发帖
手机端
扫码访问

灣仔譚魚頭飲茶

6329 |33
灣仔譚魚頭食川菜好多人都知,但去飲茶我係第一次,
五知點解心緊係認住D野會五得,五通係先入為主?
星期日飲下午茶,我諗係得佢五使排餐懵!

整體環境都叫過得去,呢度有包廂,五知有無最低消費?

點心紙都幾多野選擇,除了粵式還有川式,大包圍?

鵝肝雞粒蘇好似面包鋪的雞批,鵝肝得耳屎咁大粒,
雞粒混埋咖哩醬,味道都OK,係搵笨D者!{:soso_e149:}

黃金糕而家飲茶好少見到,係老虎最愛!{:soso_e100:}

天津狗不理,其實即係生煎包,我覺得比起其它酒家,
佢的肉餡都係幾多,肉汁調教五錯!{:soso_e102:}

呢個牛肉就失敗啦,睇佢的色水、外形就五想食,
俾我的感覺仲衰過街邊小食檔果D,五識形容!{:soso_e107:}

羅白絲脆皮腸,價錢雖然貴D,但份量足,味道清、口感佳!{:soso_e179:}

紅油抄手我飲茶必叫,譚魚頭做川菜的拿手好戲,
但我未識欣賞一味得個辣,酸甜味欠奉,咁都叫紅油抄手?{:soso_e132:}

最後來個甜品,燕窩椰汁糕,完全見五到有半條燕碎,
仲要甜到不得了,感覺好似緊大大啖砂糖,{:soso_e131:}
食完包你血糠超爆錶,食左半舊就成碟掉低!

埋單約$158,價錢比其它酒樓貴少少,但一樣無下次!{:soso_e111:}{:soso_e186:}

评分

無爭兄
灣仔譚魚頭我打過過邊爐, 茶就未飲過
不過果兩次邊爐既經驗都係食物質素普通
但價錢又唔算平
簡單D講即係唔抵食!!
觀乎你個報告
點心種類佢算幾多
部份仲要係比較特別既點心
但質素又真係好一般
咁既價錢, 又真係有其他更好既選擇

無爭兄,你個報告有D吸引我喎
吸引我唔係食物 (食物睇相好普通,但亦唔應該入唔到口嘅)
吸引我唔係價錢 ($158六個點心唔係話好平,但亦唔算太搶錢了)
吸引我喺個地方,冇乜人又唔駛排隊嘛
星期日午茶咁少人真係難得
無爭兄你影嗰D環境相係星期日幾點影的?
呀!呢間野喺灣仔邊條街呀?

失禮講句 "譚魚頭"香港 國內 小象都未去過{:soso_e101:}
大鄉里問句  點解茶市都有邊爐湯殼嘅{:soso_e120:}
我隻老虎都好鐘意食黃金糕..但黃金糕太索油喇,我就怕怕{:soso_e127:}
有為師兄{:soso_e165:}   你碟"乾"蒸牛肉好嚇人呀{:soso_e134:}
燕窩椰汁糕想真係有燕窩  唔係阿化{:soso_e113:}
不過  厘餐茶158蚊就將就下喇{:soso_e182:}

其實在星期日, 灣仔近金鐘一帶及中上環飲茶大部份酒樓都係唔駛黠等位架.不過價錢比其它一般酒樓貴少少. ching 門唔嫌遠及貴. 其實都可以考慮.

灣仔地鐵站莊士敦道出口(即係電車路)

batbatbat 發表於 2012-3-20 14:22
灣仔地鐵站莊士敦道出口(即係電車路)

thanks batbat
下次等我去試吓先:y-18:

無爭兄,尼间场感觉真系唔上浪费早场时段先搞饮茶。
可能系甘所以唔得挂,不过感觉上d外省点心比广东点心好d。
至于無爭兄未食就感觉唔好,如果无纪错会唔会系同你本身搞饮食有关?

楼主 发表于 2012-3-20 22:47:06 | 显示全部楼层 来自: 香港
batbatbat 發表於 2012-3-20 09:45
無爭兄
灣仔譚魚頭我打過過邊爐, 茶就未飲過
不過果兩次邊爐既經驗都係食物質素普通

多謝蝙蝠俠師兄過黎撐場,
師兄講既野都好中肯,
但又完全一針見血!

楼主 发表于 2012-3-20 22:51:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-3-20 13:37
失禮講句 "譚魚頭"香港 國內 小象都未去過
大鄉里問句  點解茶市都有邊爐湯殼嘅{:soso_e120: ...

其實靜靜地五使迫都幾好既!
影相果陣應該係下午三點左右,
人流散緊D啦!