发帖
手机端
扫码访问

又一間泰國菜 - 九龍城隆姐泰國美食館

10405 |52

年初五返工冇乜野做
咪蛇吓王走咗出去同友人食飯囉
友人心血來潮想食泰國菜
天寒地凍加埋山長水遠
梗係唔去友人喜歡嘅石澳啦
就咁近近地去九龍城探個險
走咗去九龍城隆姐泰國菜館做吓白老鼠啦!

呢間食肆喺南角道,影咗張門口街景相

門口有個水牌,印哂招牌名菜出嚟,不過.......我祇係揀咗其中兩項咋,其他當冇到{:soso_e140:}
大家估吓 kt 叫咗邊兩樣招牌名菜吖,答案睇埋落去開估{:soso_e112:}

另一個掛牆招牌,入面嘅泰文係乜唔好問 kt
一見到泰象啤,象版嘅頭像就喺 kt 個腦海中彈出嚟{:soso_e120:}

好喇!未睇食物相之前先講吓環境同服務
隆姐泰國美食館係一間好家庭式的泰國菜館
環境裝修同茶餐廳冇分別,但尚算乾淨
所有廚房樓面收銀全部都是泰國人,識聽廣東話,但講就半桶水{:soso_e154:}
所以,嚟隆姐大家千其唔好諗住食環境
但諗住食地道泰國風味的就應該會滿意的

好!開飯喇!{:soso_e161:}

先嚟個柚子沙律,好好味!{:soso_e179:} 柚子超甜,但汁醬超辣
兩種味道一夾埋又係冰火感覺,好正好正!
講真,我喺香港未食過咁辣嘅柚子沙律,但亦未食過咁特別嘅柚子沙律

一則花邊新聞,kt 同友人好欣賞呢個地道沙律
但兩個人係咁研究沙律嗰D白色長條型絲狀物體係乜冬冬
又用鼻,又用脷,又用眼去解剖這絲狀物體都不得要領,咪揮手揾個泰國姐姐問吓囉
kt 揸住筷子指向絲狀物體,係咁問嘅......"呢D係乜野嚟呀?"
唉!唔知係 kt 樣衰定泰國姐姐聽廣東話唔耍家
佢面容扭曲,好驚咁對住我唔敢答{:soso_e110:}
乜咁反應嘅?我同友人都覺得泰國姐姐以為kt 投訴D野唔好食或者唔衛生囉
見嚇到姐姐,kt 嗱嗱臨賠上笑臉
再問多幾次先得到想要嘅答案,係乜.........泰國芒果是也!

第二道菜,亦係 kt 揀咗的第一個隆姐名菜.....泰式生蝦
樣擺出來幾好睇,不過我想隻蝦大隻少少{:soso_e124:}

見碟蝦賣相幾靚,近鏡影多張

攤隻蝦喺碟等候我和友人解剖

解剖結果:
蝦好爽,配汁好惹味,隻蝦點咗汁醬後入口的感覺混雜了.....鮮、酸、辣三種味道
味道真係唔錯,但蝦就得幾隻,唔夠攝牙縫{:soso_e149:}

主菜來了,kt 揀了的第二個隆姐名菜.......咖哩炒蟹
呢個菜賣相大家一睇相就知堅定流了
講吓味道,咖哩好味道但偏甜,如果唔喜歡太甜的師兄要注意了
至於蟹本身好鮮味,好多肉,配合埋咖哩汁,無蟹不歡嘅友人發顛幾乎成隻蟹自己擦清{:soso_e118:} {:soso_e118:}

肉蟹梗係要有肉先係好野啦

友人狂食蟹,kt 可以食乜?.........對!蒜蓉包伴咖喱汁
蒜蓉包就 no good 喇,我從本都未食過蒜蓉豬仔包嘅......點解唔用法式長包?{:soso_e132:}
不過.....個蒜蓉包點埋咖哩汁食,因為咖哩味濃,所以整體而言都合格有餘喇!

最後叫咗碟蒜蓉菜苗,大路野啦!菜苗都幾甜,但煑得畧硬,普通貨色而矣

埋單$460,都唔算貴!
總體而言,食肆環境服務普普通通
但食物質素、味道、鑊氣各方面都係中上之選
如果想食地道少少的泰國菜,九龍城隆姐泰國美食館都值得考慮的!{:soso__18323357092640895034_1:}

评分

你條友仔成日都重色輕友
搞到我得個睇字無得食
你幾時帶我地班兄弟去食返餐先

一返到屋企開機  就見到kt版兄嘅泰式報告{:soso_e112:} 啱啱小象做完日式番嚟 消耗過度餓鬼到死{:soso_e134:} 睇見咁正嘅泰式口味  真係對kt版兄恨之入骨{:soso_e116:}

唉!我口味好怪,
只睇中麵包同埋生蝦 (重要走汁) {:soso_e149:}

kkbbq 發表於 2012-1-29 17:37
一返到屋企開機  就見到kt版兄嘅泰式報告 啱啱小象做完日式番嚟 消耗過度餓鬼到死{:soso_e134 ...

象版你去邊度做日式搞到消耗過度

楼主 发表于 2012-1-29 17:41:53 | 显示全部楼层 来自: 香港

我都係做完一個公司活動後返屋企出呢個報告
一見你回帖話做完日式番嚟咁過癮就火都嚟埋,對你象版都恨之入骨:em13:

大哥对蟹情有獨中!
呢间,我去过,十几年前了!
泰国蟹,味濃,有点辣!

楼主 发表于 2012-1-29 17:49:49 | 显示全部楼层 来自: 香港
雲 發表於 2012-1-29 17:14
你條友仔成日都重色輕友
搞到我得個睇字無得食
你幾時帶我地班兄弟去食返餐先 ...

唉!冇乜時間北上,但喺香港都要食飯
我已經蛇王呃咗公司少少時間先可以陪吓友人咋....
佢已經咋我型反枱喇,仲話我重色輕友

楼主 发表于 2012-1-29 17:51:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
unhappy123hk 發表於 2012-1-29 17:38
唉!我口味好怪,
只睇中麵包同埋生蝦 (重要走汁)

哈!同你食飯就真係唔駛爭野食:em20:

楼主 发表于 2012-1-29 17:54:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
雲 發表於 2012-1-29 17:40
象版你去邊度做日式搞到消耗過度

邊度做曰式唔重要
重要係邊位日式EE咁好功夫:y-17: