发帖
手机端
扫码访问

真正的漁人碼頭食的法國餐

关闭 [复制链接]
4670 |16

這裏是離家約一小時車程  是一個真真正正的漁人碼頭 如果早半小時到達  日落景色一定更美
很多的漁船泊在岸邊賣他們的漁獲  可惜我們去得遲了  19:30漁民已收晒工lu
前菜 牛油鹹豬  70/100
濃蝦湯  我無打錯真係 “濃”蝦湯 唔係 “龍”蝦湯 蝦味超濃咁解 又真係超濃喎  75/100
普通炸薯條  特別的是白色果碟仔  唔係普通沙律醬  而係蒜頭醬  好重蒜頭味  極普通嘅薯條都變成好味道  80/100
炸蟹盒  一件炸蟹肉(係蟹粉  唔係原件)  無乜味道 我都係鐘意百花釀蟹鉗多D  55/100
白酒忌兼煑青口  應該要飲埋D汁  因為幾清甜  但為免失禮  比鬼子佬白眼所以無飲  70/100
主菜開始前 開左一支堅正嘅白酒  明日去酒窖睇吓搵唔搵到這支白酒  賣番一支在家中嘆吓  85/100
出乎意料之外咁嫩滑嘅鴨胸  在香港食得大陸劣質煙薰鴨胸多  這件法國菜鴨胸令我有驚喜  68/100
厘塊唔係法蘭西客家豆腐  這是法國菜最出名果舊魚 “龍脷柳” 我個半唐番外甥仔 “柯打” 一份嘥錢的食物  60/100
羊面珠登肉  原來好多羊脂肪  個個怕so都話唔好食  但我又唔覺喎 但點都係穆斯林烤全羊好食D  62/100
牛仔肋骨肉  這個肉質夠淋  淋到無晒牛肉應有的口感  而邊邊部份太乾  配汁味道亦唔突出  整體我覺得麻麻地  55/100
這個立雜海鮮湯  比個“濃”蝦湯更鮮甜美味  這個是四款主菜之最  唔通在漁人碼頭  真係要食海鮮先啱數  85/100
餐後法蘭西甜品 準備中
芝士餅  芝士慕士底是一塊加硬餅乾  雖然慕士打得都幾好味 但芝士餅  我始終都係鐘意比較結實那種 真正成舊芝士咁樣的三角芝士餅  60/100
法國燉蛋 食過幾次法國燉蛋   同中國燉蛋大同小異 但今次厘個係用忌兼加蛋白打出來  但咪又即是慕士  58/100
這舊黑蚊蚊嘅係…朱古力碎加牛油布甸麵包 又係普通料 但側邊有一pat比慕士硬身一D嘅東西  有著濃厚花生的味道  令這甜品加添分數  68/100

评分

雖然無得去食,都大開眼界!

能夠到真正的漁人碼頭擦餐美味海鮮,樂哉!樂哉!實在羨慕死人!
蝦湯也好,海鮮湯也好,相信只有足夠新鮮材料的食肆,才可以煮得咁出色,咁出味。
尤其海鮮湯,一切在乎功夫。
傳統的法國南部餐廳,每日都會用當日新鮮捕獲的海產,煲足一個早上,唔好飲就要打patpat囉。
個配薯條的蒜頭醬,真係令人垂涎。
其實,茄汁並非薯條的最佳配搭,我覺得茄汁味太搶,蒜頭醬當然係更好的選擇,如果怕蒜頭味(其實蒜味唔算重),可以試下用tartar sauce,味道會清新D,退而其次,mayonnaise沙律醬都可以,不能可能會甜左D.
貝殼類海產,我最鐘意就係青口,新鮮的青口。俾我係你,就懶理三唔識七既人的目光,飲埋個白酒汁先講.
象版話個龍利魚嘥錢。其實魚新鮮,冇理由差得去邊,睇相又唔覺煎得老左,請問塊魚衰在哪處?
你鐘意硬的芝士餅,即是美式的紐約芝士餅,我都鐘意,不過,如果主菜食得咁豐富,我自己會比較想食軟身D既
Popular Grove的Pinot Gris白酒,唔知香港有冇。飲酒都係好講環境氣氛,最重要係心情,心情好,乜野都加番幾分,唔知象版第二日買唔買到?又唔知味道都係同第一次飲時咁好?
香港都有唔少pinot gris賣,不過香港人白酒偏愛Chardonnay同Sauvignon Blanc,甚至香港人好多偏愛紅酒多過白酒,pinot gris在香港算是小眾。

