发帖
手机端
扫码访问

初訪澳洲牛奶公司

11370 |50

可憐的小象 由昨日起 連份最低工資都無埋 {:soso_e109:} 破產兼失業 衰到貼地 {:soso_e137:}

昨日一條友在佐敦過馬路 突然頭上一濕 {:soso_e114:} 一摸之下成手黃甘甘{:soso_e174:}  唔使問阿貴梗係有隻腸胃不適嘅雀飛過 一時忍唔住就……{:soso_e174:} 我都食緊藥 都係腸胃炎 我明白果種忍唔住嘅痛苦{:soso_e134:}  我所以無怪隻雀 搞到我頭頂 外套 背囊都中晒 只怪自己黑仔 {:soso_e136:} 我係元朗鄉下佬 住新界都未中過招 {:soso_e120:} 在鬧市先瀨野 吹漲{:soso_e149:}
2012-03-15 11.31.41.jpg
過左馬路 清理一番後 見澳洲牛奶公司竟然無人排隊 {:soso_e100:} 厘間澳洲牛奶公司平時行過 最少排廿人{:soso_e127:}  今朝橫掂11點都未食早餐 入去試下你有乜咁巴鳩閉先{:soso_e112:}
2012-03-15 11.15.13.jpg
早餐在佐敦買26蚊 幾合理{:soso_e179:}  元朗這類型早餐都要21-23蚊 佐敦區租金貴 重要係唔憂做的名店 都算叫做"有良心價位"{:soso_e179:}
2012-03-15 11.10.55.jpg
火腿通粉湯 有用忌兼雞湯調味 非一般雞粉湯味道 有水準 可惜湯半溫 咁就大大失分 通粉軟硬適中合格 火腿間間茶記都一樣 無特別野好講 65/100
2012-03-15 11.11.08.jpg
多士拼炒蛋 澳洲牛奶公司出名炒蛋 加左味嘅蛋 多油 猛火 快炒 咪又係炒蛋  又有幾特別好食呢  真唔明  D人係都要將一種事情誇張化嚟吸引人   最多只可以話這炒蛋  的確有用心去做  並非行貨囉  件多士比一般的厚 温度比湯還要熱 牛油亦算重手   小象覺得件多士 好食過炒蛋 65/100
2012-03-15 11.21.20.jpg
我本來叫齋啡 我食完火腿通粉 多士拼炒蛋成十分鐘 都未有齋啡送上 追左兩次 先嚟左杯有奶咖啡 算喇 唔要都唔知幾時先有得飲 好彩杯有奶咖啡 尚算香濃 70/100
宜家D茶記 貪平搵女人做水吧 永遠沖唔到這種咖啡的味道 所以我宜家去茶記係飲好立克  一杯有水準的咖啡  就真係要真功夫加心機咧
2012-03-15 11.11.40.jpg
我給澳洲牛奶公司總評分70/100  {:soso_e100:} 如果個湯熱D最少高五分  如果唔駛排隊我會再食{:soso_e112:}   26蚊個早餐以它的用料 味道 名氣 位置 租值叫超合理{:soso_e179:}   但個炒蛋 吹捧炒作得太神化喇{:soso_e146:}

PS:有勞各位  如果方便的說話 (定D嚟 唔係問你借錢){:soso_e100:} 請多在香港飲食區發表報告{:soso_e165:} 因為小象今天會到溫哥華小住一個月{:soso_e176:} 所以就算出報告  都是在"其他地區飲食討論區"出嘢{:soso_e112:} 香港飲食討論區的報告  就要各位幫下手啦{:soso_e165:} 唔該晒各位{:soso_e181:} {:soso_e181:} {:soso_e181:}

评分

呢輪公私兩忙,骨版又偶有無謂爭拗
攪到 kt 都少咗嚟香港飲食版吹水:em18:
今日一入嚟就見象版嘅唔駛做兼短暫離港宣言
個心打咗個突.......原來象版要遠遊就炒老細魷魚......果然瀟洒:em20:
象版呀象版,我仲剛剛想出番個沙田田心村潮州菜報告
冇你加分吹水交流......我仲出唔出好呢?:y-9:

楼主 发表于 2012-3-16 13:31:00 | 显示全部楼层 来自: 香港

乜骨版有事咩{:soso_e132:} 最近我都忙到PK{:soso_e135:} 少左上嚟睇野{:soso_e101:}
kt版兄  溫哥華有得上網架{:soso_e146:} 我都一樣加到你分架{:soso_e120:}

象兄,祝你一路順風, 可以.gif 得閒多d寫信返黎! 佻皮.gif

仲以為象版一世都唔會去幫襯呢間店
終於皇恩浩蕩,小休前都贈言幾句,間店真係有運行
我好同意佢地係被過份吹捧
但亦無可否認,佢地的食物水準比全港茶餐廳平均水平略高小小 (只係小小)
佢地的炒蛋成名已久,好多人學佢地,當然有人早就青出於藍
忌廉雞湯通粉,印象中幾十年前就算屋村茶餐廳都係咁做,係依家d鋪愈做愈縮皮
上次去幫襯起碼有7, 8年,當年d奶茶咖啡唔錯
乜依家改左由師奶主理茶水
果然係人材難留囉
好多人唔鐘意佢地d伙計服務態度
串係好串,不過我覺得又幾有特色和"風味"
幾好呀,俾自由行感受多d呢種香港"風味"

象版快D返黎啊,我會出番個報告等你!
同象版吹水有陣時係獲益良多,
就憑你的人生經驗已經夠我偷師啦!

估唔到哩間出咗名咁耐象版先第一次幫趁。我亦覺得有誇大的成份,一般而已{:soso_e104:}

其實唔係想像中好食,你想坐到得舒服點和耐點就不要去了

楼主 发表于 2012-3-17 14:55:11 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
啱啱到埗  明日才回各位{:soso_e165:}

的確,澳洲牛奶係互相吹捧下撞正自由行的作大名店