发帖
手机端
扫码访问

佐敦 堂記腸粉專門店

6331 |34
佐敦 文乜樓 文物樓一帶 有大量食肆 其中一間叫”堂記腸粉專門店”更是賣過滿堂紅  好多人冒名而至吃它的燒鴨腸粉
日頭唔做生意 傍晚六點半先營業 小象七點去到 都幾多人食緊
鋪內貼滿名人推介  嚇得吓鬼
檔口細細  價錢幾貴
我叫左一碗鴨腎菜乾豬骨粥 17蚊  一碗粥用水松碗食我已經幾反感  17蚊一碗架  一舊雪豬骨 鴨腎欠奉 屌  50/100
燒鴨蝦米腸 21蚊 腸粉果然夠薄夠滑  燒鴨亦算足料  但蝦米一定是普通過普通的貨色  豉油味道亦未見特出  唔落好過  68/100

评分

鴨腎菜乾豬骨粥竟然無鴨腎???咁都得???{:soso_e109:}擺明搵笨!!!{:soso_e140:}行過路過,都要鬧佢!!!{:soso_e131:}{:soso_e111:}

又一間名不符實的名店?
一間小小腸粉專門店都可以有咁大門面,生意一定唔錯
但無論碗粥 (碗粥睇樣真係米還米,水還水,好食極有限)
或者碟腸粉 (賣相好D,但皮都唔係咁薄啫)都唔算絕頂貨式
唔通就靠宣傳,就靠鱔稿就可以有咁多水魚慕名幫襯?

哈哈哈,唔記得問象版點解山長水遠由天水圍走去佐敦幫襯一粥一腸粉咁大把?
唔通你都係俾D鱔稿呃Q咗去幫襯.............嘅水魚:y-17:

楼主 发表于 2012-2-22 07:17:51 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2012-2-22 07:25:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-2-21 23:56
又一間名不符實的名店?
一間小小腸粉專門店都可以有咁大門面,生意一定唔錯
但無論碗粥 (碗粥睇樣真係米還 ...

近幾年興四處覓食 {:soso_e124:}  果D題材 搵到無野好講 {:soso_e122:}  所以D普通料  都比一D所謂專欄節目攞出嚟吹捧一下{:soso_e179:}   吹兩吹  就又變成朝聖地方{:soso_e120:}  我厘D鄉下佬  咁又比人呃鳩左囉{:soso_e109:}

離X晒譜,呢D咁既出品竟然生意咁好、吹脹!
看到象版呢份報告,另我想起一件事,
話說我仲係紅磡住果陣,有朋自遠方來,
叫我帶路去試一間叫老坑火鍋的,仲話網上人氣超紅的,
我同佢講呢間只不過言過其實,但佢五信,
結果消費仲貴過D大酒樓,但出品就好似D連鎖快餐咁,
平平無奇,甚至可以叫難食添,價錢就差不多稻香的兩倍,
係果頭生活的人一早就已經知道呢間野係物野的一回事,
可惜的是仍有好多人,好似盲頭烏繩咁,就剩係識得跟紅頂白!

無爭有為 發表於 2012-2-22 08:33
話說我仲係紅磡住果陣,有 ...

無爭兄,老坑火鍋我久唔久都有去
因為我有個朋友同個老細好熟
我話個經歴你知,我朋友不停咁推介呢間野
所以第一次就同老虎2個人去 (冇揾我個朋友)
結果正如你一樣,食物普通又貴到離Q哂譜
食完咪炳义我朋友囉
佢好委屈咁話請我再去個度食番餐
結果有佢喺度D食物、尤其是肥牛、真係正到冇朋友
後尾佢介紹埋嗰老細我識,我咪咋型問佢點解佢嘅出品咁参差
老細解釋因為生意好,佢根本買唔夠D好野
例如肥牛,一隻牛真係靚嘅肉得幾斤,其他D都好普通
所以佢都要將最靚嘅料留番哂俾熟客
就咁walk-in嘅新客,真係冇啖好食的
這.....就是現實了!

kt1997kt 發表於 2012-2-22 09:28
無爭兄,老坑火鍋我久唔久都有去
因為我有個朋友同個老細好熟
我話個經歴你知,我朋友不停咁推介呢間野

對啊,現實有時係殘酷的!
KT兄有無去生記蟹粥試下呀,
就係老坑隔離,早排雜志吹得都行下架!

不過試完返來五好小我就得啦,哈哈!

楼主 发表于 2012-2-22 20:35:17 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-2-22 08:33
話說我仲係紅磡住果陣,有 ...

老坑火煱有聽人講過  幸而未試過  否則又揼多鑊{:soso_e127:}

此店外觀唔得,價錢不便宜!食品味道象兄亦不太滿意!
不試也罷