楼主 发表于 2012-4-2 01:09:49 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

係喎….朱老版{:soso_e165:} 估唔到鬼子佬厘個"立立雜雜海鮮湯"整得咁出色{:soso_e179:}

靜靜話你知 我食炸薯條從來唔點野架{:soso_e100:} 茄汁就更加唔點{:soso_e112:} 因為我就係覺得茄汁唔好味囉{:soso_e120:} 今次這個蒜頭醬  真係别有一番滋味{:soso_e121:}

件龍脷柳  當然係新鮮魚肉 D質感和我們香港茶記食開果D急涷貨  大大不同  但係魚味小象略嫌淡薄{:soso_e115:} 除了較急涷貨幼滑外 真的是不外  如是在鬼子佬的日常魚類選擇中  我寧願吃魚味濃郁的平價沙甸魚{:soso_e120:}

飲紅酒和白酒  都要講求氣氛環境  食物也是要決{:soso_e166:} 飲這白酒時  我和我的半唐番外甥仔說:我好想買支白酒..一些沙律..吞拿魚梳打餅…士多啤梨去湖邊欣賞湖景  吹下水{:soso_e102:} 這樣一支白酒  配上湖光山色  和簡單食物  何等優哉遊哉呢{:soso_e112:} 但半唐番外甥仔話  加拿大公眾地方飲酒犯法架  舅父…..{:soso_e110:}
講番隻青口  你睇吓厘隻烏鴉幾識嘆  捉D青口啄開嚟食   真想比杯白酒佢享受吓{:soso_e157:}
碼頭水深 但清澈見底  在碼頭下面的柱躉 好多大大隻海星依附著{:soso_e173:}
還有很多加拿大大蟹在游泳(起碼有一磅重)   如果在香港早比人捉晒lu

{:soso_e149:}真係羨慕死人,{:soso_e154:}象師兄仲成日話好窮
好多謝象版帶我地大開眼界,加拿大我淨係去過列治文咋,
我覺得龍利好似客家煎豆腐,
個立雜海鮮湯真係見到都流晒口水!

象兄,我都好欣賞日落景色,你下次多拍幾張就好了! uc69.gif
講到青口,我都好鍾意食架!如果我係你,汁都撈埋,話之佢有無白眼!呵呵.. 火笑.gif
立雜海鮮湯個賣相好得,睇到都想食!可惜......我無機會食到!!! 哭綠衫.gif

楼主 发表于 2012-4-2 13:36:51 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
無爭有為 發表於 2012-4-2 08:36
真係羨慕死人,象師兄仲成日話好窮
好多謝象版帶我地大開眼界,加拿大我淨係去 ...

有為師兄  這個咁正嘅漁人碼頭  就在列治文{:soso_e100:} 在列治文市中心約15-20分鐘車程便到{:soso_e182:}
真係好搞笑{:soso_e120:}   這個龍脷柳  一放上枱  我就覺得似客家豆腐{:soso_e113:}

楼主 发表于 2012-4-2 13:44:14 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
estheryau1221 發表於 2012-4-2 12:03
象兄,我都好欣賞日落景色,你下次多拍幾張就好了!
講到青口,我都好鍾意食架!如果我係你,汁都撈埋,話之佢有無 ...

如果去早十五分鐘到達...個日落景色一定影得好靚{:soso_e176:} 但個地球唔會等埋我嘛{:soso_e101:}
鬼子佬好注重食野禮儀  入鄉隨俗  唔好失禮我地強國人嘛{:soso_e179:} 在香港我梗係理鳩得佢喇{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-4-2 01:09
係喎….朱老版 估唔到鬼子佬厘個"立立雜雜海鮮湯"整得咁出色

靜靜話你知 我 ...

睇見D碼頭相,恨不得可以身在現場
如斯美景,冇得嘆番杯酒,真係一大遺憾
諗諗下,不如周末叫主子一齊開架車出去野餐
學象版咁:買支白酒..一些沙律..吞拿魚梳打餅…士多啤梨...
正呀!
講開食鬼佬煮既魚
我既經驗,唔好食既佔多,香港尤甚
但好食起上黎,真係諗起都流口水

這間Tapenade餐廳夜景好迷人,如果同女朋友或老婆去肯定好有氣氛!另外我覺得個前菜(牛油鹹豬)超正,望落去好似好軟熟,可能我比較鍾意食麵包關係,所以非常吸引我