发帖
手机端
扫码访问

鹿鳴春京菜館

8819 |30
楼主 发表于 2012-1-30 19:28:40 | 显示全部楼层 来自: 香港

ryohung師兄你同"鹿鳴春"咁熟{:soso_e181:} 有無優惠價啊{:soso_e102:}
攞個八折整番圍  搵埋班VS兄弟去食餐趐好喎{:soso_e179:}

過年過節,呢個價吃得過!
個“砂鍋雞鮑趐”好正!

今晚返去慢慢睇完再詳細回复。

kkbbq 發表於 2012-1-30 19:28
ryohung師兄你同"鹿鳴春"咁熟 有無優惠價啊
攞個八折整番圍  搵埋班VS兄弟去 ...

我都想呀,当第一代都到天上后。
就无o甘熟咯,系容易d订位。

呢間鹿嗚春可以講得上係香港第一、二批的早期京菜,
能夠生存至今並非僥幸,全靠一直堅持的北京正宗口味!

請象版又是容許小弟放肆,係度講出自已小小意見,純粹個人愚見!

京菜講究香、甜、酸、辣四味合一!
因真正黃花魚價錢貴,一條斤半到重成本要$600-$800,
更甚的過千,而且供應並不穩定,所以依家D食肆都係用桂花代替!

雞煲翅係廣東叫法,正式係叫濃湯魚翅,用了老雞、老鴨、火腿、
瑤柱、豬骨、大地魚同蝦乾,用最大猛火煲,通常朝早一返工就開始煲,
一直到晚市才用慢火吊住佢,所有有濃湯之稱,真箇啖啖精華![

宮保蝦球的脆漿的確係太厚啦,正確的應該炸出來隱約見到蝦球的形態的!

片皮鴨同荷葉餅單睇賣相已經無晒畢胃口啦,味道就算更好味都打了折扣!

蜜汁火舫係我最愛,可情食過幾家,味道調教都未合我意!
只有一家已經執左的仿膳飯莊係做得比較出色,可惜!可惜!

最後係呢度祝香港飲食版所有人;新春添喜慶,人人有食神!恭喜發財!

楼主 发表于 2012-1-31 07:08:51 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-1-31 01:02
呢間鹿嗚春可以講得上係香港第一、二批的早期京菜,
能夠生存至今並非僥幸,全靠一直堅持的北京正宗口味! ...

新年快樂啊 有為師兄十分多謝有為師兄一段以行內人身份的分析
你唔講真係唔知 黃花竟然貴成咁{:soso_e126:} 這樣就難怪要捨棄黃花魚lu{:soso_e112:}
松子魚我間中也有吃  現在吃的大多是鯇魚{:soso_e100:} 反而鯇魚也有魚味  但小象覺得桂花魚太淡口 和肉身唔夠厚{:soso_e101:} 所以小象才這樣抗拒用桂花魚做松子魚{:soso_e113:}
蜜汁火舫幸而有個包 中和鹹味否講都幾鹹架{:soso_e112:}
又講吓松子魚和宮保蝦  這個香、甜、酸、辣四味合一汁(有為師兄這形容非常好{:soso_e179:} 小象諗極都諗唔到點形容)小象"鹿嗚春"為適應外國人口味{:soso_e114:} 把這個京菜常用和特有的汁  調較得過甜{:soso_e101:} 這是小象覺得一個缺點{:soso_e100:}

楼主 发表于 2012-1-31 07:12:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2012-1-30 21:46
我都想呀,当第一代都到天上后。
就无o甘熟咯,系容易d订位。

講起訂位  唔知鹿鳴春係咪預留左一些位比遊客用{:soso_e100:} 我地都咁難定{:soso_e101:} 何況遊客呢{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-1-31 07:12
講起訂位  唔知鹿鳴春係咪預留左一些位比遊客用 我地都咁難定 何況遊客呢{:so ...

如果细台会容易d,但系大台就非常困难特别系过年时节。
鬼老可能系酒店帮手订都唔定。

kkbbq 發表於 2012-1-31 07:08
新年快樂啊 有為師兄十分多謝有為師兄一段以行內人身份的分析
你唔講真係唔知 黃花竟然 ...

其實桂花魚都有大條,斤半重,肉需淡d,但如果游水就一定好過鯇魚;黄花貴之原因係冇貨,我細時食之三四斤重之大黃花近三十年未見過,黄花因係野生海魚,而香港漁民用殺雞取卵方法捕魚,用炸藥,用毒,用一吋網,而前好多款海魚已絕跡;近年有人養黄花,但好腥。

楼主 发表于 2012-2-1 07:02:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2012-1-30 19:33
過年過節,呢個價吃得過!
個“砂鍋雞鮑趐”好正!

Ken師兄  {:soso_e165:} 不如去整番煱一齊吹下有幾好味丫{:soso_e102:}

楼主 发表于 2012-2-1 07:07:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2012-1-31 09:07
如果细台会容易d,但系大台就非常困难特别系过年时节。
鬼老可能系酒店帮手订都唔定。 ...

唔怪之得喇{:soso_e117:} 我次次都一家人或一大棚人去食{:soso_e112:} 次次都為訂枱煩惱{:soso_e127:} 又要就人數  又要就鹿鳴春幾時有枱  煩死人{:soso_e135:}