发帖
手机端
扫码访问

長沙灣大中華

4652 |13

在長沙灣"大中華"爲同事慶祝生日  好彩我地都無揀錯地方  D野幾好味
我地成班鄉下人  就係由元朗出嚟試厘煲"多葱臘味煲仔飯"
一煲每人得厘一碗  DD咁多  要叫兩煲先夠食
這椒鹽鮮尤  超級正  又要叫兩碟
這個馳名黑椒豬手  我覺得淋過頭  爽D重好
全晚至屎 "炸蠔烙"  這蠔烙食剩一大半  可以唔叫
這碟是全枱最貴嘅"豉油皇中竹蝦"要兩舊幾水
中竹蝦  蝦頭超多羔
冰鎮鹵什  第一樣上枱的菜  餓到PK  食完都唔記得乜味
冰鎮黃鱔爽口鱔味重差少少
香煎墨魚餅  果然夠香  Good
這個炸皮蛋 一定要試 外面包墨魚膠  幾過癮  如果係糖心皮蛋就正爆

黑椒鐵板肥牛粒  一般味道  緊緊合格
蒜茸粉絲蒸扇貝  鮮甜味美
啤酒兩支  黑啤兩支  汽水十罐  埋單1650元  唔係我點菜  我唔知每樣幾錢  九個人每人183元  算抵食喇  整體味道亦有75/100

评分

請問象兄位置近邊頭?
食咁多野人均183都五算好貴啦,
但睇相都覺得賣相五錯喎!

楼主 发表于 2012-3-10 06:11:18 | 显示全部楼层 来自: 香港

價錢食味尚算有水準{:soso_e179:}
在長沙灣 福榮街  近昌華街{:soso_e100:}   
你地港島人 應該唔係咁熟路{:soso_e120:}
可以搭102隧巴  在貿易廣場站下車  行前少少過馬路 便是昌華街  再向前行向左望  就會見大中華個招牌{:soso_e182:}
正鋪在福榮街  但仲有成七.八個鋪位在後巷{:soso_e120:}   要先定枱6096 0082  繁忙日子分兩段時間入座  18:30 或 20:30  請問清楚{:soso_e100:}

象版,呢間野嘅菜色好鬼正同特別喎.......
腊味飯好鬼有睇頭,豉油皇中竹蝦都應該好好味
最特別係炸皮蛋,你唔講我都唔知有咁整法
其實公司有個同事個幾月前有向我推介過呢間野
可惜佢講唔到有幾特色我都無心裝載{:soso_e154:}
反而象版你圖文並茂一講,我就躍躍欲試了:y-18:

最吸引我就係個炸皮蛋,我真係大鄉里,原來皮蛋都可以炸的,用墨魚膠做外層,呢個老板真係有創意!必試了!!!{:soso_e124:}

除咗碟冰鎮鱔,  全部外賣各一份, 唔該 {:soso_e161:}  

楼主 发表于 2012-3-10 18:37:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-3-10 09:43
象版,呢間野嘅菜色好鬼正同特別喎.......
腊味飯好鬼有睇頭,豉油皇中竹蝦都應該好好味
最特別係炸皮蛋 ...

這間大中華  是小象四年前  每晚收鋪都經過的一間飯店{:soso_e112:} 它約在七八年前開業{:soso_e168:}

當時附近也有幾間同類型食肆{:soso_e114:} 小象心諗  長沙灣是飲食行業墳墓{:soso_e136:} 不知多少行家在此損手{:soso_e109:}

點知 是小象的茶記摺埋先{:soso_e134:} 大中華開下一間  開下一間  開左七八間在左右隔離{:soso_e182:} 更在長沙灣打出一個名堂{:soso_e179:} 可見大中華並不是輔輔碌碌  單靠運氣  博大霧{:soso_e102:} 大中華你好野{:soso_e179:}

kt兄  我唔撚識大中華老闆  見都未見過{:soso_e120:} 雖然似幫佢賣廣告{:soso_e145:} 但係  我都推介你去試一下  咁嘅價錢  咁嘅食味  無得輸{:soso_e113:}

楼主 发表于 2012-3-10 18:40:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2012-3-10 11:07
最吸引我就係個炸皮蛋,我真係大鄉里,原來皮蛋都可以炸的,用墨魚膠做外層,呢個老板真係有創意!必試了!!!{:so ...

識食{:soso_e179:} 這是大中華名菜{:soso_e100:} 但係  又墨魚膠  又皮蛋  咁高膽固醇  你唔怕咩{:soso_e114:}

楼主 发表于 2012-3-10 18:42:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
bart_bart 發表於 2012-3-10 15:21
除咗碟冰鎮鱔,  全部外賣各一份, 唔該

外賣只有冰鎮黃鱔 SORRY{:soso_e113:} {:soso_e113:} {:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-3-10 18:40
識食 這是大中華名菜 但係  又墨魚膠  又皮蛋  咁高膽固醇  你唔怕咩{:soso_e ...

唏,怕咩,又唔係成日食,我頂得住!{:soso_e112:}