发帖
手机端
扫码访问

元朗街坊飯店

3293 |12

到元朗一家叫"三興飯品"食火鍋{:soso_e112:} 這間街坊食肆 價錢十分便宜{:soso_e179:} 比其他食肆平10%左右{:soso_e100:} 味道 火候算尚叫可以{:soso_e182:}
小象最欣賞是這鍋"清湯牛坑腩鍋"{:soso_e179:} 賣175大元  這其實不算是一個鍋  這是一個盆  一個吃盆菜的大盆  你見到實物  一定會 嘩!一聲叫左出嚟
真係成盆滿架牛坑腩  多到嚇親你  我地四個麻甩佬  食足兩個鐘  最後係食唔晒鍋牛坑腩
這牛坑腩 貌似好瘦 但成個鍋面都係牛油 初初半小時牛坑腩比較UN  但煲半小時後  已十分淋身  又不乏有咬口  牛味濃郁  小象昨晚食食吓  重發覺好似食緊羊肉咁味
鍋內 除主食牛坑腩外  還有大塊炸腐皮  白蘿蔔  紅蘿蔔  中國芹菜  大葱  鍋底有大荳芽菜  果D大荳芽菜吸左D牛坑腩味  特別好食
小象一定唔會叫厘D鵝腸  一淥落去就縮晒水  把鬼鵝腸  四個男人食一鍋野  寒寒酸酸咁  叫D野點下檔
豬肝 我點敢食呀 但又鬼呀好味喎 淥得緊緊熟 又爽 又香  食左五件  罪過!!罪過!!
火鍋料好平喎  大陸咁嘅價錢
唔止得間鋪做生意  成條街比佢霸埋
街坊飯店以價廉夠火候做賣點  做到咁平  話質高都呃鳩你喇
重有一點  在這裏食嘢  除時比D老樓面串  客氣D對班老前輩   你會有著數

评分

嘩!成盤野點食得哂呀象版:y-82:
嗱!老實講除非有十幾人食啦,如果唔得人強馬壯,kt 點都唔會叫呢個鍋嚟折磨自己呀:y-26:
仲有,除咗大盤食唔哂之外,我仲覺得好似得一味牛腩好似單調咗少少
打邊爐kt都係喜歡食多幾樣野.......款式多每樣食D先過癮:em11:

楼主 发表于 2012-2-3 21:57:27 | 显示全部楼层 来自: 香港

個牛坑腩鍋  可以用嚟打邊爐架  kt版兄{:soso_e112:}
我地D新界圍頭佬係咁豪情架喇{:soso_e120:} 大大盆先夠威嘛{:soso_e182:}
有一個"雞腳豬骨鯇魚鍋"重正{:soso_e102:} 我昨晚週圍吹雞{:soso_e192:} 都無人刮我  激氣{:soso_e130:}

kkbbq 發表於 2012-2-3 21:57
個牛坑腩鍋  可以用嚟打邊爐架  kt版兄
我地D新界圍頭佬係咁豪情架喇 大大盆 ...

象版,我知個牛坑腩鍋可以打邊爐
但.....連個鍋底都食唔哂,咁點可以再叫其他野食呀?:em22:

kt1997kt 發表於 2012-2-3 21:34
嘩!成盤野點食得哂呀象版
嗱!老實講除非有十幾人食啦,如果唔得人強馬壯,kt 點都唔會叫呢個鍋嚟折 ...

象版介紹既元朗食店小弟真係好難去試
不過呢d街坊格局既飯店我就幾鐘意
平民化的環境
相宜的價錢
粗豪的服務態度
最適合一班兄弟聚腳飯聚
開懷的大吃大喝大談大笑
所以間唔中我都會去下呢d街坊飯店

楼主 发表于 2012-2-3 22:20:01 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-2-3 22:02
象版,我知個牛坑腩鍋可以打邊爐
但.....連個鍋底都食唔哂,咁點可以再叫其他野食呀? ...

錢之嘛   又唔係無{:soso_e146:} 食唔晒咪算囉{:soso_e104:} ...................我代你講乍{:soso_e120:}

楼主 发表于 2012-2-3 22:26:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
batbatbat 發表於 2012-2-3 22:12
象版介紹既元朗食店小弟真係好難去試
不過呢d街坊格局既飯店我就幾鐘意
平民化的環境

咁一定啱你咧{:soso_e100:} 霸左成條街  坐住張十大兵器之首"摺櫈"{:soso_e169:} 在街頭對啤酒{:soso_e157:} 果度有個菜 叫"椒鹽牛坑腩"送啤酒一流{:soso_e179:} "椒鹽牛坑腩"你諗都未諗過厘{:soso_e120:} 嚟元朗走轉喇  兄弟{:soso_e183:}

个坑腩真系正!我就系最钟意食腩,所以有个大肚腩!
其实间野可以分大同细可能仲适合d。
人少ge叫份细ge就可以食多d其他野。

楼主 发表于 2012-2-6 20:02:49 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2012-2-6 16:56
个坑腩真系正!我就系最钟意食腩,所以有个大肚腩!
其实间野可以分大同细可能仲适合d。
人少ge叫份细ge ...

係呀  都唔知點解三興唔做大細鍋{:soso_e132:}   三個人一定食唔晒一鍋  四個就剛剛好{:soso_e113:}

牛坑腩 正啊!
e+通貨通膨脹,呢個價錢抵到漏!

"椒鹽牛坑腩" 唔敢想像呢樣嘢,但推介嘢又真要去試下有機會既試。