发帖
手机端
扫码访问

温哥華~~~食阿拉斯加大蟹

关闭 [复制链接]
5668 |15
這一家麵家 是温哥華食阿拉斯加大蟹的熱點 鋪面好細 所以無定位 唔駛旨意有得食
阿拉斯加大蟹小象去到已是尾聲 賣價比最平的時候 已貴了五蚊加紙一磅
這隻十磅重的阿拉斯加大蟹 連四種煮法 要229蚊加紙
送例湯~~大山地煲鷄腳豬肉湯
薑葱蒸蟹爪~~~~~~~~~~鮮
蒜蓉蒸蟹爪~~~~~~~~~~甜
椒鹽阿拉斯加大蟹~~~~~~我覺得新鮮蟹清蒸好d
芝士焗蟹飯~~~平凡制作
一份一磅的生麵~~~用嚟撈蟹汁 這碟生麵8蚊加紙 成六十蚊港紙 都幾搶錢
這個蒜蓉豆苗~~~~並非大陸豆苗  是在墨西哥種植 比大陸豆苗粗壯 雖然大大塊但唔會好老味道都OK  $15蚊加紙
咕嚕肉~~~~~出乎意料咁好味  $14蚊加紙

埋單連加一小費327蚊加紙 雖然蟹味好鮮甜  但八個人 二千幾港紙食隻阿拉斯加大蟹 我唔係咁捨得  好彩有人請

评分

真係好巨形,淨蟹腳都兩味,
我同意象版講法,新鮮蟹清正好D,原汁原味!
不遇二千幾我覺得貴左DD!

嘩!真係超巨型
見到個薑葱同蒜蓉蒸蟹爪就口水都流埋
基本上我食蟹鍾意食肉多過食羔
所以大蟹我就好鍾意嘅喇.....啖啖肉嘛:em20:

阿拉斯加大蟹!正!{:soso_e179:}
不過本身係寒底,所以唔能夠多食尼類海鮮。兩個人食成只真係好!{:soso_e149:}
記得以前睇電視有節目講過d魚民係每年只出海捉一次,而每次就捉兩三個星期。
係咪就只有果段時間先有新鮮食?{:soso_e132:}

楼主 发表于 2012-3-21 15:38:53 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

如果香港唔得添喎  今晚又食阿拉斯加大蟹  今次重貴  每人食左成四舊水港紙

楼主 发表于 2012-3-21 15:43:36 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
kt1997kt 發表於 2012-3-21 00:00
嘩!真係超巨型
見到個薑葱同蒜蓉蒸蟹爪就口水都流埋
基本上我食蟹鍾意食肉多過食羔

今晚食左隻十二磅嘅阿拉斯加大蟹  比上隻十磅更鮮甜肉厚{:soso_e179:}
阿拉斯加大蟹好撚大隻  但無羔嘅喎{:soso_e100:} 啱晒你{:soso_e165:}

楼主 发表于 2012-3-21 15:46:51 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
ryohung0077 發表於 2012-3-21 15:37
阿拉斯加大蟹!正!
不過本身係寒底,所以唔能夠多食尼類海鮮。兩個人食成只真係好!{:soso_ ...

係呀  食個零月就無架啦{:soso_e102:}
下星期應該無貨  有都貴到飛天{:soso_e150:}

kkbbq 發表於 2012-3-21 15:46
係呀  食個零月就無架啦
下星期應該無貨  有都貴到飛天  ...

象版真係去得是時候!遲少少就無機會食咯!

kkbbq 發表於 2012-3-21 15:43
今晚食左隻十二磅嘅阿拉斯加大蟹  比上隻十磅更鮮甜肉厚
阿拉斯加大蟹好撚大隻  但無羔嘅 ...

妖!又嚟引我:y-21:
難為我在香港食埋D蟹毛:em22:

楼主 发表于 2012-3-21 22:45:36 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
kt1997kt 發表於 2012-3-21 16:04
妖!又嚟引我
難為我在香港食埋D蟹毛

kt師兄 加國少左阿拉斯加大蟹  就因為好多出左口   去左香港和國內{:soso_e103:} 香港有得賣  是賣30蚊以上一兩{:soso_e179:} kt版兄  你又唔係無錢  今晚去整隻十斤八斤嘅食下喇{:soso_e112:}