发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳景田“無窮花”韓式烤肉

11537 |44

上個禮拜凍凍o地,友人話收工去食韓式烤肉。見佢o地有好介紹,
咁我當然跟大隊啦。 。 。景田北香梅市場“無窮花”,呢個位置
和餐館名都喺第一次聽,有啲陌生。地鐵一號線香蜜湖站,D出口,
轉的士,唔使跳表,話咁快就到目的地。{:soso__3051893414303010132_1:}

這家酒店樓下落車。 。

旁邊停車場入去就見到這間店。

7點半到步,客人並不多。 。

友人訂了包廂,和他們幾個fd都到咗,仲點好一些肉類,泡菜和青菜等。 。{:soso__4990484093815133487_3:}

調味醬。

揾個位坐低,蹋蹋米坐落又舒服。聽到烤肉滋滋聲,又聞到肉香飄香。
個肚咕咕聲,不停吞口水。 。哈~{:soso__4133503054115809927_1:}

拌吉梗,酸酸甜甜,口感清爽!开胃~{:soso__13161217659409056981_4:}

老虎菜,裡頭有多種雜菜切絲涼拌一齊。清甜可口!

韓國泡菜,當然唔喺進口。但口感算佳,味道偏酸辣!過癮! !{:soso__9495199692477963888_1:}

主角當然喺肥牛和五花肉。 。{:soso__6684367509430836463_3:}

呢碟五花豚肉,色水好靚! !可見選材不馬虎!一碟10幾塊,貨真價實!{:soso__14893423522681760410_2:}

呢幾片喺自己烤嘅!過程好有滿足感!烤到金黃色,
肉質煙韌得來又有咬口,一啲都唔un~
點埋醬汁一齊食,非常香口!相當滋味! 左酒一流! !給力!!{:soso__14993238364229783703_3:}

夾兩塊,再左此香料和醬將,用唐生菜包住,放入口中,大大口咬落去。
唐生菜嘅fresh和烤肉嘅香口,反差感相當強烈!真喺滿足又過癮。 。 。

肥牛都好正!肉嫩味濃,輕輕燒炙便立即牛香四溢,令人食指大動!{:soso__12324021901401208637_3:}

自己動手,豐衣足食。。{:soso__14400801669541744087_1:}

質感爽口,而且油脂香腴!

當然唐生菜包拌著食,又另一番滋味! !

石鍋拌飯,落咗泡菜,老虎菜和雞蛋等撈埋一鍋。幾好食!不過略嫌米飯太軟腍。

冷面,同我食過嘅東北冷面唔同。此冷面都算彈爽。

{:soso__1360216838467777627_4:}

勝惠:¥536(7人)

買單走人,行出路邊見到呢間牛肉店生意都紅火。
睇來唔錯,有機會來試下!

评分

多謝ken哥好介紹,呢餐似乎唔錯!
可惜我係熱底,好容易上火,最怕韓式燒烤!{:soso_e115:}

呢排冷冷濕濕咁,真係啱哂!

睇得出食材新鮮,係韓燒最重要的!
價錢都五算貴:係香港起碼人均$200,
可惜地點比較吊腳,去開果頭會試試,
謝謝KEN哥包膠!

價錢都合理,唔知抽氣得唔得.
韓燒之後好怕全身都係香味
感謝版主大大包膠.

楼主 发表于 2012-3-14 23:40:29 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

楼主 发表于 2012-3-14 23:41:49 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
chungman237 發表於 2012-3-14 11:38
呢排冷冷濕濕咁,真係啱哂!

喺呀, 天時又凍又冷,燒嘢食都幾過癮。。。:y-33:

楼主 发表于 2012-3-14 23:44:35 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
無爭有為 發表於 2012-3-14 19:23
睇得出食材新鮮,係韓燒最重要的!
價錢都五算貴:係香港起碼人均$200,
可惜地點比較吊腳,去開果頭會試試 ...

有為兄,好眼力!肥牛和五花肉,真喺新鮮,又平靚正~~

似近“屎德堡”去dup個靚骨,出來燒嘢食~正~~

好似好正吾錯吾錯

楼主 发表于 2012-3-14 23:49:22 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
anon 發表於 2012-3-14 20:32
價錢都合理,唔知抽氣得唔得.
韓燒之後好怕全身都係香味
感謝版主大大包膠. ...

包房內排煙算一般。嗰晚得開一個爐,但見到corner位開部風扇。又唔覺得局!

出邊大廳闊落啲,又唔覺燒烤油煙味,排風系統應該過關。 。