发帖
手机端
扫码访问

墨西哥 對 台灣

关闭 [复制链接]
4059 |10

昨日去睇Table Dance前  行經一間墨西哥店鋪  見有轉轉燒烤BBQ肉 大家都知我對轉轉燒烤BBQ好有興趣  咁樣就入左去食我的晚餐
在雞同鴨講情況下 手指指完成一項交易 我其實都唔知叫左乜 但最大鑊係我一攞部相機出嚟  就一古蒸汽湧出  連鏡頭裏面都中招  抹都抹唔到  所以 以下的相片會濛查查
一塊顏色怪異的包皮
原來有飯和臭屁豆
都係一般墨西哥菜用嘅配料 蕃茄 洋葱 最唔抵係要個牛油果醬 要加1.35元
我要BBQ雞 但得六七粒手指甲咁大的雞片 仲要硬過紙皮 又唔好食
293826_406336072712848_100000093770683_1596303_2050910948_n.jpg 545850_406336016046187_100000093770683_1596302_410155415_n.jpg
一個墨西哥飯卷 一支水 盛惠10.5大元
在溫哥華最難食都係厘餐 重要食淨三分一
557072_406336376046151_100000093770683_1596311_1822411702_n.jpg 543266_406336462712809_100000093770683_1596313_1763653912_n.jpg
今日去一間叫萬巒豬腳的台灣料理午飯 這裏有幾個年青台灣美少女待應 眼睛首先吃飽冰淇淋
先來一碗 “萬巒湯粄條” 粄條原來就係我們的河粉  上面有三件像蒜泥白肉的五花腩 無啥特別
五更腸旺飯…這是一個午飯套餐
這裏的台灣店套餐  一定配有這些小吃  有很多花款味道  更是唔錯
五更腸旺 有D似四川菜毛血旺  川菜用豬肚豬紅  這個台灣做法是 豬大腸和豬紅  下面有小火煱熱著  無川菜的勁辣  這個OK喇
這個便是這裏最出名的 “萬巒豬腳” 這是半隻豬腳
講真果句  我又真係唔覺得有乜咁撚特別好食  只可以話比較好DD咁多
聞說 要點這碗秘制汁先係最好味 這汁濃烈蒜頭味  蒜味重到感覺蒜頭的辛辣咁都叫特别咩  黐鳩線

评分

幾樣野都□系麻麻地~ 都唔多巖我口味!但人在他鄉又無得簡擇。

見象版身在異鄉餐餐食甘油膩又高卡路裡o既野,睇怕一個月返來,個身型隨時加碼!!

轉轉燒烤明明係中東(土耳其、希臘)的特色,間墨西哥又學人咁整,好明顯係不倫不類,唔會係好正宗的墨菜食肆
下次象版要食轉轉燒烤,都係認清楚係中東菜至好幫襯
今次你食到呻笨,令我諗起每次到外地玩,如果食左餐唔掂既,自己會好嬲
因為每次外遊,其中其一最重要目的就係食,而停留外地日子係有限,食一餐少一餐
俾d唔掂既野佔據我既胃,就真係慘過跌錢
相信你對呢餐唔似墨菜的墨菜,都有同感
象版,唔好諗住去成個月就真係好長時間,你又浪費左一餐啦{:soso_e112:}

萬巒豬手在台灣真係幾出名
我有個定居香港的台灣朋友,佢每次返台灣都會到屏東買番幾隻返香港
佢話萬巒豬手有好多隻牌子,而佢只會幫襯一家,只有果家才正宗
我食過佢買的"正宗"萬巒豬手,學你話齋,唔覺真係超好食,不覺感覺上冇香港一般的滷豬手咁濃味
應該話係清香一d

楼主 发表于 2012-4-6 07:52:57 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

多謝ken哥關心{:soso_e165:} 去得旅遊加磅在所難免囉{:soso_e112:}

楼主 发表于 2012-4-6 08:02:58 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
chulo2009 發表於 2012-4-6 03:13
轉轉燒烤明明係中東(土耳其、希臘)的特色,間墨西哥又學人咁整,好明顯係不倫不類,唔會係好正宗的墨菜食肆 ...

咁又係呀....食一餐少一餐厘句金句嚟架{:soso_e179:}
食墨西哥野都係貪新奇嘅je{:soso_e120:} 第一次好味{:soso_e112:} 第二次ok{:soso_e114:} 第三次收得皮{:soso_e113:}
反而隻豬手  唔算好特出{:soso_e100:} 但多食幾次都唔會反感{:soso_e112:} 因為始終是中國人口味嘛{:soso_e182:}

象版餐墨西哥菜真係唔太掂當
好唔好食就唔知 (不過學你講....一定信象版你條脷的)
但賣相就把鬼喇{:soso_e180:} !

至於台灣料理
呢間萬巒豬腳唔錯喎
環境幾整理 (有靚女又唔影相俾大家睇下?:em13:)
碟豬脚睇樣就得喇......
kt 係鍾意食豬手豬脚、雞翼雞脚嗰種人
一見到呢D野就好想食
就算象版你話冇乜特別我都流哂口水嘅喇!

楼主 发表于 2012-4-6 09:12:23 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
kt1997kt 發表於 2012-4-6 08:29
但賣相就把鬼喇{:sos ...

kt版兄{:soso_e163:} 鬼子佬地方...唔可以亂嚟架{:soso_e127:} 無端端去影人相{:soso_e114:} 靚女輕則過嚟責問你{:soso_e131:} 重則搵公安對薄公堂{:soso_e126:} 鬼子佬地方..乜都告一餐..除時唔止十五日{:soso_e110:} 再要賠償十萬八萬啊...師兄{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-4-6 08:02
咁又係呀....食一餐少一餐厘句金句嚟架
食墨西哥野都係貪新奇嘅je 第一次好 ...

你講得o岩,中國人整豬手係有一手 {:soso_e179:}
今日我去美利樓食德國咸豬手,唉,嘥錢 {:soso_e148:}

kt1997kt 發表於 2012-4-6 08:29
但賣相就把鬼喇{:sos ...

你咁鍾意食豬手豬脚、雞翼雞脚
有冇試過北角和富道間"阿鴻小吃"?
d野好得
以前無爭有為兄介紹過:
http://www.vshare.cc/forum.php?m ... 1012&extra=page%3D5

在尖沙咀亞仕厘道有間食中東包好食好多,不過都好貴下、成67拾蚊一個!:em6: