发帖
手机端
扫码访问

今日去Granville Island覓食

关闭 [复制链接]
6022 |10
今日搭左成個鐘巴士  去Granville Island覓食
去到Granville Island Publig Market 首先整番個必要飲嘅酥皮湯  今次試一個未飲過的酥皮磨菇忌兼湯
8蚊加紙 連牛油麵包都無一個跟喎
頂佢丫 8蚊加紙一個湯 湯內真係只有磨菇和蕃茄
只得四分三滿 雖然味道唔錯 但都覺好唔抵飲
飲完個磨菇忌兼湯 再去整番個墨西哥沙律 都係賣8蚊加紙
綠色厘D係青豆加紅蘿蔔  厘個綠色嘅嘢好過癮  一口食落去係酸嘅  但慢慢會變辣  真係好得意嘅食味
白色嘅唔知係乜  味道似忌兼
生菜 蕃茄加芝士 但無乜芝士味道
最底的是雞肉和墨西哥豆  雞肉有一種唔識嘅香料調過 香且夠味 墨西哥豆味道和一般豆無分別  聞說食過墨西哥豆食放臭屁  所以又叫臭屁豆  這個墨西哥沙律OK喎  值番八蚊加紙
行左兩個鐘街街  又消化完酥皮湯和墨西哥沙律  三點半下午茶又到  嘆個德國肉腸三文治加杯咖啡醒下神先
這個是煙薰牛肉腸三文治
煙薰牛肉腸三文治加杯無限次添加咖啡  埋單6.75加紙  算抵食果隻
但抵食同好食是兩回事  個包都差過人  鬼死咁un
厘條煙薰牛肉腸更不知所謂  唔好話唔似牛肉  連似乜都食唔出  煙薰味更完全感覺唔到  真把X
在這裏食左三餐  酥皮磨菇忌兼湯 墨西哥沙律  煙薰牛肉腸三文治加咖啡  總數23.75加紙  為港幣185元

评分

裝湯器皿有耳仔,幾得意,香港餐廳唔多見有{:soso_e113:}

果湯睇落確實有D貴,又唔飽肚.{:soso_e141:}
你個墨西哥沙律上面白色的係酸忌廉 sour cream,有時候,我地食鬼佬焗薯仔,都係有加酸忌廉同埋煙肉粒.
墨西哥菜以酸和辣味為主,以前在花旗國經常食美式墨西哥食物,覺得味道和款式變化不大
後來俾熟悉墨菜的朋友話我只不過未食過真正的墨菜,所以冇資格批評
跟佢去食過一餐,才知自己真的是井底蛙
唔好拉得咁遠,講番轉頭
初睇幅沙律相,以為綠色的是牛油果番茄,原來係青豆紅蘿蔔,味道雖然會冇咁重,我相信都好好味
佢的先酸後辣,相信係因為加了很多檸檬汁,辣味當然係來自墨西哥辣椒或辣汁啦
你個$6.75下午茶,我見幅相都想大叫抵
原來係得個睇字 {:soso_e148:}

溫哥華的日本刺身壽司好出名,象版幾時會介紹下?

楼主 发表于 2012-3-29 08:55:03 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

楼主 发表于 2012-3-29 09:00:29 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
chulo2009 發表於 2012-3-29 01:30
果湯睇落確實有D貴,又唔飽肚.
你個墨西哥沙律上面白色的係酸忌廉 sour cream,有時候,我地 ...

個綠色嘅先酸後辣的醬汁 給我好深印象{:soso_e166:} 到宜家我都仲想再食{:soso_e124:}
就如朱老版所言  搵日去食下日本野先{:soso_e112:}

生蠔都幾大隻!諗起芝士局生蠔,就流口水。 。
其實在本地食生蠔喺o埋平過香港呢?

酥皮湯睇落好靚仔!曾經悉尼食過很正嘅酥皮忌廉海鮮湯,不過都要成13加幣!
次次到國外, 食d雞肉都難食都死!以已發誓以後到國外都唔食。
都喺欣賞本土走地雞多啲!

我好鐘意食德國香腸,一條腸起碼飲兩杯啤酒

that food court sucks
dont try the food court in vancouver if ur into good food.
i HIGHLY recommend "coast" restaurant on alberni st. downtown. it has a hip, energetic, upbeat ambiance with deeeeeelicious food and awesome customer service.
have a nice stay in canada

楼主 发表于 2012-4-6 05:51:06 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
davidcanada 發表於 2012-4-6 05:42
that food court sucks
dont try the food court in vancouver if ur into good food.
i HIGHLY recommend  ...

downtown也是小象經常去的地方{:soso_e182:} 可惜小象英語真是吔吔烏{:soso_e127:} 所以真的無可能..自己去餐廳柯打食物{:soso_e100:} 所以除快餐式食肆外....我都是和親人前往{:soso_e112:}