近牆,但比好多烏蠅攻擊,一路食隻手一路撥 ...

我去兩次都唔覺環境衛生咁差{:soso_e112:} 不過果一區都唔係乾淨企理地方{:soso_e120:}

kkbbq 發表於 2012-4-18 17:27
"麥奀記"好耐無食過lu 真係十幾廿年都有..唔記得左味道
小象孤陋寡聞"何鴻記 ...

何鴻記位於銅鑼灣利舞台旁邊,係幾十年老字號。
佢地除了麵得之外,粥粉都好有水準,尤其係乾炒牛河,掂呀!
今日佢地多咗個新品牌,叫"正斗",IFC、機場、Megabox都有舖,收費再貴啲,不過食物都好有水準。

big elephant board master, i always passed this shop and would like to try ... but after your report you save my money.  thank you.

chulo2009 發表於 2012-4-18 12:53
劉森記我只係幫襯過一次
印象一般,都係食蝦子撈麵,唔覺得精彩
我自己認為好食的蝦子麵,首推麥奀記和何鴻 ...

朱版講的是否一間渣甸坊,一間霎東街?
我就五見議再去,始終舖位租金太溶啦,
近年來已經變得好似無物心機做落去咁,
果D價錢係咁漲,用料、味道等水準就係咁降!

kkbbq 發表於 2012-4-18 17:27
"麥奀記"好耐無食過lu 真係十幾廿年都有..唔記得左味道
小象孤陋寡聞"何鴻記 ...

都係一時時咋象師兄,
記得聖誕節去過一次,
小弟又五熟路,突登係碼頭飛的過去,
排左半個鐘有多的隊,得出黎既結果就係比老虎噴到一面屁;
(呢D面好乾好硬,仲有好大陣規水味,有無九兩菜啊!)