发帖
手机端
扫码访问

還在回味的地道上海菜

7707 |18
象版尼五日系上海真系食唔少。
见你食ge都基本系正宗上海菜。
上海菜一般会看上去比较清淡。

象版真喺勁!衝出香港/廣東, 去到上海揾食!

樣樣菜式都好吸引,相信一定食到相當LOCAL嘅味道!

睇完報告,係咁流口水,可能一陣去食晏,都要搵D上海野食下。

生拆蟹粉,有得食真係大滿足。可惜我主子唔鐘意食蟹羔,同佢去撐檯腳,就一定冇得叫同蟹羔有關的菜。我以前在上海一間叫"新光"的食肆食過餐好滿足的飯。全部都係蟹:拆蟹羔、蟹肉,去殼蟹鉗,唔駛自己剝殼,太滿足了!

叫化雞,好似近年香港都冇咁流行。同意象版睇法,叫化雞食落唔係咁特別,有多多少少綽頭成份。

東坡肉,我的至愛,拼住膽固醇標升都唔可以唔食。不過講開樓上樓,我去過西湖樓上樓食過,果餐的東坡肉真係唔算好得,都唔係入口即溶。連同當日叫的其他菜都係差左D,可能我運滯啦。

蝦爆黃鱔麵。唔係想評論呢道菜,而係幅相裡面的河蝦,令我諗起龍井蝦仁,更加諗起蝦餃。今日香港的蝦餃比以前失色好多,可能其中一個原因係冇用到新鮮的河蝦。我最怕食到蝦餃裡面的蝦是大大隻。

紹興醉魚干。我對呢道菜好有興趣,好想試下。

臭豆腐。冇試下極臭的臭豆腐。當年張生記在香港落地,佢地的臭豆腐好鬼臭,成陣坑渠味,離遠聞到都要掩鼻走。我好想試下,可惜成班朋友大力反對,尤其係我主子,咁就錯失機會。

唔得,好肚餓,要去搵上海野食。

楼主 发表于 2012-3-22 13:51:47 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

個生拆蟹粉 我記得好似賣二百四{:soso_e179:}
在香港食 加一倍錢都唔知得唔得{:soso_e127:}
朱老版 現今在香港 搵間似樣D嘅上海菜都難{:soso_e101:}
懷念以前北角的三六九{:soso_e124:} 尖沙咀的乜乜春{:soso_e124:} 荃灣的物物春{:soso_e124:}
以前的上海菜館 多數叫乜乜春 物物春{:soso_e120:} 突然之間 真係記唔起{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-3-22 13:51
個生拆蟹粉 我記得好似賣二百四
在香港食 加一倍錢都唔知得唔得
朱老版 現 ...

三六九,四五六......
果D乜春物春,我都諗唔起D名,總之滿堂皆春啦 :em8:
好的菜館捱唔起吃貴租,一係匿在深山野嶺,一係俾集團或連鎖店霸晒好位置
最慘就係番過大陸食之後,回到香港樣樣都好似好失色,又或物非所值
以上海菜的前菜小碟馬蘭頭為例,到深圳江南廚子食,都係30蚊上下,但落番香港,雙倍價錢都唔止
冇辦法,食物的價錢同滿足度一向都係成反比
近年自己較滿意的上海菜館有灣仔駱克道頭間留園雅敘,不過走高檔路線,象版一定不屑一顧
另外在莊士敦道的杭州飯店都有水準 (嚴格來說是杭州菜)
冇期望,不過唔會有太大失望,連鎖店的小南國都見得下人,當然唔會精彩啦
還有一間,就是在灣仔謝斐道世紀酒店地庫的老上海飯店 (不是北角那家上海老飯店),算係傳統上海菜館,前身是銅鑼灣前三越後面的老正興。

第二个皮蛋豆腐的做法没见过啊

咁多味菜, 最唔中意叫化雞, 煮到淋晒,冇里味道

夠晒傳統本幫菜風味,真係D口水一地都係,不過我估呢餐應該幾“那利”

有機會好想試下個黃魚 & 皮旦豆付