发帖
手机端
扫码访问

龍年好介紹

8506 |13

過年前 有一名對紅酒頗有研究的朋友  介紹小象一紅酒 J.P.CHENET{:soso_e112:} 朋友說 這紅酒可說是平價紅酒中的極品{:soso_e100:} 小象就買了一瓶在一飯局和朋友品嚐  席上三個朋友都說好酒{:soso_e179:} 估計應在150元比上{:soso_e124:} 其實  這紅酒在百佳只是賣88元兩支{:soso_e120:} 我買一支  只因為只賣剩一支  還要賣49元  吹漲{:soso_e123:}
既然又平又正  我便每經過百佳  睇有無得賣{:soso_e100:} 但去多間都無{:soso_e101:} 終於一次  在嘉湖百佳廣場有四支{:soso_e182:} 我立即買晒{:soso_e120:} 年廿九去黃埔花園食團年飯  {:soso_e161:} 在黃埔百佳竟然發現有禮盒庒  仲有兩隻紅酒杯兩隻送  只係賣48元一盒  我又掃左四盒{:soso_e182:}
食團年飯時飲左兩支  食完團年飯親友們都去買番兩盒{:soso_e102:} 此酒入口酒味頗濃  但不會有酸澀的味道{:soso_e124:} 雖然感覺唔到有什麼果香  酒身亦未至掛杯效果{:soso_e100:} 但飲完亦覺口腔酒味 慢慢的轉甜{:soso_e112:} 以這個酒價真是超値{:soso_e179:}
隻紅酒杯形狀好有特色  48元買兩隻靚D嘅紅酒杯都買唔到喇{:soso_e100:}
新正頭食糕點  油炸食物  肉類過多  初一已有食滯感覺{:soso_e122:} 在今天  開了支紅酒和親友吹水  齋飲又有點寡{:soso_e114:} 食糕點肉類  真係唔係好想{:soso_e117:}
靈機一觸  去超市買了一盒軟芝士(Cheese Cream)切成小粒{:soso_e124:} 紅酒和芝士的成份和味道實是十分配合{:soso_e165:} 兩者所產生的化學作用會令紅酒更為香滑{:soso_e100:} 芝士又不會像肉類 令你容納有飽滯感{:soso_e152:} 但要注意 紅酒加芝士更酒味更香醇  也可能會令你飲多了{:soso_e134:}
.
在這裏談酒  似乎不該  SORRY  但小象只想希望介紹一些好嘢比各位兄弟  故此文會在初七前會轉到茶咖酒區{:soso_e183:}
象版,今日同老虎行吓Taste,睇哂都唔見你呢個好介紹呀:em23:

楼主 发表于 2012-1-25 19:38:03 | 显示全部楼层 来自: 香港

我咪講過  我行左好多間百佳  都係間中才有幾支喇{:soso_e120:} 唔易搵架{:soso_e112:} 不過在年初一  我見到鑽石山荷李活百佳廣場收銀處  有好多盒禮盒庒  得閒去睇下重有無喇{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-1-25 19:38
我咪講過  我行左好多間百佳  都係間中才有幾支喇 唔易搵架 不過在年初一  我 ...

kt 其實對飲酒冇乜特別鍾愛同研究
所以我都係今日行taste時諗起象版嘅推介啫....
要專誠去揾我就唔會喇:y-41:

楼主 发表于 2012-1-25 21:09:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-1-25 20:56
kt 其實對飲酒冇乜特別鍾愛同研究
所以我都係今日行taste時諗起象版嘅推介啫....
要專誠去揾我就唔會喇:y ...

買嚟送禮都抵喇  好睇過買盒曲奇餅喎{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2012-1-25 21:09
買嚟送禮都抵喇  好睇過買盒曲奇餅喎

多謝象兄介紹, 今日行過百記見到有3盒係d補貨車到, 比我偷左2盒, 送左盒比個friend, 自己試左右幾ok wor, 哈哈

楼主 发表于 2012-1-25 23:10:46 | 显示全部楼层 来自: 香港
bonsonhui 發表於 2012-1-25 22:28
多謝象兄介紹, 今日行過百記見到有3盒係d補貨車到, 比我偷左2盒, 送左盒比個friend, 自己試左右幾ok wor, ...

bonsonhui師兄 {:soso_e183:}  你試過之後  認為是否超過48元這價值呢{:soso_e112:}

48蚊入口又唔差真系送礼自饮佳品!

楼主 发表于 2012-1-26 20:52:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2012-1-26 14:38
48蚊入口又唔差真系送礼自饮佳品!

師兄你都有飲過咩??

kkbbq 發表於 2012-1-26 20:52
師兄你都有飲過咩??

饮过一次,有次去frd屋企开下party。
但系大部分人都唔饮,所以买支平野饮,结果就试到尼支。