发帖
手机端
扫码访问

周X師傅介紹的點點心,五食無損失!

12354 |46

係網上見到呢間點點心,睇到我流晒口水,
一於走去捧下場,睇下係咪正係咁正斗先!

餐廳位置係鵝頸橋街市和天樂理交界,
就南洋酒店向軒尼詩道行幾步,好易搵者!

芝士蝦球伊面$28,蝦球淡而無味,
伊面太乾身,味道一樣淡而無味,
如果俾我揀寧願食乾燒伊面好過!     5/10

藥膳糯米蒸雞$27,呢個蒸雞味道幾好,
糯米亦做得軟硬適中,但一樣係好淡口,
五知係咪師傅太忙五記得落鹽?      6/10

日式介末炸粉粿$17,味道有點奇怪,
但食落又幾過隱,不過返食機會好低!     5/10
[/s
脆皮蝦腸$24,原來脆皮係指腸粉皮下的炸米網,

味道同口感同時享受到,的確要一讚!           8/10

甜薄撐$16,完全係垃圾出品,層皮乾過柴皮,
花生芝麻餡一D都五香,完全係失敗之作!         3/10

埋單$118,人均$60,價錢五平五貴,
但感覺認真麻麻,應該五會再試!

评分

有為師兄{:soso_e181:} 這檔野雖然未至睇見都唔開胃{:soso_e119:} 但賣相都知係一般野{:soso_e120:}
應該比我試過果間"點心皇"更差{:soso_e101:} 我和老虎第一次食"點心皇"覺得OK{:soso_e100:} 第二次再去食  已經知唔會有第三次{:soso_e118:} 厘D工廠點心  真係唔好有期望{:soso_e120:}
我相信人人都有他的運氣{:soso_e113:} 周X師傅一定行緊運  佢有幾多料我唔知{:soso_e132:} 但以佢副尊容{:soso_e162:} 可以在電視呃到飯食  都唔到你唔服{:soso_e179:}

楼主 发表于 2012-3-5 20:42:54 | 显示全部楼层 来自: 香港

真係麻麻地,但亦未算難食既!
周X師傅有無料,睇佢係娛樂圈咁吃得開,
都算係佩服佩服!

kkbbq 發表於 2012-3-5 18:32
有為師兄 這檔野雖然未至睇見都唔開胃 但賣相都知係一般野
應該 ...

象兄,我不熟悉周x這個人,不敢批評他!你對他好像有意見?
我不知周x和這店有沒有特殊關係(利益關係)?但我覺得所謂的食家都不宜盡信,即使他有幾十年的廚藝經驗!親身去品嚐是最好的!!!

estheryau1221 發表於 2012-3-5 23:48
象兄,我不熟悉周x這個人,不敢批評他!你對他好像有意見?
我不知周x和這店有沒有特殊關係(利益關係)?但我覺 ...

estheryau師兄{:soso_e181:} 我都唔識周師傅{:soso_e112:} 我批評他只係批評他的長相{:soso_e180:} 和說明一個人行起運上嚟真係無敵{:soso_e179:}
撇左除利益關係  當無私人感情或金錢物質的誘惑{:soso_e160:} 報張雜誌電視節目  成日要推介咁多特出食肆{:soso_e161:} 但係邊度有咁多好食肆你你講{:soso_e114:} 我睇過TVB一個每星期介紹一區的美食節目{:soso_e117:}   真係求鳩其搵一間  就在鏡頭前扮美味{:soso_e102:} 睇撚到火滾熄電視{:soso_e111:}

楼主 发表于 2012-3-6 19:27:48 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-3-6 06:48
estheryau師兄 我都唔識周師傅 我批評他只係批評他的長相 和說 ...

報張雜誌電視節目  成日要推介咁多特出食肆 但係邊度有咁多好食肆你你講 我睇過TVB一個每星期介紹一區的美食節目   真係求鳩其搵一間  就在鏡頭前扮美味 睇撚到火滾熄電視

象版意見中肯,分析獨到,小弟佩服!:y-5:

kkbbq 發表於 2012-3-6 06:48
estheryau師兄 我都唔識周師傅 我批評他只係批評他的長相 和說 ...

有點同感!外貌是天生的,沒法改變,除非整容!在我來說,長相並非最重要!不過身型就是一個問題!說真的,我不喜歡看肥滔的飲食節目!我一看見他的"龐大加上好像十月懷胎的身型",我就沒胃口了!我覺得他的食評有點浮誇,即使他說的句句中肯,但他這身型,實在不想看下去了!我不是歧視他,只是覺得他飲食不夠健康,導致這身型!食物多美味又如何?看見他不健康的身量,實在感覺格格不入!我覺得做飲食節目,都要有健康的形象,這純粹是我個人意見!

楼主 发表于 2012-3-6 20:56:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2012-3-6 20:17
有點同感!外貌是天生的,沒法改變,除非整容!在我來說,長相並非最重要!不過身型就是一個問題!說真的,我不喜 ...

我就五係好認同EY兄的講法,(雖然我都係肥佬一名)
肥並無罪,只係每個人都五同的體質,
雖知有些人大魚大肉,如豬油撈飯等都無有怕,身材依舊好標淮,
但有些人又水果餐又清水灼菜,就連飲水都怕肥,但依然無減體重,
以上所言係蔡X講的,可想而知並非係肥人的錯!
我所講只屬個人愚見,EY師兄勿怪啊!

無爭有為 發表於 2012-3-6 20:56
我就五係好認同EY兄的講法,(雖然我都係肥佬一名)
肥並無罪,只係每個人都五同的體質,
雖知有些人大魚 ...

無爭兄,我不知你是肥的,說話得罪了請見諒!
我不是說肥人就不適合做飲食節目!有些人肥得來好健康的!而肥滔那種肥好明顯是飲食沒節制而造成的!你看他的豬腩肉,大得來像是婦女十月懷胎,如果你不看他的臉,單看他的肚子,我相信你以為他是女人來的!我不是刻意取笑他或攻擊他,我是議事論事!勿見怪!{:soso_e181:}

楼主 发表于 2012-3-6 21:38:32 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2012-3-6 21:06
無爭兄,我不知你是肥的,說話得罪了請見諒!
我不是說肥人就不適合做飲食節目!有些人肥得來好健康的!而肥滔 ...

我其實同象版有得揮架,
我好細個已經俾人叫肥仔啦,
所以我同EY兄的見解略有不同者,
再講依家係討論區大部份都吹水多,
已經好難得有個人同你長篇大論架,
所以我五知幾合皮就真啦!{:soso_e113:}